Akbaba Dergisi 1953 Sayı 044

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,892
5,365
Sayın murtaza5 ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

"Dış politikada, canlı ve hareketli Türk görüşü, hakim ve uzlatırıcı bir rol oynuyor. Yunanistanın sağ, Yugoslavyanın sol elini tutarken, güney komşularımızla kalp kalbeyit.
Dün - evet, dün - Türkiye, Atlantik Paktının açılmayan kapısından geri dönmüştü.
Bugün - evet, bugün - Amerika Cumhurbaşkanı, sesinin şehadet parmağıyle bizi bütün dünyaya gösteriyor :
-- "Kudret ve kuvvet kalesi Türkiye!"
Bu satırlar Yusuf Ziya Ortaç'ın "İnsaf!.." adlı başmakalesinden.

Dedo11 Yorumu : Yıl 1952 yılı DP iktidarının cicim ayları... Yusuf Ziya geri kalır mı , o da övgüler diziyor...
Sağ eli Yunanistanda , sol eli Yugoslavyada imiş te , imiş... Çok geçmeden Yunanistanla cicim ayları bitecek ve düşmahlık gelip gündeme oturacak...
NATO'ya girmeyi de başarı diye gösteriyorlar ya tabi ne karşılığı Kore savaşına mehmetçiği ölüme gönderme karşılığı. Peki NATO'nun hiç Türkiye'ye yararı dokunuyor mu?...
Bu gün de aman ABD başkanı bizi görsün diye yapmayacağımız yok. Bir sözü üzerine 1.400.000 Afganlıyı ülkeye kabul etmek vb. gibi tavizin sınırı , sonu yok...

5. Sayfada : Sağ alt köşede bir karikatür var. "Bir Fakir Şairin Maceraları..." başlığı altında.
İki ağacın arasına iki sıra ip var. Üstünde ise bazı objeler... Fakir şair yanındakine anlatıyor.
-- İşte "Deniz kıyısı" adlı şiirimden iki mısra!...
Dedo11 Yorumu : Günümüzde herkes şiir yazdığını sanıyor ya... İşte onların şiiri de ancak böyle olabilir...

"Otuz yılı geçiyor. Bir sabah, onunla "Diken" idarehanesinde tanıştık. Diken, Sedat Simavi'nin çıkardığı bir mizah mecmuasıydı. Ben, ilk manzum şakalarımı orada tecrübe ediyordum. Ramiz de ilk çizgi şakalarını...

Sonra, Akbabada elele verdik.
........

Gençtik o zaman. Yirmi yaşın pervasızlığı içinde, o fırçasını, ben kalemimi, istediğimiz gibi kullanıyoduk : Matbaamızdan sonra, en sık uğradığmız yer mahkemelerdi!"

Bu satırlar Yusuf Ziya Ortaç'ın 20. sayfadaki "Ramiz" adlı yazısından... Yazı Ramizi'n ölümü üzerine yazılmış...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
365
1,981
Semih Balcıoğlu anılarında Ortaç ile Ramiz Gökçe'nin tekrar buluşmasını şöyle anlatıyor:

Ramiz Gökçe'nin eşi 1960 yılında bana şu anıyı anlattı: "Yusuf Ziya, Ramizin Akbabadan ayrılıp Sedat bey'in Karikatür dergisine gidişini hazmedemedi. Ramiz yorulup dergisini kapayınca Ziya bey Ramizden bir kapak çizmesini istedi. Ramiz de yorgun olduğunu söyledi. Ziya bey o kadar ısrar etti ki dayanamadı çizdi. Dergi yayımlandıktan sonra Ziya bey Ramizi telefonla aradı, "Kapak maalesef iyi değil, altında senin imzan olduğu için bastım. Başkasının olsa basmazdım. Bir daha sana yaptırmam" dedi. Bu sözler Ramizi çok üzdü. O kadar söyledim, 'Aldırma, bu sözler intikam için sözlerdir' diye ama, anlatamadım. Olan oldu işte..."

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,359
8,112
Bilindiği gibi Ramiz , karikatür tarihimizin önemli kilometre taşlarındandır. Başta Cemal Nadir olmak üzere , o döneme ait önemli karikatüristlerimizin çizimlerini günümüzde de beğeniyle izlemekteyim. Bu tür, geçmiş tarihli dergilerimizle , bir döneme ait bilgi ve belgelerin tozlu raflardan indirilip ,hem yazı hem de çizgilerle bir döneme bakmak , son derece keyifli. ( '' Tombul teyze ''ler unutulur mu ?!! )

Sn. @ritvan 'a her zamanki harika sunumlarından birini daha yaptığı için , Sn. @dedo11 ve Sn. @Levent 16 'ya yararlı paylaşımları için teşekkür ederim. Ramiz ile ilgili bu mesajlardaki bilgiler , benim için önemli arşivlik bilgilerdi. Sağ olun , var olun.