scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,585
Facit Mekanik Hesap Makinesi
Bir Zamanlar En Sık Rastlanan Hesap Makinesi Buydu
1960'lı yıllarda tuhafiyeci, halıcı, bakkal, nalbur, kırtasiyeci vb hangi dükkana girerseniz girin esnafın masasında mutlaka bir mekanik hesap makinesi görürdünüz. Bunların markası da neredeyse değişmez bir şekilde "Facit" olurdu. Halk arasında "kollu hesap makinesi" ya da kısaca "Fasit" denen İsveç malı bu heybetli mekanik hesap makineleri neredeyse dolu bir piknik tüpü ağırlığındaydı ve kullanması oldukça güçtü. Zaten bunlarla sadece dört işlem yapılabiliyordu. Ben çocukken dedemin evinde de bunlardan bir tane vardı, ticaret yaptığı zamanlardan kalmış. Ben ilkokuldayken dedeme ait olan bu aleti uzun uğraşlardan sonra kendi başıma kullanmayı öğrenemeyince sinirlenip vazgeçmiştim. Çok sonraları, 1990'lı yıllarda Tekel bayii olan bir arkadaşımın dükkanında bundan bir tane daha gördüm, üstelik arkadaşım büyük bir maharetle ve el çabukluğuyla bu aleti kullanmayı sürdürüyordu. Çekmecesinde elektronik olanı da vardı, ama o bunu kullanmayı daha çok sevdiğini söylemişti (onunki de baba yadigarıymış galiba). Bu kez aleti kullanmayı başarmıştım!
1922'den beri faaliyette olan Facit şirketi 100 ülkede yan kuruluşlarının olduğu ve 14.000 işçi çalıştırdığı 1970 yılında zirveye ulaşmış, ama 1971 yılında Japon yapımı elektronik hesap makineleri piyasaya girmeye başlayınca neredeyse bir gecede satışları sıfırlanmış. Modern hesap makinelerinin gelmekte olduğu çok önceden belliyken Facit buna uyum sağlamakta biraz isteksiz davranmış. ARGE departmanını geliştirmeyip, piyasanın taleplerine de kulağını tıkayınca felaket zincirleme gelmiş ve 1973'te dükkanı kapatmışlar. Ekonomi literatüründe buna "Facit Kapanı" (Facit Trap) adı veriliyormuş.
İki yaygın Facit modeli. Yukarıdaki benim gördüklerimden.
Aşağıdaki daha eski bir model.

Bir bizden, bir de Avustralya'dan 2 Facit reklamı.
Sırasıyla 1960 ve 1962 yıllarına aitler.

Videoda önce ondalıklı çarpma, sonra da bölme işleminin nasıl yapıldığı
gösteriliyor. Seyrederken nasıl kullanılacağını tekrar hatırladım.
Facit Nasıl Kullanılıyor
Son düzenleme: