Helios - 44M-6

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
691
9,419
İstanbul
nw3zlpx.jpg

1991 yılında Erzurum'daki Rus Pazarı'ndan aldığım Zenit 122'nin objektifi.
Makinenin kendisi yok şu anda, ama objektifi saklamışım.
Zenit 122'yi 2010 yılına kadar kullandım. 2000'lerin başlarında kompakt makineyle dijital fotoğrafa adım atmıştım, fakat Zenit 122'yi hemen bırakamamıştım.
Birkaç arızası olmasaydı bir süre daha devam edebilirdim belki...

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,127
6,246

Sayın funghu ;

Korkmaya başladım. Ne kadar ortak yönümüz varmış... Bu kadar da olmaz. Pes doğrusu...

Yıl 1975 evlendim. Memlekete gittik (Ceylanpınar (Urfa) . Dönüşte Gaziantep'te kadar geldik oradan akşam binip Ankara'ya döneceğiz. Gündüz vaktimizi değerlendirelim dedik. Antep'te geziyoruz. Kaçakçılar çarşısında Zenith marka tam takım fotoğraf makinesini gördüm. Metal bir kutu içinde neler var neler. Normal objektif , Tele objektif (of ki of , hayal gibi) , Tele objektifi takınca buna ek olarak takılan sistem var ve bir tüfeğe dönüşüyor. Tetiğe bastın mı (ayarlarını yaptıktan sonra) erişemiyeceğin mesafe yok. Çok beğendim. Üstelik 1974 ten beri Başkent (sonradan Gazi oldu) Gazetecilik ve Radyo Televizyon Yüksek Okul'unda öğrenciyim. Yani hem hobi olarak bana gerekli , hem de okul (bu konuda birçok ödev veriliyor ha bire) . Ancak ederi Maaşımın 3-4 katı. Bizim ise hiç mi hiç fazladan paramız yok. Alamadık akşam otobüse (SEL Turizm'e) binip Ankara'ya döndük. Ancak benim de eşimin de aklında kaldı. Bir yıl sonra Gaziantep'e direkt gittik. Kilis'e de (bilen bilir o dönem kaçak bütün eşyalar oradan alınırdı.) şöyle bir uğrayıp birkaç şey aldık. Gaziantep'e döndük büyükçe bir paraya bahsettiğim Orijinal Zenith marka fotoğraf makinesi setini aldım. Onu ne mitinglerde , nerelerde , nerelerde kullandım...

Senden farklı olarak tüm parçaları ile tam takım metal kutusunda duruyor , halen ....

Selam olsun sana ve senin gibi olanlara ....