HAYAT-sayı-30 ( 20 Temmuz 1961)

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,092
6,123

Sayın murtaza5 ;

"TÜRK SİYASİ TARİHİNDE İLK HALKOYU
İkinci Cumhuriyet Anayasasının halkoyuna sunulması ilk siyasi hayatımızda yeni bir çığır açılmış bulunuyor. Oylamaya katılma nispeti Avrupa ve Amerikadaki referandumlardan çok daha yüksek olmuştur. Muteber oyların 6.379.451'ini "Evet", 3.934.805'ini ise "Hayır" teşkil etmektedir. "Evet" diyenlerin nispeti yüzde 61'dir. Bun Fransa ile kıyasladığımız takdirde şu sonucu elde ederiz : Fransa'da 1946 Anayasası oylamasında "Evet" diyenlerin nispeti 53.3 ve 1958 de ise yüzde 66 idi. Siyasi tarihimizin ilk referandumundan resimler veriyoruz."

Bu satırlar derginin 3. sayfasından.

Vargı : Dünyanın bile en demokratik anayasalarından biridir 1961 Anayasası....
Anayasaya Giriş dersimiz vardı. Hocamız arada bir dersimize Mümtaz Soysal hocamızı getirirdi. Bilen bilir Dünya çapında bile en demokratik anayasalarından biri sayılan 1961 Anayasamızı hazırlayanlardan biridir.

"Dostum, bahsi kaybettiğini sanıyorum. Çünkü senden önce öleceğim... Çanların sesini duymağa başladım bile..." Bu , Gary Cooper'in eski dostu Hemingway'le yaptığı son telefon konuşması oldu. Ünlü kovboyun ölümünden iki ay sonra da aynı çanlar çağımızın ünlü romancısı için çaldı. "Silahlara Veda" yazarı bir silahla hayata veda etti."

Bu satırlar 2 Temmuz 1961'de kaybedilen Hamingway'in ardından yazılanlar. Hatta ölümü nedeniyle yazarın "Kısacık Bir Saadet" adlı öyküsü 6. sayfada yayınlanıyor.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ...