Gaijin - American prisoner of war - a graphic novel -- Faulkner, Matt -- 2014 -- (İNGİLİZCE)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,008
29,668


“Beyaz bir anne ve Japon bir babaya sahip olan Koji Miyamoto, Pearl Harbor saldırısının ardından San Francisco'daki evinin artık hoş karşılanmadığını hemen fark eder. Bir toplama kampına gönderildikten sonra, kampta yarı beyaz olmanın, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Amerikan şehrinin sokaklarında yarı Japon olmak kadar zor olduğunu öğrenir.

1941'de Pearl Harbor'a yapılan saldırının ardından, yarı Japon olan on üç yaşındaki Kaliforniyalı bir çocuk, bir toplama kampına gönderilir.

Yazarın büyük teyzesinin geçmişine dayanan hikaye bibliyografik referanslar içerir"


Gaijin_ American prisoner of war_ a graphic novel -- Faulkner, Matt -- 2014 --





TARİHSEL GERÇEK

Japonya’nın Pearl Harbor saldırısından sonra dönemin ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt tarafından 9066 sayılı İcra Emri ile Japon toplama kampları kuruldu. 9066 sayılı Yürütme Kararı, çoğunluğu Amerikan vatandaşı olan yaklaşık 120.000 kişinin hayatını etkiledi.

Pearl Harbor’ın bombalanmasından sadece saatler sonra FBI, 1.291 Japon-Amerikan cemaati üyelerini ve dini lideri topladı, onları kanıt olmadan tutukladı ve mal varlıklarını dondurdu. Japon bankalarının ABD şubelerindeki tüm hesapların varlıkları donduruldu. Japon kökenli vatandaşların, Japonya adına casusluk yürütebileceği öngörülüyordu. Pearl Harbor’a Japon saldırısı sırasında, ABD’de Pasifik Kıyısı boyunca yaklaşık 120.000 Japon soyundan insan yaşıyordu. Yaklaşık üçte ikisi ABD’de doğup büyüyen tam vatandaştı.

ABD’de bulunan Japon Toplama Kampları Haritası.



ABD'de toplam 68 toplama kampı vardı.

KONUYA İLİŞKİN FİLM ÖRNEĞİ



American Pastime Filminin Bilgileri

Hikaye, Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısındaki Kaliforniya'da yaşayan Japon-Amerikalı Saito ailesinin yaşamına odaklanır. Aile, Pearl Harbor saldırısından sonra savaş zamanında tutuklanmış ve bir toplama kampına gönderilmiştir. Bu kampda yaşayanlar, spor etkinlikleri gibi faaliyetlerle moral bulmaya çalışmaktadır.



Star Watching Dog Filminin Bilgileri

Hikaye, Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısındaki Kaliforniya'da yaşayan Japon-Amerikalı Saito ailesinin yaşamına odaklanır. Aile, Pearl Harbor saldırısından sonra savaş zamanında tutuklanmış ve bir toplama kampına gönderilmiştir. Bu kampda yaşayanlar, spor etkinlikleri gibi faaliyetlerle moral bulmaya çalışmaktadır.
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
532
2,785
Çok teşekkür ediyorum sn @balkan

Japonların, Japonyada kaç yıl kalsanız bile size "gaijin" yani "yabancı" dediklerini öğrenmiştim epey bir zaman önceki Japon Dili ve Kültürü eğitimimde.

Zamanlaması mükemmel olmuş.
Aradan yıllar geçti, Japoncamın merhaba nasılsın gibi şeyler hariç çoğunu unutmuş olduğumu farkedince birkaç hafta önce utancımdan tekrar öğrenmeye başladım. Yakında A1 seviyesine ulaşırım inşallah
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,083
6,375
Her zamanki gibi harika sunumunuz , paylaşımını yaptığınız eser kadar övgüyü hak ediyor . Kitapta Japon - Amerikan kaynaklı ailenin özne olarak seçilmesi , eserin ilginçliğini artıran özellik olmuş . En kısa zamanda okumayı planladığım bu eser için teşekkür ederim , @balkan .
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,208
7,179
Mükemmel bir sunum eşliğinde müthiş bir grafik roman! Genellikle günboyu indirdiğim kitapları gecenin sessizliğinde sakin kafayla sindire sindire okumayı tercih ediyorum. Fakat bu grafik roman daha ilk sayfasından o denli sardı ki beni, 150 sayfalık kitabı yarım saatte heyecanla okudum. Güçlü çizimlerinden etkileyici renklendirmelerine ve tarihsel gerçeklik içeren müthiş senaryosuna kadar harika bir kitap bu! Değerli @balkan üstadım, şu kısacık tatilinizde bile bizleri müthiş paylaşımlarınızla mutlu ediyorsunuz. Çok teşekkr ederim, elleriniz dert görmesin...
 
Üst