Edison'un sinemadaki ilki

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,439
Bu soruyla Thomas EDİSON tarafından yapımcılığı üstlenilen sinema tarihinde ki bir ilki arıyoruz.Niye bu kadar önemli İLK olmasından dolayı.Yine garip sorular diyarından parlatılmış bir soru.(İşin yoksa uğraş biz burayı çizgi diyarı sanıyorduk kazık sorular diyarına dönüştürdü - adam işi gücü bıraktı habire soru yazıyor arkadaşım sen tarama marama yap düzenleme yap sağa sola bulaşma ne biçim insansın bize sınavmı yapıyorsun bre git:Ğ işine diyen sevgili dostlarımızın bu güzel iltifatlarını iltifatname adlı eserimizde toplamayı düşünüyoruz.):D:D
 

ulucak

Süper Üye
8 Eyl 2012
1,063
2,795
Mucit olan Thomas Edison yer yüzünde video çeken ilk kişidir diyebiliriz. Kendisi icat ettiği kamera ile birçok görüntü kaydetti ve bunları insanlara 'para' karşılığında izlettirerek tarihe geçti. Video dediğimiz şey, Thomas Edison ile başladı. Lakin ortada şöyle bir sıkıntı vardı; Edison çektiği videoları toplu bir şekilde gösteremiyordu. Çünkü Kinetoskop aynı anda sadece bir kişinin izleyebileceği bir aletti. Bunu düzeltmek başkalarına kalmıştı.

Kinetoskop'ta gösterilen ilk görüntüler:

www.youtube.com/watch?v=686Y7bZYavA
alıntıdır

sinema-tarihinin-ilk-opucugunun-sahibi-thomas-edison
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,439
Fransız Lumier kardeşlerin sinematografı Edison un kinetoskop undan daha kaliteli ve toplu gösterim yapabilen gelişmiş bir alet ancak Edison un milli ve yerli mal kullanımı konusunda ki propagandaları sonucunda Lumier kardeşler ülkelerinde geri dönmek zorunda kalmışlardır.Bizim aradığımız sorunun cevabını ise bugünkü paylaşımı ile zımnen Sayın Yöneticilerimizden Murtaza5 Frankenstein kitabını paylaşarak vermiş.Evet Edison sinema tarihinin İlk Frankestein filmininin hem yapımcısı hemde stüdyo sahibi.Bu açıdan önem arzediyor.Lambayı icat eden Edison un bir çok buluşunu çalıştırdığı Tesla dan aldığı konusu gayet iyi bilinmektedir.Yani rahmetli işin ticari boyutunuda iyi değerlendirsede Lumier kardeşlere karşı yürüttüğü kampanyanın affedilir tarafı yok.Yinede ampulün gelişimine katkısı büyük.
"WİKİPEDİA :
Frankenstein, J. Searle Dawley'in yazıp yönettiği 1910 yapımı bir filmdir. Yapımcılığını Edison Stüdyoları'nın üstlendiği film, Mary Shelley'nin Frankenstein isimli romanının ilk sinema uyarlamasıdır. Filmde Augustus Phillips, Charles Ogle ve Mary Fuller gibi isimleri jenerikte geçmeyen oyuncular rol almıştır. Film, New York'un Bronx bölgesinde bulunan Edison Stüdyoları'nda üç günde çekilmiştir."
 
Üst