Gökyüzü - 1986 - Sayı 001

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
687
9,357
İstanbul
biuzw7b.png

Not: Bununla birlikte, bendeki tüm sayıları paylaşmış oldum.

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,119
6,225

Sayın funghu ;

"Dünyada pek çok örneğini gördüğümüz gibi, bir dizi toplumsal olayda lokomotif görevini yapabilmiştir gençlik. 1968 Fransa olaylarında, Almanya olaylarında olduğu gibi, dünyanın bütün ülkelerinde gençlik zaman zaman yönetimlere ters düşmüştür. Fakat gelişmiş ülkeler kendi gençliklerinin böylesi tepkilerine karşı acımasız, düşmanca tavırlar almamışlardır.
Bir ülkenin kendi içindeki gençliğe düşman olması, geleceğine de düşman olması demektir. Bu açıdan baktığımızda Türkiye'de kendi geleceğine düşman bir kesim görüyoruz. Gençlik zaman zaman bir sınıf gibi ele alınmak istenmiştir. Kendi fonksiyonlar ve koşulları dışında bir takım eylemlere girişmek durumunda kalmıştır. Bunun da şöyle bir temeli vardır : Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de de gördüğümüz gibi gençliği bir sınıf olarak ele alıp belli hareketlerin, belli sosyal dönüşümlerin öncüsü yapmak teorileri geliştirilmiştir. Bunu doğru olmadığını hepimiz biliyoruz. Çünkü gençlik işçi sınıfının yerini dünyanın hiçbir yerinde almamıştır. Türkiye'de de almayacaktır. Onun misyonu farklıdır. Gençliğin çok önemli bir uyarıcılık görevi ve kitleleri harekete geçirebilecek devingen bir yönü vardır."

Bu satırları Zülfü Livaneli'in söyleşisinden aktarıyorum. Gençliğimde Ankara'da Siyasal Bilgiler Fakültesinin arkasında bulunan Cumhuriyet Yurdunda kalıyordum. Bütün bu konuları çok tartışmıştık... Ancak şu kadarını söyleyeyim. Zülfü Livaneli bu sözleriyle Marksizm-Leninzmi çok iyi bildiğini gösteriyor. Ve doğru söylüyor...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

*Not : Sayın @funghu elindeki bu Gökyüzü dergilerinin sonuncusu olmasına çok üzüldüm... Baktım sanki geriye sayma yapmışsın. 3 , 2 , 1 .....