İçel Lezzetleri

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
6,995
11,995
411a09dc153ed.jpg

BAKLALI BULGUR PİLAVI

Malzeme
Bakla 500 gram
Su 4 su bardağı
Tuz 2+1/2 tatlı kaşığı
Pilavlık Bulgur 2 su bardağı
Tereyağı veya margarin (erimiş) 1/2 su bardağı
Porsiyon Adedi: 8

YAPILIŞI
Baklalar yıkanır,ayıklanır ve küçük küçük doğranır.Bir tencerede 4 su bardağı su ocağa konur kaynayınca tuz ve baklalar ilave edilerek kısık ateşte yumuşayınca kadar pişirilir.Baklalar yumuşayınca bulgur ilave edilir.Bulgur suyunu çekip göz göz olunca,üzerine kızdırılmış yağ gezdirilir,peçete örtülür ve kapak kapatılarak 20 dakika demlendirilir.

NOT: Tarif Mersin yöresinden alınmıştır. Arzuya göre üzerine 1/2 demet doğranmış dereotu konabilir. Pilavın yağı ilave edilmeden bir kısmı ayrılarak soğutulur içine yoğurt ve su ilave edilerek karıştırılır, pilav ile birlikte yenir. Bu karışıma"Sıraysır"denir

ISPANAKLI BULGUR PİLAVI

Malzeme
Ispanak 4 su bardağı (doğranmış)
Su 3 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Pilavlık Bulgur 2 su bardağı
Tereyağı (erimiş) 1/2 su bardağı
Karabiber 1/2 tatlı kaşığı
Porsiyon Adedi: 6

YAPILIŞI
Ispanaklar ayıklanır,yıkanır ve ince ince doğranır.Diğer tarafta ölçülü su kaynatılır,tuz ve ıspanak ilave edilerek karıştırılır. Bir iki taşım kaynadıktan sonra bulgur eklenirve önce orta sonra hafif ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzeirne kızdırılmış yağ dökülür ve 20 dakika demlendirilir. Servis tabağına alınıp üzerine karabiber serpilerek sıcak olarak servis yapılır.

NOT: Mersin ve Malatya yörelerinde yapılmaktadır. Tarif Mersin'den alınmıştır. Arzuya göre soğan ve salça da konabilir. Eğer bu şekilde istenirse, önce yağ ile soğan kavrulur, salça konur ve diğer malzemeler ilave edilerek pişirilir.

kerebic.jpg


KABAKLI BULGUR PİLAVI

Malzeme
Kabak 2 orta boy
Su 3 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Pilavlık Bulgur 2 su bardağı
Tereyağı veya margarin (erimiş) 1/2 su bardağı
Porsiyon Adedi: 6

YAPILIŞI
Kabaklar yıkanır, ayıklanır ve küçük küp şeklinde doğranır. Su kaynatılır, tuz ve kabaklar ilave edilir. Kabaklar biraz yumuşayınca bulgur konur ve kısık ateşte suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirilip ateşten alınır. Üzerine kızdırılmış yağ dökülür ve peçete örtülerek tencerenin kapağı kapatılır ve 15-20 dakika demlendirilir.

NOT: Tarif Mersin yöresinden alınmıştır. Arzuya göre üzerine 1/2 demet doğranmış dereotu ile servis yapılabilir. Patatesli bulgur pilavı da aynı şekilde yapılır.

lepe.jpg

LEPE

Malzemeler:
1 su bardağı bulgur,
1 baş soğan,
4 adet patates,
1 yemek kaşığı katı yağ,
1 kaşık salça,
3 domates
yeteri kadar tuz,
5 su bardağı su.

Yapılışı:
Patates, domates ve soğan ayrı ayrı doğranır. Bir taraftan da yağ eritilir. Eriyen yağda soğan ve salça kavrulur. Patates ilave edilerek kavrulma işlemine devam edilir. Bir süre sonra domates ilave edilir. Su konduktan sonra tuz eklenir. Su kaynamaya bırakılır. Kaynarken bulgur dökülür. 20-25 dakika piştikten sonra servis edilir.


PEKMEZ HELVASI

2 su bardağı un
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
1.5 su bardağı pekmez
Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz içi

1. Tereyağını tavada kızdırıp unu hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Pekmez ve suyu bir kapta karıştırın. Azar azar una ilave edip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Cevizi ekleyin ve karıştırın.
2. Helva sıcakken kaşıkla şekil verip servis tabağına yerleştirin. Ilık olarak servis yapın.

NAR EKŞİLİ ACILI EZME SALATA

3-4 domates
2 soğan
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sumak
1 tutam kimyon
Yarım limon suyu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, kırmızı pulbiber

1. Domates ve soğanı soyup bıçakla kıyın. Maydanozu incecik doğrayın.
2. Domates, soğan, maydanoz, nar ekşisi, sumak, 1 tutam kimyon, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kırmızı pulbiberi derin bir kâsede çatalla ezerek karıştırın. Servis tabağına alıp servis yapın.

MERCİMEKLİ KABAK

1 su bardağı yeşil mercimek
5 kabak
2 orta boy soğan
1.5 su bardağı su
2 çorba kaşığı domates salçası
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
4 diş sarımsak
3-4 çorba kaşığı limon suyu
Tuz

1. Mercimeği akşamdan ıslatın. Yıkayıp süzün. Soğanları soyup küp küp doğrayın. Kabakları temizleyip iri küpler halinde doğrayın.
2. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Mercimek ve suyu ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca kabakları ekleyip 30 dakika pişirin. Tuz serpip karıştırın.
3. Sarımsakları soyup ezin. Limon suyu ve sarımsağı bir kapta karıştırıp yemeğe ilave edin. Tencereyi ocaktan alıp servis yapın.

CİĞER DÜRÜM

400 gr kuzu ciğeri
Kuyruk yağı
Nane, kimyon, kırmızı tozbiber
4-6 lavaş ekmeği
Tuz
Garnitür malzemesi:
4 domates
2 soğan
Yarım demet maydanoz
Sumak
Tuz

1. Ciğer ve kuyruk yağını çok küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir parça ciğer, bir pparça kuyruk yağı sıralamasıyla şişe geçirin. Şişleri mangal ateşi üzerinde çevirerek pişirin.
2. Garnitür için domatesleri küp küp doğrayın. Soğanı piyazlık doğrayıp sumakla karıştırın. Maydanozu yaprak yaprak ayırın.
3. Ciğerleri şişten çıkarıp lavaşların üzerine yerleştirin. Garnitür malzemesini ciğerlerin yanına yerleştirin. Ciğerlerin üzerine kırmızı tozbiber, nane, kimyon ve tuz serpip dürüm yapın.

BATIRIK

Kullanılacak Malzemeler
1 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz, karabiber
3 çorba kaşığı limon suyu
4-5 taze soğan
1 çorba kaşığı salça
2 orta boy domates
1,5 su bardağı bulgur
1,5 su bardağı tahin
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı kimyon
1demet maydanoz
2 çorba kaşığı susam
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Hazırlanma Şekli

Kuru soğanı doğrayın, soyup ince kıyın. Yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ince ince kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın. Bulgurun üstüne 2 su bardağı kaynar su dökün. Tencerenin kapağını kapatın 15-20 dakika demlendirin. Demlenen bulgurun içine kuru soğan, kimyon, susam, tuz, domates, karabiber, salça, yeşil soğan, maydanoz, kırmızı biber ve tahini karıştırıp hamur gibi yoğurun ve sıvıyağı ve limon suyu ekleyin. Biraz daha yoğurun. Elinizle sıkarak köfte şekli verin. Marul yapraklarının içine koyarak servis yapabilirsiniz. Yanına turşuda koyabilirsiniz.

NOT: Batırık ismi aynı olsada yörelere göre içindeki malzemeler değişebilir. İçel'de fıstık da konur. Ermenek'te içine dövülmüş ceviz içi konur. Seydişehir'de sade olarak yapılır. Malatya bölgesindeki batırık başka tarifle yapılır. Bu bölgelerde kışın kurutulmuş domatesle yapılır. İçel'de susamın diğer adı KİNCİdir.

TANTUNİ

MALZEMESİ:
1 kg. kuzu kuşbaşı
1 yemek kaşığı margarin
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil soğan
2 adet domates
1 adet yeşil soğan
1 yemek kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz

TARİFİ:
Kuşbaşı etleri küçük küçük doğrayın. Yıkayıp, süzdükten sonra saca koyun, margarin ekleyin. Etler suyunu bırakıp, çekene kadar bekleyin. Kavrulmaya başlayınca devamlı karıştırarak kavurmaya devam edin. 1 yemek kaşığı toz biber atıp, ocağın altını kapatın. Etleri kenara alın. Saca yeşil soğan, kuru soğan, domates ve yeşil biber doğrayıp, kalan yağın içinde 5 dakika karıştırarak kavurun. Etleri tekrar saca koyup karıştırın. Pide ekmeklerinin içine koyup servis yapın.


SİLİFKE BATIRIĞI

Malzeme
köftelik bulgur 2 su bardağı
Kavrulmuş, çekilmiş yer fıstığı 3/2 su bardağı
Kavrulmuş, çekilmiş susam 1/2 su bardağı
Kuru nane 1 çorba kaşığı
Kırmızı biber 1 çorba kaşığı
Biber salçası 1 çorba kaşığı
Kuru soğan 1 adet
Maydonoz 1 demet
Taze nane yarım demet
Yeşil soğan yarım demet
Domates rendesi 1 kg
Domates kurusu 1 çay bardağı
Nar ekşisi 2 çorba kaşığı kaşığı
2 limon

YAPILIŞI
Batırığın yapılacağı kaba çiğ köftelik bulgur konur.Yanına çekilmiş yer fısıtığı içi, susam,domates kurusu ve salça konur. Çiğ köftelik bulgur ıslatılmadan diğer karışım sıcak su ile ıslatılır, ovulur. Bu karışıma azar azar çiğ köftelik bulgur ovularak ilave edilir. Daha sonra çok küçük doğranmış kuru soğan, domates suyunun yarısı,kuru nane ve kırmızı biber ilave edilir. Çiğ köftelik bulgur yumuşadıktan sonra doğranmış maydonoz ,yeşil soğan,ve nanenin yarısı ile bir limon ilave edilir. Tercihen yapılan batırğın yarısı küçük sıkmalar şeklinde ayrılır. Batırığın kalanına kalan domates suyu, maydonoz, nane ve yeşil soğan ilave edilerek tekrar ovulur. İçme suyu ile sulandırılır. Limon nar ekşisi ve tuz ilave edilir. Yanında haşlanmış lahana, turşu, marul, domates ve salatalık ile servis yapılır.
 
Son düzenleme:

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
6,995
11,995
icelyemekmersinyemek.jpg

İçel'de Ne Yenir?

Mersin Akdeniz’in verdiği balık ve diğer deniz ürünleri ile ovadan dağlara doğru değişken bir iklimin çeşitlenen tarım ürünlerine sahip. Bu zengin fauna ve flora ortaya büyük bir mutfak çıkarıyor.

Akdeniz’in bütün kıyıları gibi tarih boyunca insanların sürekli hareket ettiği, deniz ticareti yolu ile farklı bölgelere gidip gelen gemilerin insanların taşıdıkları kültürel çeşitlilik de bu özelliğe eklendiğinde zengin bir mutfak ortaya çıkıyor. Bu mutfak deniz sahilinden Toroslar’ın yükseklerine doğru yayılan yerleşimlerde de farklılıklar gösteriyor.

Mersin ve çevre turizm merkezlerinin tümünde yerel mutfağın ürünleri bulunabiliyor. Kebap çeşitleri mutfağın esasını oluşturuyor. Kebap çeşitlerinden bazıları sabah kahvaltısı ya da ara zamanlarda "atıştırmalık" olarak da yeniyor. En yaygın olanı, kebapçıların yanında neredeyse her sokak başında bulunanı Tantuni. Küçük parçalara ayrılmış biftekten yapılıyor.

Kebabın çeşidini ise saymak mümkün değil, onlarca çeşidi var. Ama Çukurova ve Güneydoğu’da ortak özellikler gösteren mutfağın Mersin’e özel yanları da var. Fırında veya kızartılarak yapılan içli köfte Mersin’de haşlanarak yapılıyor ve daha hafif oluyor.

Deniz ürünlerine gelince "Jumbo" denilen iri karidesler, doğu Akdeniz’in en beğenilen balığı lagos, çipura, kalamar, akya, eşkina, ahtapot, kalamar, subye diye sıralanıyor.

Başka yerlerde pek bulunamayacak bir özel yiyecek "zahter" leblebi tozu, dövülmüş karpuz çekirdeği, susam ve yiyeceğe adını veren baharat zahterden (zahter kekik’in yakın akrabasıdır) oluşan karışımla hazırlanıyor. Ekmeğin içi açılıp önce saf zeytinyağına banılıyor, sonra da bu karışım serpilip kapatılıyor. Değişik lezzetleri denemeyi sevenlere önerilir. Yöre halkı kahvaltıda yiyor.

İçeceklerin popüler olanları şalgam suyu, yazın meyan şerbeti ve yemeklerden sonra Mersin usulü Tarsusî kahve. Tarsusî aslında bildiğimiz Türk kahvesi ama küçük fincanda değil de çay bardağında geliyor.

Tatlı çeşidi de zengin; en özgün tatlı havuçtan yapılan cezerye. Her yerde bulunuyor, Kadayıfın salamura yapılmamış taze peynirli olanı diye tarif edebileceğimiz künefe de çok ünlü.

Son zamanlarda yeni icat bir tatlı daha çıktı. Özellikle rakı sofralarının sonunda sunulan bu tatlı Mersin tarımının yeni ürünü avokado, tahin, dövülmüş ceviz ve balla yapılıyor. Mersinlilerin yeni gözdesi olmaya aday.

Yöre mutfağının lezzetli yemekleri acılı ve bolca baharatlıdır. Gerçi turizm geliştikçe servis anlayışı da değişiyor, garsonlar önceden uyarıyorlar ama gene de dikkatinizi çekmekte yarar gördük.

Alıntıdır. savataged tarafından düzenlenmiştir.
 
Üst