
Ağrı iline bağlı bir ilçe olan Eleşkirt, kuzeyinde Kars ili, doğusunda Merkez ilçe, güneyinde Tutak ilçesi, güneybatı, batı ve kuzeybatıda da Erzurum ili ile çevrilidir. Türkiye'nin en yüksek dağlık kesiminde yer alır. Batı ve kuzey kesimleri 3.000 m. yüksekliğindeki Aras Güneyi dağları ile çevrilidir. İlçenin en yüksek noktası kuzeyindeki 3.432 m. yüksekliğinde olan Büyükköse Dağı'dır. Kış aylarında ulaşıma kapanan bu dağ üzerinde Eleşkirt ile Horasan arasındaki Tahir Geçidi (2.315 m.), Tutak'ı Patnos'a bağlayan Kılıç Geçitleri (2.095 m.) bulunmaktadır. İlçenin büyük bölümünü kuzey-batı-güneydoğu doğrultusunda uzanan bir çöküntü meydana getirir.
İlçe topraklarını ilçe sınırı dışında güneybatıya doğru akan Murat Irmağı'nın kollarından Şeriyan, Eleşkirt ve Ahmetbey dereleri sular.
Ağrı İli'ne 35 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.529 km2, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 48.892'dir.
İlçe ekonomisinde hayvancılık temel dayanak olup, koyun yetiştirilir. Canlı hayvan ticareti ve süt üretimi ön plândadır. Ayrıca arıcılık yapılmaktadır. Eleşkirt Ovasında buğday, arpa, şeker pancarı, patates ve soğan yetiştirilirse de verim oldukça düşüktür.
Eleşkirt yöresindeki ilk yerleşim, kentin kuzeydoğusundaki Toprakkale'de yapılmıştır. Urartu Krallığına bağlı önemli bir kale olan, Kafkasya ile Anadolu arasındaki geçit yeri niteliği taşıyan bu yere Celayirliler ve Moğollar hakim olmuştur. yavuz Sultan selim'in Çaldıran Seferinden sonra da Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Tanzimattan sonra Erzurum vilayetinin Beyazıt sancağına bağlı bir kaza olan Eleşkirt, 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşında, I.Dünya Savaşı sırasında Rusların eline geçmişse de Sovyet Devrimi'nden sonra da (1917) yeniden Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. İlçe merkezi Toprakkale'den bugünkü yerine XVII.yüzyıldan sonra taşınmıştır.
İlçede günümüze gelebilen eserler; Toprakkale ve Toprakkale Camisi 'dir.
Toprakkale
Eleşkirt’in 15 km. kuzeydoğusunda Toprakkale Köyü’nde bulunan bu kalenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Ancak, Urartuların burada önemli bir yerleşim yeri olduğu ve çok sayıda kale yaptırdıkları dikkate alınacak olursa, bu kalenin de Urartu dönemine ait olduğu sanılmaktadır. Bu kale Arsaklar tarafından onarılmıştır.
Kalenin mabedi ve yerleşim yerleri tamamen yıkılmıştır. Günümüze yalnızca burç ve duvar kalıntıları gelmiştir.
Toprakkale Camisi

Toprakkale Köyü’ndeki bu camiyi Abdülakif Oğlu Mirza Bey 1687 yılında yaptırmıştır.
Kare planlı, 12,5x12,5 m. ölçüsündeki caminin üzeri, 8.20 m. çapında tromplu sekizgen kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Caminin içerisi duvarlardaki altı, kubbe kasnağındaki dört pencere ile aydınlatılmıştır. Duvarlar köşelerde ve giriş kapısı, pencere kenarlarında kesme taştan, diğer bölümleri de moloz taştan yapılmıştır. 14 ahşap sütunun taşıdığı son cemaat yerinin büyük bir kısmı geç devirlerde onarılmıştır.
Harap durumda olan Toprakkale Camisi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1963 yılında onarılmıştır