“Democracy” - Logicomix çizerlerinin ikinci kitabı - (Demokrasinin doğuş hikâyesi) - (İngilizce)

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
89
1,432
Istanbul

“Democracy”

(Senaryo: Alekos Papadatos ve Abraham Kawa, çizimler: Alekos Papadatos ve Annie Di Donna) (Yunanca baskı: , 2015)

2008 yılında Logicomix’i hazırlayan ekipten Alekos Papadatos ve Annie Di Donna yanlarına kültürel incelemeler uzmanı Abraham Kawa’yı da alarak, 2015 yılında yeni bir çizgi roman hazırladılar: “Democracy”. Günümüzden 2.500 yıl önce Atina’da demokrasinin doğuşu ve arka planındaki karmaşık siyasi / sosyal olayları basitleştirilmiş şekilde anlatan eğlenceli bir kitap var karşımızda.

00.jpg

Hikâyemiz MÖ 490'da Atina'nın istilacı Pers ordusuyla ilk kez savaşmak üzere olduğu günlerde başlar, yani meşhur Maraton Muharebesi’nden hemen önce. Savaşın başlamasını bekleyen Atinalı askerlerden biri olan kahramanımız Leander, yanındaki arkadaşlarına moral vermek için kendi hayat hikâyesini anlatır. Leander çocukken şehirdeki despot yönetimin yıkılmasına ve ilk demokrasi denemelerine şahsen tanık olmuştur.

01.jpg

O dönemde Atina’yı despot bir tiranlıkla yöneten Hippias ve Hipparkos kardeşler şehir halkı tarafından hiç sevilmez. Çünkü hem ağır vergiler koyarak halka eziyet etmektedirler hem de yabancı paralı askerler aracılığıyla halkın üzerinde korku atmosferi kurmuşlardır. Leander’in babası da bu baskıcı yönetimden hoşlanmayan önemli muhalif kişilerden biridir.

Atina şehrinin koruyucu tanrıçası Athena’ya adanmış bir bayram gününde tiran Hipparkos bir suikasta kurban gider. Hemen ardından şehirde çıkan karışıklık ve çatışma ortamında Leander’in babası iktidarın adamları tarafından öldürülür ve evleri yakılır.

02.jpg

03.jpg

Çaresizce ortada kalan genç Leander, Delfi şehrinde babasının bir arkadaşının yanına sığınır, orada kâhinleriyle meşhur Apollon tapınağının hazine dairesinde çalışmaya başlar.

Orada tanıştığı Kleisthenes isimli Atinalı bir soylu, Leander’in hayatında önemli rol oynayacaktır. O ana kadar hayata naif gözlerle bakan Leander, siyasi amaçlar uğruna halkı manipüle etmek için neler yapılabileceğini Kleisthenes’in açıklamaları sayesinde öğrenir.
Örneğin, Delfi kâhinlerinin güya “tanrılarla konuştuktan sonra” açıkladığı kehanetlerin bile rüşvet karşılığında manipüle edildiğini fark eder.
Ve olaylar gelişir…

04.jpg

Lütfen buradan indiriniz:

Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,269
Geçtiğimiz günlerde diyarımızda Logicomix yeniden gündeme gelince, yapmış olduğum ilave okumalar esnasında aynı çizer ve renklendirmecinin bu kez yazar Abraham Kawa ile birlikte hazırladıkları Democracy kitabının övgüsüne rastlamış, ama bir kaç yere bakmama rağmen kitabı bulamamıştım. Bugün sizin -üstelik son derece bilgilendirici müthiş bir sunum eşliğinde- bu kitabı paylaştığınızı görünce çok sevindim değerli @MelihAbi . Sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum, elleriniz dert görmesin...

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
544
10,007
Harikulade bir kitabı harikulade bir tanıtım ile sunduğunuz için ben de çok teşekkür ederim. Aristotle (1-2) ile birlikte bulamadığım kitaplardandı. Bildiğim kadarıyla ve ne yazık ki Türkçe'ye çevrilemedi.
Antik Yunan'da icat edilen aklın keşfi, ("insan aklı her şeye ulaşabilir"); binlerce yıllık bir ayrımı başlatıyor aslında: Doğu medeniyetlerinde bilmek tanrısal sırlar sayılacak, keramet bir türlü insana geçmeyecek, ataerkil düzen ile asla atayı, babayı, ustayı geçemezsin, gölgesinde kalıp itaat etmen gerek, aksi her durum saygısızlık demek olarak kalacaktı.
İlginç olan şuan hala o topraklarda yaşayan orijinal sayılabilecek nüfusun, 2.500 yıl önceki aydınlanmanın yanına bile yaklaşamıyor olmaları...

Son düzenleme: