Hangisi daha iyi

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
1,070
3,588
Tespit edilemedi
Tarama üzerinde biraz uğraştım düzeltmek için.
İlki tarama resmi - sonraki ise contrast... ve hue/saturation.. ayarlarını kurcalayarak yaptığım hali.
Maksat: Arkadaki gölgeli katmanı kaldırmak.
Sonuç: Daha fazla yer tutan fakat daha düşük ebat (size). Uğraşmaya değer mi?

soldaki 1,09Mb - sağdaki 1.50Mb
soldaki 2532x.. piksel en - sağdaki 1000x.. piksel en

 

uzung

Yönetici
14 Ağu 2009
3,443
29,354
İstanbul
Taramada en kötü durum, arka sayfa görüntüsünün öne yansıması durumu.
Bu olayı düzeltmek için bazen gereğinden fazla kontrast vs. yapmak gerekiyor.
Bu da asıl renklerin değişmesine neden oluyor. Yaptığınız düzenleme ile
gölgelenmeyi çözmüşsünüz, fena da olmamış ama sanki renkler bayağı değişime
uğramış mecburen.
Bu konuda yapılacak en iyi şey, tarama sırasında kontrast ve arka ışık ayarları ile
oynayarak gölgelenmeyi kaldırmak olmalı. Bir deneyin, sonuçtan memnun olacaksınız.
 

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
1,070
3,588
Tespit edilemedi
Tam anlatamadım diye düşünmüştüm. Fakat tam da dediğiniz gibi bir durum söz konusu. Elimde böyle taranmış bazı kitaplar vardı. Onları okumayı kolaylaştırmak istemiştim. Tarama yaparsam (ki zor iş, yapanlar sabırlıymış) aklımda bulunsun. Sorunun baştan çözülmesi daha iyi. Teşekkürler.
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,054
9,433
Kastamonu
Baktığımız sayfaya arka sayfanın görüntüsü çıkmışsa buna matbaa jargonunda "sırt vermiş" deniyor. İnce ve kalitesiz kağıt ve kötü mürekkep kullanımından kaynaklandığı söylenir. Düzenlemede kontrast (karşıtlık) ayarı ile ihmal edilebilir bir ayrıntı kaybı karşılığı düzeltilebilir.

Ama eğer, kitapta bu durum yok da yaptığımız taramada varsa, sorun hatalı taramadan kaynaklanıyordur. Bunu önlemenin en doğru yolu, taranan sayfanın arkasına siyah bir karton yerleştirmektir.

Gecenin bu saatinde ukalalık ettiğim için kusura bakmayın; "forumlarda yardımlaşmak gerekir" penceresinden bakınca, durum bunları söylememi gerektiriyor.

İyi geceler.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,581
84,975
hiçbiryerde :)
Sevgili Hadon siyah kartonu şimdi öğrendim ki
benim gibi biri için önemli bir ayrıntı sayılır...
Ne demek ukalalık, bir iki yıldır biraraya geldikçe
hep birbirimizden birşeyler öğreniyoruz,
bu yüzden belli bir kaliteye ulaşıp
daha güzel kitaplar okuyoruz,
burada da paylaşmak lazım bilgilerimizi...
 

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
1,070
3,588
Tespit edilemedi
Orjinal tarama daha net ve daha küçük boyutlu
(çözünürlüğü daha yüksek olması avantaj)...
Gölgeler olsa bile, şu haliyle ilkini tercih ederim,
başka türlü gölgeleri azaltmak mümkün çünkü...
Teşekkürler çalışmalar için...

Tercih sebebini anladım sanırım. Fazla parlak ve açık renkler var. Bunun üzerine tekrar sadece contrast vb. ayarlardan düzenleme yaptım. Daha mat bir sonuç elde ettim. Ben cırtlak ve koyu renkleri beğenmem fakat işin içine kontrat girince renk kayıpları oluyor maalesef. Ve de fazla yer kaplıyor. Bu iki sorun çözülebilir birşey değilse uğraşmaya değmez.

Not: Tek tek her sayfa için uğraşmak yerine programda contrast/hue vs. ayarları sabitleyip, bir klasör içindeki tüm sayfalara uygulamak mümkün müdür?

diğer örnek:
 
Üst