Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Belki inanmayacaksın ama kaç gündür Antrakt dergisini özlemiştim. (abboritta) neden sunmuyor artık (en son 12 Ocak'ta sunmuştun) Eyvah ki eyvah , yoksa elinde başka sayı yok mu? , diye düşünmüştüm...
"Filmciler Sayar'ın peşindedir. Ve ilk teklifi de Hasan Kazankaya'dan alır. Ne var ki yaşı tutmadığından, ailesi sinema oyunculuğuna engeldir. Sayar'ın ancak 1957 yılında, Sadri Alışık ve Semih Sergen'le başrolünü paylaştığı Duvaklı Göl ilk filmi olur."
Bu satırlar ünlü Sinema Yazarı Agah Özgüç'ün Leyla sayar'ı anlattığı yazıdan. Bizim kuşağın hatta ağabeylerimizin kuşağının da en ünlü vamp kadın oyuncusu Leyla Sayar'ın macerasının bir kolej öğrencisiyken okul arkadaşı (üst sınıftan) Gülay'ın onu nasıl Hilton Oteli'ndeki bir açılışa götürmesiyle başladığını okuyacaksınız...
"Senaristler Birliği'nin 1956 ödül törenine konuk konuşmacı olarak katılan Groucho Marx, McCarthy döneminin paranoyasıyla dalga geçiyordu : "Örneğin, "The Ten Commandments (On Emir)'i ele alalım. Filmin özgün öyküsü Musa'ya ait... Ancak yapımcılara, Musa adını kullanmamaları için baskı yapılmış ; çünkü Musa'nın bir keresinde KIZIL DENiZ'den geçtiği ortaya çıkartılmış."
Bu satırlar Uygar Şirin'in "Oscar'a Giden Yol" başlıklı incelemesinden...
Uygar Şirin aslında Oscar'ın nasıl da siyasetin etken olduğu bir ödül olduğu. Bunu iktidarın istediği doğrultuda film çevirenlere verildiğini anlatıyor. Yukarıdaki alıntı mizah olsun diye uydurulmuş olabilir. Ancak McCarthy dönemi müthiş bir siyasi baskı dönemidir. Bilen bilir. Eeee Amerika komünizm paranoyasıyla ortalığı kasıp kavurmaya başlayınca zavallı Türkiye hiç Amerika'yı dinlemez mi? O da Türkiye'de ırkçılığa sarılıp KOMONİST düşmanlığına soyunur. İşi öyle azıtır ki "Rus Salatası" adını "Amerikan Salatası" olarak (o dönem) değiştirir. KIZIL kelimesini adeta yasaklar. Bunu bizzat benim ailem yaşamıştır. Soyadımız KIZILKANAT olmasına rağmen zorla değiştirilmiştir. Geri zekalılar kızıl kelimesine böyle düşmanken en güzel kızıl (=AL) ın hem de kıpkızıl bayrağımızın rengi olduğunu bunu da uğruna şehit olanların kanından aldığını bile unutmuşa benziyor. Amerikan ...... Yani Amerikan uydusu olmak , onun bir dediğini iki etmemek sadece şimdiye mahsus bir durum değil...