Akbaba Dergisi 1952 Sayı 028

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,892
5,365
Sayın ritvan ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

2. pdf sayfasında : "AYDABİR" dergisinin reklamı var. Dergide bulunan yazarlar ve yazılar veriliyor...
---- İstanbul'un ikinci fethi!
Kuvvayi milliyenin girişi * Refet Paşanın Ayasofya camiindeki hitabesi * Şükrü Naili Paşanın gözyaşlarına karışan nutku!..
---- Ahmet Haşim
Büyük Türk şairinin ölüm döşeğinde yazdığı, hiç bir yerde çıkmamış son şiiri : Bitmemiş Şiir!
---- Existantialiste'ler Kulübü!

Yazan : Reşat Nuri Güntekin
Üstad Reşat Nuri Güntekin, Fransa notlarında, dünyayı bir moda salgını halinde saran "Existantialistte" cereyanından, onların kulüplerinden, nazariyelerinden ve acayip şahsiyetlerinden, cazip görüşü, ve sihirli kalemiyle bahsediyor. Merakla, lezzetle, istifade ile okuyacaksınız!

Dedo11 Yorumu : Çok merak ettiğim ama elde edemediğim ( şimdi tabi ) bir dergi. Keşke elinde olan biri bu dergiyi de bize sunabilse...
1 - "İstanbul'un ikinci fethi!" bu deyimi şimdilerde unutturmaya çalışıyorlar. Sadece Fatih Sultan Mehmet'in fethi gündeme getiriliyor. Bu elbette ki tarihsel olarak ta , siyasi olarak da çok önemlidir. Ama şu unutturuluyor. Fatih'in fethettiği İstanbul tekrar işgal edilmişti. Bu ikinci kez fethetme Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından yapılmıştır. İşte bu unutturulmak isteniyor.
2 - Reşat Nuri Güntekin hayran olduğum Türk Klasikleri arasındadır. Ama onun hiç böyle felsefe vb. konularda yazısını okumamıştım.
Buradaki yazısını okumayı çok isterdim.
Bilindiği gibi "Existantialistte" Türkçe olarak yazarsak "Varoluşçuluk" akımıdır. Ben bu akıma eleştirel yaklaşan biriyim...

4. pdf sayfasında : Kocaman bir karikatür var. Başlığı "Şehir Tiyatrosu artistlerinden Vasfi Riza Zobu, Demokrat Partiye girdi!"

Dedo11 Yorumu : Ne ilginç değil mi ? Demokrat Parti İktidara gelince Vasfi Rıza Zobu bu partiye üye oluyor hemen... Bunda ne var diyeceksiniz?... Asıl ilginci bu değil... Asıl ilginci 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi onu Şehir Tiyatrolarının başına getirmesi. Yani Amerikanın oğlanı ( Vallahi Amerikalılar bu deyimi kullanıyor , ben değil ) Kenan Evren maldan anlıyormuş. Vasfi Rıza Zobu'yu ve geçmişini iyi biliyormuş...

13. pdf sayfasında :
Şap ve Şeker!
*
Sadaka mı vereceksin? Kör dilenciyi seç : Kendisine iyilik edenin kim olduğunu görmezse, nankörlüğünden emin kalabilirsin!

*
Su dökmek tehlikesi, ekseriya bardağını fazla doldurmak arzusuna kapılanların başına gelir!

*
Hiç bir zaman sevmediğimiz bir adamın ciddi düşmanı olamayız!

*
El, her iş gibi, alkıştan da yorulur!

Dedo11 Yorumu : Kulağa küpe olacak kadar doğrular güzel söz sanatına dönüştürülerek söylenmiş...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...