Dünyada Yılda Kişi Başına Yayımlanan Kitap Sayıları

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
77,270

Dünyada Yılda Kişi Başına Yayımlanan Kitap Sayıları

Şu sıralarda sevgili "gandor08"in süper kalitedeki çok sayıda sanat kitabını bizlere kazandırmak üzere çok harika bir tarama seferberliği için kolları sıvadığını öğrendim. Onun kadar kitap sevgisiyle dolu ve bu sevgiyi başkalarına da aşılamak için can atan kişiye az rastlanır. Gayret ve çalışkanlığından hiç bahsetmiyorum bile. Şurada da onun ilgi alanı olan "Artvin İl Halk Kütüphanesi" ile ilgili birkaç satır karalamıştım.

Bu vesile ile Türkiye'de ne kadar kitap basılıyor, kişi başına düşen sayı nedir vb gibi bazı meraklı konuları araştırırken aşağıda alıntıladığım bazı bilgilere rastladım. Kitabevleri tarafından her yıl yayımlanan yeni başlıklar ve kişi başına düşen rakamlar göz önüne alındığında ülkemizin hiç de fena bir sicili yokmuş meğer. Ancak merak ettiğim bu kitaplara ders kitapları da dahil edilmiş mi? Benim kuşkum bu yönde. Genel gözlemim Türkiye'de bu kadar kitap okunmuyor olduğu yönünde. Eskiden hiç olmazsa evlerde, camlı büfelerin içerisinde gazetelerin kupon karşılığı verdikleri ansiklopedilerden filan olurdu. Şimdi onları bile göremiyorum. Yine de istatistikleri ve linklerini sizlere sunuyorum.

Her yıl yayımlanan kitap sayısı (Avrupa, 1 Milyon kişiye düşen sayılar)
books_published_per_capita.jpg

Her yıl yayımlanan kitap sayısı (Avrupa, toplam sayı)
books_published_total.jpg

IPA'nın (Uluslararası Yayıncılar Birliği) resmi raporu (dünya ülkeleri)
IPA_annual_report_2014jpg_Page16.jpg

Alıntılar
ve yapıldı.

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,621
85,360
hiçbiryerde :)
Her yıl yeni çıkan kitap sayısı bunlar,
baskı ve satış sayısı değil, satış ve
okunmaya baktığımızda 5-10 kat
fark çıkabilir.

Buna rağmen rakamlar bana da ilginç geldi.
Dediğiniz gibi Avrupa'da olmayan,
dersanelerin çıkardığı çocuklarımızı
şaşkına çeviren "sınavlara hazırlık"
kitapları bu listeye dahildir sanırım:S

Çizgi romanı saymazsak şu sıralar yılda
3-4 kitap ancak okuyabiliyorum ama
bizim listeyi kabartanlardan biri:
lise 2'ye giden kızıma "ders", "hazırlık" ve
"okuma" kitapları olarak bu dönem 50'den
fazla kitap almışımdır...

.

Son düzenleme:

colossus

Aktif Üye
29 Ocak 2012
321
415
USA
Aynen öyle abi. ISBN etiketi olan tüm kitaplar dahil. Dershane kitapları da işin içine girmiş oluyor, yabancı dil kitapları da. Hatta çoğu yerde ücretsiz dağıtılan dini kitaplar da bu listeye ekleniyor.

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,725
26,329
ordu-turkey
Bu toplum o kadar kitap okusa bu halde mi olurdu aslında yayınevleri de biraz suçlu bu konuda e-kitaplar da bile fiyatlar yüksek 75 milyonun ne kadarı ayda 5bin lira alıyor ki kitaba da versin.

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,289
146,011
Güzel bir konuye parmak basmışsınız teşekkürler.

Bende serdar beyin görüşüne katılıyorum, okumak içinde sonuçta bütçenin iyi olması lazım. Oda gelir seviyesi bakımından pekte uygun değil.

Ben genelde 2 nci el veya Marketlerde ki indirimdeki kitaplardan alabiliyorum, birde çok sevdiğim yazar kitapları çıkarsa onlarda paraya acımam, başka türlü Kütüphane veya alanlardan ödünç alarak okurum.

Bu gün Kütüphanedeki deponun kontrolünü bitirdim, sabah 08 den akşam 16'30 a kadar ordaydım. Epey bi taranacak kitap çıktı diyebilirim.

Çok miktarda dergi var, Atlasından tutun, yemek dergisine kadar, ntv tarihinden avcılık dergileri bunlarıda alayımmı?

Aylık fikir ve sanat dergileride var, romanları şu an için ayırmadım hiç, Fasikül halinde ciltlenmiş ansiklopediler, eski dergiler, hikaye kitapları, bir kaç enteresan kitap denk geldi.

Yavrukurt Ansiklopedisi, Türk Kadını dergisi, Yakın Tarih (4 cilt 52 fasikül tamam) Ünlülerimiz, Hükümdarlar, vs.vs. 2 adet çok büyük karikatür kitabı (Melih41 e gönderilecek) İstanbul Gravürleri kitabı, neyse uzatmayım eve yarın hepsi gelecek.

Düşüm işlemleri yapıldıktan sonrada romanları alacağım sadece.

Bu gün ben ordayken 6 kolide yeni kitap geldi, yeni gelen 10 koli kitaba daha bakamadım bile. Neyse dükkan bizim nasılsa sıkıntı yok.