Cumhuriyet Dergi Sayı - 531 (26 Mayıs 1996)

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
601
7,989
İstanbul
qi8ze4k.png

Edit: Link düzeltildi.

Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,990
5,746

Sayın funghu ;

Bu sayıda Murathan Mungan kapak konusu olmuş (Anımsayalım Şimdi de TÜYAP Kitap Fuarının onur yazarı seçilmiş ve Cumhuriyet Kitap bu nedenle onunla söyleşi yapmıştı. ) Aşağıdaki satırlar yazı ile uğraşan herkes için yol göstericidir.
"Öyle zaten. Benim için şiir, kağıt ve kurşun kalemdir. Yazdıktan sonra daktilo ederim. Sonra üstünde gene kalemle çalışırım. Farklı kağıtlara aktardıkça hep yeni bir şey okuyormuş gibi olursun. Şiir oturana kadar kağıt ve kalem değiştirmenin sanki şiiri zenginleştirdiğini düşünürüm. Bilgisayara şiir bittikten sonra aktarıyorum. Yani sadece dizgicilik aşamasında bilgisayar kullanıyorum..."

Sümeyra : Benim kuşağım bilir diyecektim ama ; benim kuşağımdan birçok kişinin de tanıdığını sanmıyorum. En iyisi tanıtım giriş yazısını buraya alayım :
"Doğum günü 25 Mayıs'tı... Sümeyra dediler adına, soyadı da Çakır. Onunla büyüdü sesi. Mimar oldu ama bir ev olsun yapamadı. Sesinin, türkülerin peşi sıra yürüdü. ENTERNASYONAL'i söyledi , VENCEREMOS'u. Sürgünde yerleşti göğüslerine ur, dallarını saldı bedenine. Yaşasaydı ellisinde olacak, Zincirlikuyu Mezarlığı'na da yabancı kalacaktı Sümeyra…"
Anısı önünde eğiliyorum....

Selçuk Erez Nazım Hikmet'in bir mektubuna değiniyor. Nazım Hikmet'in neden yurt dışına gittiğinin gerçek nedenlerini okuyabilirsiniz …

Selma Güneri üzerine yazı var... Okunası …

"Soykırım gönüllüleri" başlıklı yazıyı okudum. Daldım düşünceye vardım şu sonuca :
1 - Adaletsiz barış sonunda savaşı getirir. Almanlar ile yapılan böyle bir barıştı. Hitler bunu bol bol kullandı.
2 - Almanlar ırkçılığa yatkın bir toplum oldu (toplum mühendisliği ile bir toplum dönüştürülebilir. Şimdilerde de bunu görebilirsiniz ...)
3 - Şu feleğin işine bak Almanlar bizi soykırım ile suçladı....
4 - Şu feleğin işine bak. Yahudi ırkçıların Alman Irkçılarından farklı olamazdı. Irkçılık böyle bir şeydi. Filistinlilere yaptıkları ortada.
5 - O dönemde Hitler Almanyasına bu dönemde de Natenyahu İsrailine Kapitalizm-Emperyalizm-Korkak iktidarlar-İşbirlikçiler-Her boydan ve her soydan ırkçılar hoşgörü ile yaklaşıyorlar , ticaret yapıyorlar , içeriye oynayıp aslında tüm yaptıkları eninde sonunda Israile yarıyor... Kimin nerede yer aldığını söylediklerine değil yaptıklarının eninde sonunda kime yaradığına bakınız , ona göre karar veriniz...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...