HAYAT-sayı-38 ( 14 Eylül 1961)

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,120
6,226
Sayın murtaza5 ;

"En son ilmi araştırmalar, bitkilerin de insanlar gibi hissetme ve düşünme kabiliyetine sahib oldukları fikrini kuvvetlendirmektedir."

Bu satırlar 9. pdf sayfasındaki "Bitkilerde Ölüm Korkusu" başlıklı yazının giriş yazısından...

"HAS , HUSUSİ

Soru : Bir gazetede okudum. Yazar, yazısının bir yerinde (kutup bölgesine özel hayvanlar) diyor. Bu söyleyiş, bana tam yerinde gibi gelmedi. Böyle denmeli midir?
Cevap : Bize de tam yerinde gibi gelmedi. Çünkü (özel), (öz) den yapmış bir ismi mensup ve bir çeşit sıfat olarak, daha çok, (hususi) nin karşılığıdır. Mesela (Hususi Kalem Müdürü) yerine (Özel Kalem Müdürü) diyoruz. Yani, (genel), nasıl (umumi) nin karşılığı ise (özel) de (hususi) karşılığıdır.

(Kutup bölgesine özel hayvanlar) sözünü eski dile çevirecek olursak, karşımıza şöyle bir ifade çıkar : (Kutup bölgesine hususi hayvanlar). Halbuki biz, (Kutup bölgesine has havyanlar) veya (Kutup bölgesine mahsus havyanlar) diyecektik."

Bu satırlar Ş. Kutkan'ın "TÜRKÇEYİ İYİ BİLİYOR MUSUNUZ?" başlıklı köşesinden...

Vargı : Anımsayanlar vardır. Ben dile özellikle de "Öz Türkçe" akımına önem veren biriyim. Hatta Bir dönem akbaba dergilerine yorum yazarken (kelime)(sözcük) seçip o sayıda "Oltama Takılanalar" diye birkaç sözcük sıralar ve onlar bunu kullanıyor , biz bunu kullanıyoruz diye güncel Türkçe sözcükleri önerirdim. İşte bu nedenle yukarıdaki alıntıyı yaptım. Yukarıdaki satırlarda rezilliği , çıkmaz sokağı görebilirsiniz. Çünkü arapça, Farsçadan yola çıkıp şöyle bir Türkçeye bulaşıp yine Arapçaya farçaya varayım derseniz böyle saçmalık , arap saçı ortaya çıkar.
1 - 12 Eylül Askeri Darbesi iç karışıklığı önlemek için , yani içteki siahlı boyuta varan çatışmayı durdurmak için yapılmış aslında bu çatışmayı yaratanlar tarafından bu bahane edilerek (Sonradan Kenan Evren bunu itiraf etmişti) asıl amacı AMERİKAN EMPERYALİZMİNİN "YENİ DÜNYA DÜZENİ" denilen emperyalist sistemin ekonomik ve siyasi alt yapısını oluşturmak üzere yapılan bir ASKERİ DARBEDİR.
2 - Peki içteki silahlı çatışmayı (dediğim gibi silahları bile aynı güçler her iki tarafa da veriyordu ) önlemeye geldin. Peki ; alal acele ;
2 a) - Neden hemen bütün devlet kurumlarının servislerini (onbinlerce otobüs , minübüs) sattırıp , bu işleri özel şirketlere ihale ile yaptırmaya çalıştın.
2 b) - Neden DİSK başta olmak üzere işçi sendikalarını kapattın. Hatırlayan vardır : Halit Narin diye parababası ne demişti ; "Şimdiye kadar işçiler güldü 12 Eylül sayesinde artık biz İşverenler güleceğiz."
2 c) - Neden Tüm kamu kurumlarının sosyal tesislerini (tatil kamplarını) özelleştirdin..
2 d) - Neden hemen en sana sadık olan karşında elpençe divan duran insanlardan oluşturduğun müfettişler gurubunu TÜRK DİL KURUMU'nun üstüne saldın. Adamlar araştırıp durdu tek kuruş yolsuzluk bulamadı. Hatta Kenan efendi kendisi "Yahu nasıl olur , insanlar bu kadar dürüst oluyor. Neden tek kuruş yolsuzluk yapmıyor." Buna rağmen ATATÜRK'ün süper zekası ile kurduğu TÜRK DİL KURUMU diye özerk yapıyı (TÜRK TARİH KURUM'nu da ) neden kapattı , askeri faşist yönetim? Neden , neden ? Çünkü TÜRK DİL KURUMU çok önemli görevi vardı. Dilimizi ARAPÇA VE FARSÇA VE DE DİĞER YABANCI DİLLERİN EMPERYALİST ETKİSİNDEN KORUYORDU. Yani Türk Dil Kurumunun içteki silahlı çatışması ile ne ilgisi vardı ki kapattınız. Elbette ki ilgisi yoktu. Ama siz kendi açınızdan doğruyu yaptınız. Çünkü insanlar kullandıkları dilindeki sözcüklerin anlamını kullandıkları anda beyinlerinde kendiliğinden imgelerin oluşması gerekir. BÜTÜN DİKTATÖRLER (HER ÇEŞİDİNDEN) İSE HALKIN KULLANDIĞI DİLİN ANLAMINI KAVRAMAYAN PAPAĞANLARA DÖNÜŞMESİNİ İSTER...

Çok yazacak var. Ama bu kadar burası için şimdilik yeter...

Gelelim buradaki konuya : "Kutup bölgesine özel hayvanlar" tanımlaması elbette ki olmamış. Ama özel'in yerine yazarın önerdikleri (Has, hususi) kelimesi (özellikle kelime dedim , bunlara o yakışırdı) de bunu tam anlamıyla karşılamaz.
Ne aranıyor "Bir yöreye, bir coğrafyaya , bir ortama ait olup diğerlerinde pek bulunmayan özelliklere sahip bitki ve hayvanlar için "ENDEMİK" diyor yabancı dildekiler. Biz ise buna karşılık (.... özgü) bitki veya hayvan türü diyoruz. Neymiş "Kutup bölgesine ÖZGÜ hayvanlar , bitkiler vb." diyebiliriz. Neymiş yok "HAS" , yok "HUSUİ" falan filan "ÖZGÜ"yü kullansanız ne olur. Yok böyle böyle düşünen gerçek insanlardan bir toplum oluşur , bu da birilerin işine gelmez...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....