Aldous Huxley -Cesur Yeni Dünya -ÇizgiRoman(İngilizce) -Türkçesi belki vardır/ YZ ile çevrilir

nebula

Yeni Üye
25 Kas 2024
10
43
Bugün rastladığım bir yazıda bahsedilen bu kitabın içeriği çok ilgimi çekti. Topladığım bilgileri aşağıda paylaşmak istiyorum. Sanırım pek çoğunuzun haberi vardı veya ilgisini çekip edinmek isteyenler olabilir.
Kitabının Türkçesi pek çok yerde pdf / mobi olarak var.

Bir de na rastladım.

ÇizgiRoman olarak Türkçesine rastlamadım

Forumda ise "Aldous Huxley" den 4 yerde bahsedilmiş

Kitap hakkında ilgimi çeken alıntılar:

“Bedelsiz hiçbir şey yoktur. Mutluluğun bedelinin ödenmesi gerekir.”

“Ne sebeple olursa olsun hatanızın üzerinde kara kara düşünmeyin. Temizlenmenin yolu çamurda yuvarlanmak değildir.”

“Eğer farklıysan, yalnızlığa mahkûm oluyorsun. Yalnız olana acımasız davranıyorlar.”

“Her şeyin ulaşılabilir olduğu bir dünyada hiçbir şeyin anlamı yoktur.”

“Devrim, dış dünyada değil, insanların ruhları ve bedenlerinde gerçekleşmelidir.”

“Mutluluk ve erdemin sırrıdır; yapmak zorunda olduğun şeyi sevmek.”

“Kendim olmayı yeğlerim. Suratsız da olsa kendim olayım. Ne kadar neşeliyse de başka biri olmak istemem.”

'

Aldous Huxley, Cesur Yeni Dünya (1932)​

Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya'sı yalnızca bir edebiyat eseri değil, insanlığın teknoloji, devlet kontrolü ve özgür iradeyle olan karmaşık ilişkisine dair korkutucu bir kehanettir. 1932'de yazılmasına rağmen güncelliğini hiç yitirmeyen bu distopya okuyucuyu mutluluğun dayatıldığı, bireyselliğin yok edildiği ve insan doğasının sistematik olarak manipüle edildiği bir geleceğe götürür.

Huxley'in vizyonu bugünün tüketim toplumu, teknolojik gelişmeler ve dijital bağımlılıkla şaşırtıcı benzerlikler taşır. Ford'dan sonra 632 yılı olarak adlandırılan bu dünyada insanlar kast sistemine göre laboratuvarlarda üretilir, kitle eğlencesi ile uyuşturulur ve herkes herkes içindir sloganıyla bireysel tutkularından arındırılır. Toplum acıyı, hüznü ve karmaşık duyguları yok eden soma haplarıyla sürekli bir neşe halinde tutulur.

Romanın en çarpıcı yanı bazı bireylerin bu kusursuz düzene isyan edişidir. Huxley bu karakterler aracılığıyla şu soruyu sorar: Gerçek mutluluk rahatlık uğruna özgürlükten vazgeçmek midir?

Üslup olarak ironi ve bilimkurgunun mükemmel bir sentezini sunan Cesur Yeni Dünya Orwell'in 1984'ünden farklı olarak insanların zincirlerini seve seve kabul ettiği bir totaliter sistemi anlatır. Huxley'in öngörüsü günümüzde sosyal medya bağımlılığı, haz odaklı tüketim kültürü ve genetik mühendisliğin etik sorunlarıyla daha da ürkütücü hale gelmiştir.

Huxley'in distopyası bugünün dünyasının aynasıdır. Huxley bize gelecekteki bir toplum hayal etmez, adeta bugünü büyüteç altına alır. İnsanların kuluçka merkezlerinde üretildiği, sınıflara ayrılarak yaşamaya koşullandırıldığı, özgürlük yerine haz, acı yerine uyuşturucu verildiği bu dünya ilk bakışta düzenli ve huzurlu görünür. Ama o huzurun altında insan ruhunun erozyona uğramış hali yatar.

George Orwell’in 1984'ü gibi açık baskı ve korku yerine Cesur Yeni Dünya’da insanlar gönüllü olarak tutsaktır. Çünkü düşünmek, sorgulamak, anlamak yerine eğlenmek, tüketmek ve unutmak teşvik edilir. Huxley’in kehaneti bireyin artık baskıyla değil, hazla susturulacağı bir dünyayı çarpıcı şekilde betimler.

Ray Luca

Aktif Üye
11 Tem 2016
362
1,387
Çengelköy
Bu kitabın orijinal ismi "Brave New World"dür. Dolayısı ile "Cesur Yeni Dünya" olarak çevrilmiş olması uygun gözüküyor ama geçmişte edindiğim bilgilere göre yazar bu ismi Shakespeare'in "Fırtına" adlı bir eserinden almış.
Shakespeare zamanında ise brave kelimesi cesur değil güzel anlamında kullanılırmış. Yani kitabın adı "Güzel Yeni Dünya" anlamında aslında. Benim okuduğum versiyonu 1964 baskı ve "Varlık Yayınları" tarafından yayınlanmış.
Yayınevi belki yukarıda bahsettiğim konunun farkındaydı belki değildi ama cesur ya da güzel kelimelerini kullanmayarak direkt "Yeni Dünya" adı ile basmış kitabı.
Bu kitap ile ilgili edebiyatta, sinemada ya da başka sanat dallarında bir çok göndermeye rastlayabiliriz. Bilindik olanlar dışında bir tanesini yazayım. Orhan Hançerlioğlu'nun "Ali" adlı kitabında Sosyal Saadet Bakanı olan Ali'ye "Soma" öneriyorlar. "Soma"nın ne olduğunu yazıp da kitabı okumamış olanlara spoiler vermek istemiyorum. Çok ilginç bir kitap. Tavsiye ederim.

bu0nm6pmju8pauz5g.jpg