Akbaba Dergisi 1972 Sayı 46 ( 1 Kasım 1972 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,892
5,367

Sayın murtaza5 ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

".... Amerikalı sosyolog Daniel Bell bir süre önce İngiliz 'Encounter' dergisinde "Batılı ya da Batılılaşmış çağdaş ülkelerde çözülme belirtileri" konulu bir araştırma yayınlandı."

Daniel Bell bu araştırmasını bakın nasıl temellendirmiş :
"Bu bilgin ; Hitler öncesi Alman Cumhuriyetini , De Gaulle öncesi Fransız Cumhuriyetini ve "çözülmüş" başka ülkeleri uzun uzun inceleyerek öyle dönemlerde görülen başlıca yedi belirtinin listesini çıkarmış."
"Biz de söz konusu belirtileri kısaca sıralayarak günümüz Türkiye'sinde bunlara rastlanıp rastlanmadığını birlikte düşünelim.
1. ÇATIŞMALARIN ŞİDDETLENMESİ
2. MÜZMİNLEŞEN DERTLER
3. PARLAMENTONUN ÇIKMAZA GİRİŞİ
4. IRK ÇATIŞMALARI
5. BÖLGELER ARASINDA GELİŞMİŞLİK FARKLARI
6. AYDINLARIN DEVLETE KÜSMESİ
7. YENİLGİ VE KÜÇÜK DÜŞMÜŞLÜK DUYGUSU

Dedo11 Yorumu : Lütfen bu yazıyı dikkatle okuyunuz. Çünkü ÜLKEMİZ için , Laik , demokratik , Sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti için gerçek anlamda BEKA SORUNUDUR , BEKA SORUNUDUR , BEKA SORUNUDUR !!!!!!
Bana göre 1. Madde hariç diğer maddeler şu anki Türkiye için geçerli gibi... Çok üzgünüm , bu böyle...

"Beyinden kumanda almayan ve orta beyinden gelen durumlarla durmadan işleyen nöro-vejetativ denilen bir örtümüz vardır. Bu sistem en çok rahat ve huzara ihtiyaç duyar."
Bu satırlar Refik Erduran "Nöro-Vejetativ Yazı" adlı yazısından.
Dedo11 Yorumu :
Bana göre bu bu bölgenin rahat ve huzurunu siz kaçırın. Yoksa öyle bir an gelir ki beyin devre dışı kalır. Siz siz olun bu bölgeye huzur tanımayın... Bunun yolu da çok okumak , bilgi peşinde koşmak , bilimsel dünya görüşüne sahip olmak , insana , ülkene , toplumuna duyarlılığını kaybetmemek...

" Hacivat : Şaka ile matrak ile Demirel'e su tuttuk.
Karagöz : Sanmayın ki pas geçip de Ecevit'i unuttuk...
Hacivat : Yeni seçim heyecanı ne biter , ne azalır...
Karagöz :
Ofsayitten gol olmazsa Ecevit maçı alır. "

Dedo11 Yorumu : Bu satırlar Mukadder Özakman'ın "Karagöz 1972" adlı yazısından. Benim dikkatimi en çok çeken "Ofsayitten gol" konusu...
1972 dekiler gelsin de günümüzde seçim maçlarında ofsayitten nasıl gollerin atıldığını , maç devam ederken maç kurallarının değiştiğini , hakemlerin nasıl taraf tutmanın zirvesini görsün...

Bu kez Vedat Saygel'in Yedi Gün başlıklı bölümünden de bu kez mani aktaracağım ama uzatmamak için sadece bir dörtlük aktarıyorum:

Davulun tokmağı kayın

Son haftasındayız ayın
Benim bildiğim ramazan
Otuz ayda gitmez bayım.

Dedo11 Yorumu : Günün sorusu : Yukarıdaki ramazan manisinde ne anlatılmak isteniyor ??????

Bu kez 50 Yılın AKBABA ANTOLOJİSİ'nin konuğu Rıfat Ilgaz.
"Nesi Meşhur?" başlıklı anlatısının girişinde bir dolmuş ( galiba dolmuş ) şoförünü bir anlatışı var , hayran kalacaksınız. Gönen'e giden dolmuşala giden bir yolcunun amacı Ömer Seyfettin'i ( veya evini ) arıyor. Ne mi buluyor ?....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...