Düşün Gazete - Sayı 2 (15 Ekim 1986)

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
682
9,267
İstanbul
l8y7753.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,108
6,200
Sayın funghu ;

"1988'İ KESTİRMEK OLANAKLI MI?

Ara seçim öncesi Türkiye'de yapılan üç ciddi kamuoyu araştırmasından birinin yöneticisi olarak hemen belirtmeliyim ki, kamuoyu araştırması yoluyla seçmen eğilimini "ölçmek" başka şey, seçim sonrası "spekülasyon" yapmak başka şeydir.
Kamuouyu araştırmasında bilimsel yöntemlerle bir "ölçüm" yaparsınız. Bu ölçüm, doğru ya da yanlış çıkablir. Ama sonuç itibariyle, sizin düşünce ve eğilimleriniz değil, ölçtüğünüz şeyi, yani "seçmenin eğilimlerini" yansıtır."

Bu satırlar Emre Kongar hocamızın düşünceleri. Bilen bilir Emre Kongar 12 Eylül Darbesi sonrası Kenan Evren ve şürakasının diktatörlüğüne boyun eğmemiş biridir. Bu diktatörlük öyle işi azıtmıştı ki İNSANLARIN NE GİYİP , NE GİYMEYECEĞİNE BİLE KARIŞIR OLMUŞTU. NASIL DAVRANACAĞINA DA KARIŞIR OLMUŞTU. Bunları bizzat yaşadık. İşte bunlardan biri de üniversitelerdeki öğretim üyelerinin sakallarını kesmesi zorunluluğu idi. Herkes her konuda Kenan Evren huzurunda el pençe dururken ; Emre Kongar insan haysiyetine yakışır tavır içindeydi. "Benim sakalıma ancak eşim karışabilir, karar verebilir." deyip üniversiten istifa etmişti. Bu istifa sonrası işsiz kalmış. Geçimini sağlama sorunları yaşamıştı. Bu aşamada bir kamuoyu araştırmasından birini yöneticiliğini yapmıştı. Buna değiniyor.

Vargı : Dürüstler dürüstü , bilgilerin bilgilisi , gerçek bilim insanı olan Emre Kongar hocamızın hoşgörüsüne sığınarak aşağıdaki görüşlerimi aktarmak istiyorum.
1 - Sayın hocam "seçmen eğilimini ölçmek"ten bahsediyorsunuz... Seçmen olmaya laik insansıların eğilimini ölçmek neye yarar? Ortada seçmen olamayacak gruhun eğilimini ölçmüş oluyorsunuz.
2 - Ünlü bir benzetmedir ; Seçme bilgi ve yeteneğine sahip olmayan insana ülkeyi yönetecek insanları seçtirmek , çocuğun eline dolu silah vermeye benzer...
3 - Seçim sonuçlarını seçmen mi belirliyor... Hatta seçimdeki oyların gerçekten kime verildiği mi belirler. Eğer böye düşünüyorsanız çok safsınız be hocam...
4 - Benim gibi 65 üstü yaşa sahip olanlar bilir tapu , noter , nüfus vb. ilerinde hemen sizden "AKIL SAĞLIĞINIZ YERİNDE Mİ, AKILINIZIN YETERLİ DÜZEYDE Mİ?" diye sizden bir SAĞLIK RAPORU istiyor. Hem de bilen bilir bu sağlık raporu aldınız mı iş bitmiyor. Çünkü bu raporu 24 saat içnde kullandınız, kullandınız yoksa geçeliliğini yitiriyor. Yeni bir sağlık raporu almanız gerekiyor. Sevgili hocam bütün bunları niye yazıyorum.. Geliyorum oraya ... Peki hocam 65 yaş üstü siyasetçilerin ülkeyi yönetirken , bu ülkenin çıkarlarını satarken bu sağlık raporu neden istenmiyor. Oysa kendi uyduruk evinizi satarken bile 65 yaş ütü iseniz günlük akıl sağlığı raporu getirmeniz gerekiyor ama ülkenizi satarsanız istenmiyor...
Yani hocam haydi seçmen eğilimini ölçtünüz... ama hocam seçtiklerinin yeterliliğini de ölçebiliyor musunuz?

Emre Kongar hocam buradan sana sağlık dileklerimi sayılarımı sunar ellerinden öperim.

***NOT : Sayın funghu ; Nedense bu sunduğun derginin adı , yazılış şekli , içeriği nedeniyle bana neredeyse tüm sayıları bende olan ve satır satır okuduğum DÜŞÜN ( YENİ DÜŞÜN ) dergisini anımsattı.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ...

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
682
9,267
İstanbul
***NOT : Sayın funghu ; Nedense bu sunduğun derginin adı , yazılış şekli , içeriği nedeniyle bana neredeyse tüm sayıları bende olan ve satır satır okuduğum DÜŞÜN ( YENİ DÜŞÜN ) dergisini anımsattı.

Sayın dedo11,

Bu gazete ile "Düşün" dergisinin sahipleri aynı kişi görünüyor.
Gazete formatlı olan 15 günlük ve siyasi içerikli.
Dergi formatı ise, aylık ve kültür-sanata daha çok ağırlık veriyor gibi görünüyor.