İki Farklı Çizgi Roman Sayfasından Benzer Kareler

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,219
5,090
esinlenme

Hep bizim çizerlerimiz esinlenecek değil ya!İşte dünyanın en ünlü iki çizerinden esinlenme örneği ..Kim kimden esinlendi bilemem.Yorumsuz.

file

file

Moderatör tarafında düzenlendi:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,548
29,478
İzmir
Valla bravo...
Böyle bire bir örnekleme - esinlenme sayfayı bulmak fevkalade...
Kim kimden kopya çemiş bilemem ama, paylaşımını zevkle arşivime katarım.
Gün gelir belki bende kopya çakerim :D

Gabby

Onursal Üye
18 Haz 2012
265
1,457
Bu kadar benzerlik çok fazla,
Teşekkürler.

Ne Morris ne de GIR (Moebius) 'a haksızlık etmiş olmayalım, kimsenin kimseden bir şey yürüttüğü yok. Bu sadece 25 yaşına basan Red Kit'e 1971 yılında verilmiş bir doğum günü hediyesi...

Blueberry'nin "Kayıp Alman'ın Madeni" macerasının 10 ncu sayfasının Red Kit uyarlaması... Bir nevi saygı duruşu yani...

Morris ve GIR, nur içinde yatası iki büyük marka, böylesi bir benzerlik altına başka türlü imza atmaları abesle iştigal olurdu zaten...

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
77,294
Daha önce yine bu forumda paylaşılmıştı.
Red Kit'in 25. yıl anısına çizdirilen bir macera diye hatırlıyorum.
Ki şimdi arama yaptım ve doğru sayfaya ulaştım.
İyi ki zamanında sayfayı arşivime katmışım :)

http://www.cizgidiyari.com/forum/ci...er-alintilar-uyarlamalar/50590-esinlenme.html

Resim uçmuş tabiiki..

Kaybolan resmi yerine koydum. Aslında orijinal kaynağında iki resim bir aradaymış. İkincisini de ekledim. Görsellerin ikişer ayrı versiyonu vardı: 500 ve 1280 px. Yüksek çözünürlüklü olanları ekledim.
Hem "İskenderunlu" hem de "Shoryuken" dostlarımı dikkatleri için tebrik ediyorum.

Son düzenleme:

İskenderunlu

Onursal Üye
29 Tem 2012
5,735
14,643
iskenderun-Hatay

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,701
Daha yukarıda da belirtildiği gibi, bu kısa macera, 1971'de Red Kit'in 25. doğum yılını kutlamak için hazırlanmış bir parodi/uyarlama. "Pilote" adlı gençlik dergisinde basılmıştı:

file

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
77,294

file

file

Dostlarımız mesajlarında gerekli tüm açıklamaları yapmışlar. Ama toparlamak açısından yukarıdaki iki resmi aktardığım kaynaktan resimlerin altındaki bir paragraflık yazıyı da çevirerek aktarayım Yazı 2013'te yazılmış:

Jean Giraud Lucky Luke'ü Çiziyor & Morris de (bir anlamda) Blueberry'yi

1971 yılında efsanevi Fransız çizgi roman dergisi "Pilote"un editörleri, kendi dergilerinde yayımlanan en meşhur iki western çizgi romanın "çizerlerini değiştirsek" nasıl olurdu diye harika bir fikir ortaya atmışlar. "Blueberry"yi çizen "Jean ‘Moebius’ Giraud"yu tanımayan yok gibidir. "Lucky Luke"ü çizmiş olan "Morris" (senaristi ünlü Asterix'in de senaristi olan René Goscinny idi) ise Avrupa dışında daha az tanınmaktadır.(Bu utanılacak bir şeydir, zira "Lucky Luke"ün -Red Kit- orijinal serisi bir Avrupa klasiğidir ve Morris de büyük bir çizgi roman sanatçısıydı)

Üstte soldaki ÇR sayfası Morris'in çizdiği bir "Lucky Luke" sayfasının "Giraud" tarafından yeniden çizilmiş versiyonunu gösteriyor (üstte sağda Morris'in orijinal sayfası var).
Altta solda ise orijinalini "Giraud"un çizdiği bir Blueberry sayfasının, Morris'in kendi yarattığı "Lucky Luke" karakterler ile yeniden çizdiği çizgi roman sayfası görülüyor (Altta sağda Giraud'nun orijinal sayfası var)