scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,807
Freak Show, Presenting Human Oddities for Amusement and Profit
Hilkat Garibesi Şovu, Tuhaf İnsanların Eğlendirme ve Kâr Amacıyla Teşhir Edilmeleri
Robert Bogdan
İngilizce, resimli
University of Chicago Press, 1990 (ilk baskı 1988)
261 sayfa
s/pdf 10 MB
epub 9 MB

Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Yadi)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Yadi)Eski yıllarda doğuştan özürlü bazı insanların sirklerde ve gezici çadır gösterilerinde meraklılara para karşılığında teşhir edilmesi Batı'da da oldukça yaygınmış. Çok uzun boylu, çok kısa boylu insanlar, sakallı kadınlar, yapışık ikizler ya da çok berbat anatomik defektleri olan garibanlar bu şekilde eğlence dünyasının bir parçası haline getirilmişlerdi. "Fil Adam" filmini hatırlarsınız. 1960'larda bizde de benzeri çadır gösterilerini hatırlıyorum. Bunların bir kısmı kitapta da değinildiği gibi sahte tuhaflıklardı. Örneğin aşağı kısmı balık (veya yılan) yukarısı kadın olan bir sözde yaratığın teşhir edildiği çadır tiyatrosuna bilet alıp girdiğimi çok iyi hatırlıyorum. Bugünlerde de çok uzun boylu bir Türk vatandaşının yurt dışında sürekli olarak gösterilere davet edildiğini televizyonlardan izliyoruz. Hattâ Türkiyede Zülfü Livaneli 20 yıl önce "Şahmeran efsanesi"ne dayandırılan "Şahmaran" adlı bir film çekmişti, yaratığı "Türkan Şoray" canlandırıyordu. Bu arada kitapta da bahsi geçen 1932 yapımı Tod Browning filmi "Freaks"i de es geçmemek gerekir, türünün klasiğiydi. Buradaki kitap "Yaratık Gösterisi" ya da "Hilkat Garibesi Şovu" denen, 1840-1940 yılları arasında ABD'de çok yaygın olan ama şimdilerde pek rastlanmayan (pek hoş da karşılanmayan) bu eğlence(!) alemine derli toplu bir bakış atmış. Çok sayıda fotoğrafla desteklenmiş bu kitap oldukça düşündürücü. Yazarı bir sosyoloji profesörü. Çeşitli üniversitelerde dersler vermiş.
Tarama bana ait değil. İnternetten epub formatında buldum. Pdf formatına çevirip düzenledim, eskimiş kitap görünümünde fon ekledim, marj ekledim, biraz da süsledim. Her iki formatı birlikte sundum, ikisi de az yer kaplıyorlar (mobil cihazlara da uygun). Metin içinde arama yaptırılabiliyor.
Moderatör tarafında düzenlendi: