oktayyapıcı13
Onursal Üye
- 29 Haz 2015
- 1,562
- 17,040

Yüksek Kalite:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Altyazı:
Giriş yap veya üye ol.
Düşük kalite Türkçe altyazılı:
Giriş yap veya üye ol.
Yönetmen: Maciej Dejczer
Oyuncular: Rafal Zimowski, Wojciech Klata
Yapım Yılı: 1989
Dil: Lehçe
Altyazı: İngilizce / Türkçe(Gömülü)
Dosya uzantıları: mp4
1991 tarihli İstanbul Film Festivali kataloğundan...
Jedrek ve Grzes aileleriyle birlikte acınacak koşullar altında yaşamaktadırlar. Tarih öğretmeni olan babaları politik nedenlerden ötürü 1982'de istifa etmek zorunda kalmıştır. Adam, yetkililere yakalanana kadar, yasadışı işlerde çalışarak ailesinin geçimini sağlar. Durumları iyice umutsuz bir hal alınca, iki çocuk büyük bir kamyonun şasisinin altına gizlenerek Danimarka'ya kaçmaya ve orada çalışarak ailelerine para göndermeye karar verirler. Özgürlüğe doğru serüven dolu kaçışları başarıya ulaşır ve Danimarka'da bir mülteci kampına yerleştirilirler. Karınları aç olsa da yaşama sevinciyle doludurlar. Komünist Polonya Kansolosluk yetkililerinin baskılarına karşın ülkelerine dönmeyi reddederler. Polonya'da anneleri oğullarının Polanya'ya geri gönderilmesini sağlayacak resmi bir sınırdışı etme belgesini imzalamayı kabul etmeyince çocukların velayeti aileden alınır. Ancak bir Noel akşamı anne çocuklarıyla telefonda konuşma olanağı bulur...
Konusunu, 1985 yılında bir kamyona saklanarak Polonya'dan İsveç'e kaçan 12 ve 15 yaşındaki Zieliński kardeşlerin gerçek öyküsünden alan film, göç ve "gitmeli miyim, kalmalı mıyım?" sorusu üzerinde yoğunlaşıyor. Bu filmiyle bir "Felix" ödülü kazanan yönetmen Dejczer, "Uzun süredir özgürlük üzerine bir film çekmek istiyordum," diyor. "Bu yapmak istediğim tek filmdi; diğer herhangi bir film ise uzlaşma, hatta kişisel bir taviz sayılacaktı. Zielenski kardeşlerin 1985'te kaçmayı başarabilmeleri ve bunu yaparken yalnızca kendi yaşamlarını tehlikeye atmaları beni çok etkilemişti. Kaçışları ne bir uçak kaçırma olayıydı, ne de bir şantaj. Ben de seyircileri etkileyip onları büyüleyecek bir film yapmak istedim."