Akbaba Dergisi 1953 Sayı 071

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
365
1,981
Ortaç'ın yazısında Hulki Alisbah diye yanlışlıkla bahsettiği kişi aslında Bilsel Alisbah'tır. Orhan Alisbah'ın oğlu Bilsel Alisbah ile Albert Einstein, Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde:
bilsel-661x1024.jpg

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,233
Ortaç'ın yazısında Hulki Alisbah diye yanlışlıkla bahsettiği kişi aslında Bilsel Alisbah'tır. Orhan Alisbah'ın oğlu Bilsel Alisbah ile Albert Einstein, Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde:
bilsel-661x1024.jpg
Değerli @Levent 16 ,
Yazıda bahsedilen Bilsel Alisbah değil, babası Orhan Alisbah, zira söz konusu kişinin 1 yıl ders vermek üzere Yeni Dünya'ya gittiğinden kimsenin haberinin olmadığı ifade edilmiş. Belirtilen tarihte Bilsel 16 yaşında olmalı. Ama haklısınız, her halükarda ismi yanlış yazılmış. Orhan Alisbah'ın da, oğlu Bilsel Alisbah'ın da ilk ismi Hamdi (ki Hamdi aynı zamanda Orhan'ın babasının ismi. Ayrıca Bilsel ismi de Orhan'ın kayınpederi meşhur Prof. Dr. Cemil Bilsel'den geliyor.)
Yazıda bahsedilen diğer kişi ise Dr. Perihan Çambel. ABD'de kanser üzerine araştırmalar ve öğretim üyeliği yapmış. İstanbul Arnavutköy'deki meşhur Kırmızı Yalı'nın sahibi, arkeolog Halet Çambel'in de kardeşidir. Mina Urgan'ın "Bir Dinozorun Anıları" adlı kitabında Halet Çambel'in ismi sık sık geçer.

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
365
1,981
Sayın Calligrapher, fotoğraf Bilkent Üniversitesinden.

Fotoğraf alt yazısında şu not yazılı: Orhan Alisbah’ın oğlu Bilsel Alisbah ile Albert Einstein, Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde. O dönemde Enstitü’nün şehre ulaşım için bir arabası vardı. Ön koltukta oturmak için iki kişi hep ısrar ederdi, Bilsel ve Albert. Böyle tanışıp arkadaş oldular. Bu resim Ağustos 1953’te çekildi ve Einstein tarafından 1954’te imzalandı.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,359
8,111
Değerli @Calligrapher . Sn. @ritvan ve de Sn. @murtaza5 başta olmak üzere, dostların paylaştığı geçmiş yıllara ait yayınlardaki yazılarda ya da fotoğraf ve karikatürlerde zaman zaman , '' kim kimdir ?? '' soruları ön plana çıkıyor. Sn. @Levent 16 ve sizin açıklayıcı yazılarınızı , bir bilmece çözümü gibi okuyorum, çok yararlı oluyor . Bir bakıma yakın tarihe ışık tutuyorsunuz. Emekleri sonucu paylaşımı yapan Sn. @ritvan 'a ve de açıklama dolu yazılarınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Sağ olun.

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,233
Sayın Calligrapher, fotoğraf Bilkent Üniversitesinden.

Fotoğraf alt yazısında şu not yazılı: Orhan Alisbah’ın oğlu Bilsel Alisbah ile Albert Einstein, Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde. O dönemde Enstitü’nün şehre ulaşım için bir arabası vardı. Ön koltukta oturmak için iki kişi hep ısrar ederdi, Bilsel ve Albert. Böyle tanışıp arkadaş oldular. Bu resim Ağustos 1953’te çekildi ve Einstein tarafından 1954’te imzalandı.

O fotoğrafı biliyorum. Esasen Orhan Alisbah Princeton'dan davet alıp İleri Araştırmalar Enstitüsünde çalışmaya başlayınca, aynı yerde görev yapan Albert Einstein ile de dost olmuş. Hem aynı birimde çalıştıkları ve hem de kampüs içindeki lojmanlarda komşu oldukları için Ortaç'ın "yanyana oturmak" tabirini kullandığını düşünüyorum. Bilsel dediğim gibi o tarihte henüz 16 yaşında. Babasının arkadaşı ile o fotoğrafı çektirmesi ve serviste de yanında oturması doğal. Bu arada Ortaç'ın Hulki diye bahsetmesi de muhtemelen o tarihlerde Koç Ticaret A.Ş.'nin (sonradan Koç Holding haline gelecektir) Genel Müdürü Hulki Alisbah ile isimlerini karıştırmasındandır diye düşünüyorum.