Çeltikçi İlçesi

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
6,997
11,631
Genel Bilgiler

image008nf7.jpg

Akdeniz Bölgesi'nde, Burdur İli'ne bağlı bir ilçe olan Çeltikçi, Çeltikçi, Burdur ilinin güney doğusunda ve il merkezine 31.km. uzaklıkta olup, güneydoğusunda Bucak ilçesi, kuzeyinde ise Ağlasun ilçesi bulunmaktadır. İlçe, toprak yönünden oldukça zengindir. Kuzköy ve Çeltikçi ovaları tarıma elverişli konumdadır. İlçe coğrafi olarak, göller bölgesinde yer alıyor gözükmekle birlikte, ilçe sınırları içerisinde sadece Çeltikçi beli mevkiinde Karaevli gölü bulunmaktadır. Ancak son yılların bu göl kurumuş ve bataklık durumundadır. İlçede akarsu bulunmamaktadır. Kış aylarında yağış miktarına göre bazı derelerin sulanmaktadır.

İlçenin denizden yüksekliği 850 m. olup, yüzölçümü 247 km2.,2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 6.758'dir.

İlçemiz toprak yönünden zengindir. Çeltikçi ovası oldukça geniştir. Sulanabilen arazilerde ağırlıklı olarak sebzecilik, bunun yanında az miktarda pancar ve tütün üretimi yapılmaktadır.

Suyun büyük bir çoğunluğu sondajla elde edilmektedir. Elektrik enerjisi kullanılarak dalgıç pompalar aracılığıyla sulama sağlanmaktadır. Sulamanın olmadığı arazilerde tahıl ürünleri, soğan, kavun ve karpuz ve bağcılık yaygındır. Konak Mahallesi’nde tarımla uğraşanlar bağcılık, tahıl, gül ve haş haş üretiminde bulunmaktadır. Cami Mahallesi’nde ise bu ürünlerin yanında sebze, şeker pancarı, tütün ve meyve üretiminde bulunmaktadır.

Halkın çoğunluğunun geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Cami Mahallesinde sulama yapılan arazilerde sebze ve meyve dışında yonca ve mısır üretimi son yıllarda büyük bir artış göstermiştir. Üretimdeki bu artışın nedeni devletin yürüttüğü destekleme projeleridir.

Sebze diyarı olarak anılan ilçemizde üretilen sebzeler, civar illerden gelen toptancılar tarafından çok ucuza alınmaktadır. Çiftçinin hakkı gözetilmemektedir. İlçede kurulan pazartesi halk pazarında üreticiler az miktarda sebze ve meyvelerini satışa sunmaktadır.

İlçede seracılık alanında az miktarda karanfil ve yeşillik (marul, tere vb.) üretimi yapılmaktadır. Coğrafi olarak seracılık için çok uygun mekânlar mevcuttur.

İlçede çiftçilerin çoğunluğunun traktörü ve tarım araçları mevcuttur.

İlçede hayvancılık yaygındır. Halkın büyük gelir kaynağını oluşturan sütçülük ilçe ekonomisinde olumlu bir değişime sebep olmuştur. Süt üretimini arttırıcı yonca ve pancar küspesi kullanılmaktadır. İlçe merkezinde üretilen sütleri özel süt toplayıcıları günlük olarak toplamakta, il merkezinde ve komşu ilçe Bucak’ta bulunan süt mandıralarına satılmaktadır.

İlçemiz sanayi ve ticaret alanındaki yatırımları bakımından çok zayıftır. Alt yapı bakımından, Burdur-Antalya Karayolu’nun ilçe merkezinden geçmesi, büyük illere yakınlığı konusunda avantajlı olmasına rağmen herhangi bir yatırım yapılmamıştır. İlçe de bulunan sanayi ve ticaret müesseseleri; Ağlasun yol ayrımında 1 adet tuğla fabrikası, yeni yapılmış olan yem fabrikası, birde mermer fabrikası, inşaat malzemesi satış yeri, un değirmeni, iki adet ekmek fırını ve pide salonu mevcuttur. Bunun dışında küçük çaplı işletmeler; bakkal, market, büfe, ayakkabı, konfeksiyon, beyaz eşya, mobilya alanlarında faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu tür işletmelerinin sayısının az olmasının nedenleri arasında; nüfusun az olması ve diğer pazar alanlarına yakınlığıdır. Bu işletmeler dışında ilçe merkezinden geçen Burdur Antalya Karayolu üzerinde dört adet akaryakıt istasyonu mevcuttur. İlçenin mevcut sanayi sitesi yoktur. Küçük çapta motorbisiklet tamircisi mevcuttur.

Tarihçesi

image006zd5.jpg

İlçenin tarihi ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte 1725 yıllarında “Koklan Beyleri" soyundan olduğu söylenen birinin Pınarlı Boğaz adı verilen derenin ağzına gelerek yerleşmesiyle bugünkü Konak Mahallesi'nin oluştuğu söylenmektedir. Günümüzdeki Cami Mahallesi, Arvallı (Bağsaray) yakınlarında yerleşenlerin su kaynaklarının ve arazinin kıt oluşu nedeniyle göçerek bu bölgeye yerleşmesiyle oluşmuştur. Daha sonraki yıllarda Burdur tarafından ilçeye girişinin sağ ve sol yakalarında pirinç ekilmesiyle ilçeye “Çeltikçi” ismi verilmiştir.

Kesin olmamakla birlikte, Çeltikçi Ovası'nın Sultan Hamit’ in çiftliği olduğu, 1914 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlıların savaşa girmesinden önce, Harbiye Nazırı Enver Paşa Antalya’ya yaptığı bir gezi sırasında Çeltikçi’de durarak halkla konuşmuş, anlaşarak bedeli 12 yılda ödenmek üzere araziyi halka verdiği söylenmektedir. Arazinin halk tarafından alınmasından sonra bu günkü iki mahalle oluşturulmuş, daha sonra bu mahallelerin birleşmesiyle Haziran 1968 de Çeltikçi Belediyelik olmuş, ilçe oluncaya kadar da Nahiye Müdürlüğü ile idare edilmiştir. 1991 yılında da Burdur İli'ne bağlı işçe durumuna getirilmiştir.

Alıntıdır. bakunin tarafından düzenlenmiştir.
 
Üst