Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Sağcıların kompleksi var, benim de kompleksim var. Çok üniversiteden kovuldum. Türkiye'de üniversiteden en çok kovulan adam olduğum için, bir yere giderken, çantalarla kitaplar, notlar, kartlar getiriyorum. Üniversiteyi gittiğim yere taşıyorum.
........ Üniversiteden kovulduktan sonra yeni bir mesleğim var, her hafta bir defa DGM'ye gidiyorum. Orada da sürekli kendimi savunuyorum; ihtilal, iktidar, Sovyetler, devrim diye... ........ Ben Sovyetler Birliği işliyor dedim diye 142'den mahkum ettiriyorlar, bugünkü konuşmalardan ötürü sizi de mahkum ettirirler."
Bu satırları Yalçın Küçük'ün "Sovyetler Birliği'nde Sosyalizmin Çözülüşü" başlıklı yazısından. Vargı : İlginç bir tesadüf demiyeceğim (hele benim için hiç te tesadüf sayılmaz) Bu yaz yazlıkta insanlarla tatil yaparken bir yerde de her akşam saatlerce altını çize çize okuduğum bir kitap vardı. Bu kitap Yalçın Küçük'ün "Sovyetler Birliği'nde Sosyalizmin Çözülüşü" adlı kitabını okudum , bitirdim....
İki bakış açısını sunuyorum : 1 - İyimser açı : Paris Komünü 70 gün yaşayabilmişti , Sovyetler Birliği deneyimi 70 yıl yaşayabildi. Gelecekte başka deneyim daha uzun yaşayacaktır. Bu gün Kapitalizm, emperyalizm egemen ama yarın bunlar bugünkü gücü elinde tutacak diye bir şey garanti değil... Yarın neler getirecek kimse garantili bilemez (sezebilir , çıkarsayabilir)... 2 - Kötümser açı : Marksizm-Leninizm'in teorisi özünü koruyarak gözden geçirilmeli (elbette ki bunu bahane ederek revizyonizme, oportünizme, liberalizme vb. çizgilere savrulmadan) ve geliştirilmelidir. Örnek mi? (Bu teoriye inanlara ters gelecek ama yazmasam olmayacak.) Açıp okuyunuz özellikle Lenin'den okuyunuz "Proletarya Diktatörlüğü" konusunu. Ve Sosyalizmin çözülüşünde işlevini yapabilmiş mi? Bence hiç ama hiç yapamamıştır. (Bazıları zaten öncesinde proletarya diktatörlüğünden sapılmış diyebilir. Yani sapılmasına da engel olmamış o zaman öyle ise Proletarya Diktatörlüğü) Düşünün tek kurşun sıkılmadan dünyanın neredeyse üçte birine hakim olan bir rejim yıkılmıştır. O zaman o düzeni yaşatacak (elbette ki düzen de yeniden geliştirilecek) , sapılmasını önleyecek , yıkılmasını öneleyecek yapıya dönüştürülmeli.
57. Sayfada Yalçın Küçük'ün "Ekonomi Politik Sözlüğü" nü zamanı ve isteği olan varsa lütfen okusun... Neden mi birçok nedeni var ama benim isteğimin başat nedeni Yalçın Küçük'ün ne denli bilgi birikimine sahip olduğu (bilmeyenler için) görünüz diyedir.