eankara hazırladı. Büyük deniz savaşları ve JEAN YVES DELITTE.

levon

Aktif Üye
18 Şub 2022
244
2,973
Muğla. Milas
eankara'nın hazırladığı, Büyük deniz savaşları ve JEAN YVES DELITTE.
--Donanma ressamı, Jean Yves Delitte. Sanat yaşamı ve Düşünceleri.
--Resim sanatında ve ÇizgiRoman sanatında gemiler.
--Ve Büyük Deniz Savaşları ÇizgiRoman serisi.
--eankara, haftaya korku temasının izini sürecek.
cizgiromantik.com ile kalın

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
525
9,757
Yine muhteşem bir konu,
Büyük bir zevkle, bir solukta okudum ama bir kaç defa daha mutlaka okuyacağım
Çok teşekkürlerimle
Umarım konuda yer alan çizgi roman linkleri burada paylaşılır ve zenginliğe zenginlik katar.
Taramasını bitirmek üzere olduğum "Tarih Boyunca Akdeniz Uygarlıkları" isimli resimli eser, aslında deniz savaşları ile Akdeniz in nasıl da iç içe olduğunu gösteriyor. Kitabı sunarken bu konuda zengin bir yazı sunmaya çalışacağım.
Resim sanatı ile ilgisi olmasa da eğer izin verirseniz, Dünya'nın kaderini değiştiren en önemli deniz savaşı olan Gravelines Muharebesi ni bu sayfada yazmak isterim. (Bu savaşı İngilizler yerine İspanyollar kazansaydı bu gün bambaşka bir dünya da yaşıyor oluyorduk) Gördüğüm kadarıyla seride bu savaş ve Türkiye nin kaderini değiştiren Çanakkale Muharebesi resmedilmemiş.
Emeklerinizi büyük bir saygıyla selamlıyorum.

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,233
Üstat @eankara'dan yine enfes bir inceleme... Her hafta birbirinden ilginç tüm bu temaları nasıl belirliyor ve ne ara bunları böylesine detaylı bir biçimde araştırıp yazıya döküyor aklım almıyor! Kendisinin her inceleme yazısı sonrası bir sonraki konuyu sabırsızlıkla beklemeye koyuluyorum. Bu kez de öyle oldu, değerli @levon'un müjdelediği korku teması da çok ilgimi çeken bir konudur, heyecanla bekleyeceğim.
Değerli @eankara'ya bu harikulade incelemesi, değerli @levon'a ise bu incelemeleri okumamıza olanak sağlaması nedeniyle teşekkürlerimi sunuyorum.

Değerli @cagan73'ün burada paylaşılmasını arzu ettiği, inceleme yazısında bahsi geçen kitaplardan bazıları diyarımızda daha önce paylaşılmış. Örneğin, Büyük Deniz Savaşları (Les Grandes Batailles Navales) serisinin ilk 16 kitabı değerli @gandor08 üstat tarafından aşağıdaki linkte paylaşılmış:
https://www.cizgidiyari.com/forum/k/les-grandes-batailles-navales-fr.121554/

Ayrıca değerli @odenat üstat da Trafalgar'ı dilimize kazandırıp aşağıdaki linkte paylaşmış:
https://www.cizgidiyari.com/forum/k/buyuk-deniz-savaslari-trafalgar-turkce.117662/#post554718

Diğer taraftan, engin bilgisiyle BD konusunda yazdığı yazılardan her zaman pek çok şey öğrendiğim değerli @karlıova üstadın da Jean-Yves Delitte ile ilgili harikulade yazısını okumanızı da hararetle tavsiye ederim:
https://www.cizgidiyari.com/forum/k...li-bdler-1-belem-ve-jean-yves-delitte.174964/

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,357
8,095
Bu inceleme yazımın sonunda da yazdığım gibi, tek bir kaynak yerine bir çok kaynaktan yararlandım. Neticede yazıyı bir derleme olarak düzenledim. Dolayısıyla " kalınan yer " , yani yarım bırakılan bir durum söz konusu değildir. Bazen beğendiğim bir filmi ya da romanı bitirdiğimde " keşke kaldığı yerden devam etseydi " dediğim benim de olmuştur ! Mesajınızı beğeni gibi algıladım. Beğenmemiş de olabilirsiniz. Yine de ilginiz için çok teşekkür ederim Sn. @Yakup Erdem .

Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,357
8,095
Her zaman olduğu gibi, değerli saptamalarınız için çok teşekkür ederim, değerli dostum @Calligrapher .Sn. @cagan73 ve de Sn. @karlıova hakkında yazdıklarınızı da ilgiyle okudum ve @cagan73 'ün değerli düşüncelerini okumaktan daha öncekilerde olduğu gibi keyif aldım. Dostumuz Sn. @karlıova 'nın deniz ya da gemiler tutkusunu bilirim, Delitte konusundaki düşüncelerini de. Belki de bu aralar müsait olmayabilir diye düşünüyorum. Tıpkı @İnanna Salome ya da denize tutkulu diğer diyar dostlarımız gibi. Her saptamanız benim için önemli Sn. @Calligrapher .Sağ olun.

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
590
3,220
ÇizgiRoman tadında rengarenk hazırlanmış
Büyük deniz savaşları,
ressamının tanıtımı
varlığından başka türlü haberim olamayacak Çizgi Roman serisi ve cezbedici Kapakları

mükemmel bir araştırma yazısı hazırlamışsınız sn @eankara

Haftaya işleyeceğiniz korku temasında Hitchcock da yer alır değil mi;)?

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,357
8,095
😀😀😀 Valla var. Üstelik son söz onun !! Çok haklısınız Sn. @kemalettin , onsuz olmazdı.iyi tahmin 😆😆 Bir başka deyişle " racon "u o kesiyor !
Kulakları çınlasın.Sn. @cagan73 'ün tabiriyle "uzun "yazı oluyor yine. Kısaltmayı deniyorum, ama psikoloji, sosyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, güzel sanatlar, bilim dünyasından insanların açıklamaları dahil olunca, laf lafı açıyor. Tüm bunların suçlusu malum, yine bir çizgi roman!!! Benim sorunum, sanırım kısa yazamamak .İlk uzun haliyle yazımı teslim etmeyi düşünüyorum. Çok teşekkürler ilginize.

Son düzenleme:

nisann

Yeni Üye
2 Haz 2024
52
556
Konu; "Büyük deniz savaşları ve JEAN YVES DELITTE" ancak JEAN YVES DELITTE'ten başka her çizer var. JEAN YVES DELITTE hakkında daha detaylı bilgi ve çalışmalarından örnekler beklerdim. Mesela ilk çalışmaları, çizgilerindeki değişimler, son çalışmaları, senaristleri, farklı eserler verip, vermediği gibi. Calligrapherin vurguladığı Karlıova paylaşımlarını dikkate almanız uygun olabilirdi.

Neyse, yazdığımı dikkate almayın, büyük emek vermişsiniz. Teşekkürler.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,357
8,095
Anladığım kadarıyla yazılarımı yeni izlemeye başlayan dostlardansınız Sn. @nisann . Farklı yazılarımı , farklı anlayışla yazıyorum. Belirttiğiniz bu yazımı, yazımın içinde de açıkladığım gibi, sadece sanatçının kendi anlatımlarından nakletmek istedim. Örneğin Buscema yazımda, sizin bahsettiğiniz anlatımı tercih ettim.
Mesajınızı yazdıktan ve yayınladıktan sonra, benim için değer kazandığını , "dikkate almayın " şeklindeki açıklamınızı , dikkate almayıp , bunları yazmak istedim. Belirttiğiniz , " emek verme " konumu dikkate almayın. Eğer yazdıklarım sizin için değer ifade ediyorsa, anlamlıysa sevinirim. İlginize çok teşekkür ediyorum. Size ve adlarını örnek olarak bana verdiğiniz dostlara saygılarımı sunarım. Sağ olun.

nisann

Yeni Üye
2 Haz 2024
52
556
Sayın Eankara, en son söyleyeceğimi ilk söyleyeyim, yazınıza değer vermeseydim, görüş yazmazdım. Forumda yeniyim ve çok zaman geçirmiyorum. Forumun işleyişini de tam kavramış değilim. Kitaplar, çizgi roman ya da diğer konulara nazaran daha fazla ilgimi çeker. Ara sıra Foruma bakıyorum. Forumda ne kadar süre geçirdiğimi Forum yetkililerinden öğrenebilirsiniz. Bu yüzden her şeyi takip edemiyorum ve okuyamıyorum. Daha önceki çalışmalarınızı okumadım. Ben bu çalışmanızı, yapılan övgü dolu yorumları görerek okudum. Şayet yorumları okumamış olsaydım veya yorumlar çok güzel olmasaydı, linki tıklamazdım ve yazınızı da okumamış olurdum. Çünkü bu tür başka siteye yönlendiren yazıları virüs korkusuyla asla açmıyorum. Yazınızı kompozisyon konusunda okulda anlatılan “ana fikir” ve “giriş, gelişme, sonuç” esasıyla okudum. İster şartlanma deyin, ister farklı düşünememe deyin bu esas çerçevesinde okuyorum. Farklı anlayışla yazdığınızı belirtmişsiniz. Tabii ki dilediğiniz anlayışla yazma hakkınız var. Buna ne benim ne de başkasının bir şey söyleme hakkı yok. Düşünceler özgür olmalı ve hukuk içerisinde istenilen şekilde özgürce dile getirilebilmeli ilkesine inanarak, hakkım ve haddim olmayarak, “Beğenmemiş de olabilirsiniz.” sözünüzden cesaret alarak düşüncemi açıkladım ki ben beğenmedim de demedim, sadece düşüncemi yazdım, beklentimi açıkladım. Ayrıca da teşekkür ettim. Art niyetli değildim ama düşüncemi söyleyerek (ki bundan sonra söylemeyeceğim) hata ettiğimi anladım. Daha da önemlisi sizi kırdım, üzdüm. ÖZÜR DİLERİM.

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,233
Yukarıdaki yorumda adım geçtiği için herhangi bir yanlış anlamanın önüne geçmek adına bir açıklama yapmam gerektiğini düşünüyorum. Ben yorumumda değerli @karlıova'nın Delitte ile ilgili yazısını okumanızı tavsiye ederim derken, değerli @eankara üstada hitaben değil, bu konuya ilgi duyan ve fakat eskiden yazılmış o yazıdan haberi olmayabilecek dostlarımız için söylemiştim. Yoksa, bu tür inceleme yazılarının uzmanı değerli @eankara üstada tavsiyede bulunmak ne haddime!
Diğer taraftan, değerli @eankara'nın cizgiromantik sitesindeki yazıları herhangi bir yazar ya da çizerle ilgili biyografi yazısı değil, çizgi roman bağlamında incelenen konuyu farklı yönleriyle ele alan, araştırma ve yılların bilgi birikiminden beslenen yorumlara dayalı son derece ufuk açıcı inceleme yazılarıdır. Kendisinin yukarıda belirttiği gibi, Büyük Deniz Savaşları ve Jean-Yves Delitte başlıklı yazısı da söz konusu çizgi roman dizisini odak noktasına koyarak, çizerin anlatımından yola çıkılmış bir inceleme yazısıdır. Değerli @nisann, ilgili yazıları bu gözle okursanız, eminim ki buradaki övgülerin yersiz olmadığını göreceksiniz. Bu arada, şayet biyografi yazılarına ilgi duyuyorsanız, değerli @cagan73'ün bilim insanlarıyla ilgili kaleme aldığı harikulade paylaşımlarını takip etmenizi tavsiye ederim:
https://www.cizgidiyari.com/forum/k...-ve-ilgili-cizgi-romanlar.179780/#post-804012

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,357
8,095
Estağfurullah diyeyim mesajınız için Sn. @nisann . Özellikle son yazdığınız mesajdan sonra iyi niyetinizden kuşkum kalmadı. Ayrıca, Sn. @Calligrapher 'in düşünce ve önerilerine , her zaman olduğu gibi aynen katıldığımı ve teşekkürlerimi belirtmek isterim. Düşüncelerinizi her zaman açıklayabilirsiniz Sn. @nisann , yararlanmak da isterim. Yeter ki , doğru tesbitlerden kaynaklanmış olsun. Ilginizi her zaman beklerim.

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
282
1,870
Sayın @eankara'nın donanma ressamı Jean Yves Delitte merkezinde, çizgi roman dünyasındaki gemileri, macera ve deniz tutkunlarını ve de gemilerle yapılan büyük savaşlar dizisini anlattığı inceleme yazısı gözlerimize ve ruhumuza masmavi güzellikler yaşatmakta. Girişi çok sevdiğim Ayvazovski ile yapması zaten ilk dakikada görsel hafızamızdan dalgaların gemilerle tangosunu ruhumuza üflerken, Black Crow ile Kızılderili korsana kanatlanmak Delitte eserlerini keşif heyecanını zirveye taşıdı. Doğu Almanya doğumlu şair ve Rammstein üyesi müzisyen Till Lindemann'ın bir röportajı aklıma geldi. Şöyle diyordu:"Bizim Doğu Almanya'da izlediğimiz kovboy filmlerinde Kızılderililer kovboyları yenip,galip gelirdi."
Bu ruhla Black Crow dizisini hayranlıkla okuyacağım. Tarih ve efsane temalı Onna dizisi de kapağından itibaren feci ilgimi çekti. Nerede efsane, gizem var onu tanımak,yaşamak kaşif ruhumuzun şiarlarındandır ne de olsa.:)

Sayın @eankara'nın Delitte'ın çizgi roman sevdasına kapılma ve kendini bu alanda geliştirme hikayesini anlatışı da enfes.
Büyük Deniz Savaşları dizisine dair paylaştığı okuyucu yorumları gösteriyor ki; her ne kadar donanma ressamı,denizcilik tarihi uzmanı olarak tarihi gerçeklere bağlı kalsa da Jean Yves Delitte için geçmişten bugüne her zaman başkahraman savaşçı gemiler.
Gemiler ile derin bağı olan bir sanatçının savaşçı gemilerini tanımak da büyük bir şölen. Büyük Deniz Savaşçıları dizisini de yoğun duygularla yaşamak önceliğimiz oldu.
Sayın @eankara'ya harika incelemesi ile bizleri eşsiz güzelliklerle tanıştırdığı , Sayın @levon'a Çizgi Romantik ile çizgi roman severlere hazine sandıkları oluşturduğu için çok teşekkürler. Gelecek haftaki korku temasını da Masters of Horror; Imprint ruhuyla dehşetengiz şekilde bekliyoruz...
Ayvazovski severlere Anjelika Akbar'ın Ayvazovski Rapsodisi ve Aşk eserleri eşliğinde Ayvazovski'nin İstanbul'u ile selamlar&sevgiler :

AYVAZOVSKİ'NİN İSTANBUL'U - St.Petersburg​

Ayvazovski Rapsodisi-Anjelika Akbar

Ayvazovski'nin İstanbul'u-Anjelika Akbar Aşk-Love​

Ayvazovski'nin İstanbul'u- Anjelika Akbar​

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
590
3,220
Ayvazovski severlere Anjelika Akbar'ın Ayvazovski Rapsodisi ve Aşk eserleri eşliğinde Ayvazovski'nin İstanbul'u ile selamlar&sevgiler :

AYVAZOVSKİ'NİN İSTANBUL'U - St.Petersburg​

Ayvazovski Rapsodisi-Anjelika Akbar

Ayvazovski'nin İstanbul'u-Anjelika Akbar Aşk-Love​

Ayvazovski'nin İstanbul'u- Anjelika Akbar​

Enfes paylaşımlarınızı zevkle okuyor ve izliyorum

İyi ki varsınız Sn @İnanna Salome

Kulakları çınlasın.Sn. @cagan73 'ün tabiriyle "uzun "yazı oluyor yine. Kısaltmayı deniyorum, ama psikoloji, sosyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, güzel sanatlar, bilim dünyasından insanların açıklamaları dahil olunca, laf lafı açıyor. Tüm bunların suçlusu malum, yine bir çizgi roman!!! Benim sorunum, sanırım kısa yazamamak
Yazılarınızın harika (ve de çok beğendiğim büyük boyutta) görsellerle zenginleştirilmesinden dolayı uzunluğunu farketmedim aslında sn @eankara

Son düzenleme: