Akbaba Dergisi 1952 Sayı 014

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,892
5,365

Sayın ritvan ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

"Kral olsaydım, korkmıyacağım adam yoktu. Cumhuriyetçilerden korkacaktım. Komünistlerden korkacaktım. Anarşistlerden korkacaktım. Diktatörlerden korkacaktım. Saray entrikası çevrilir diye kendi adamlarımdan da korkacaktım. Hatta kardeşim, yeğenim veya oğlum olan veliahttan bile!"
Bu satırlar Orhan Seyfi Orhon'un "Oh! Çok Şükür..." başlıklı başmakaleden.
Dedo11 Yorumu : Bir kitap okumuştum ; Maurice Duverger'in "Seçimle Gelen Krallar" kitabını.
Çağımızda artık böylesi yok ama "Seçimle gelen diktatörlerden" geçilmiyor..
Siz Kral yerine Padişah , Sultan koyun aynı şeyler geçerli.
Bilinen gerçekler yukarıda Orhan Seyfi Orhon'un satırlarda yazdıkları. Ama beni şaşırtan ise ne biliyor musunuz? Çağımızda Osmanlı hayranı olanlar "Çare Osmanlıda" , "Adalet Osmanlıda" vb. diye ortada dolaşanlar... Osmanlı Sultanlarının tahta geçince nasıl kardeşleri dahil tüm yakınlarının erkek

çocuklarını boğdurması , bazılarının kendi kardeşini boğdurması , hatta bazılarının oğlunu boğdurması hem de sonuncusunun "KANUNİ" lakabı almış biri olması...

"Majeste Yunan Kral ve Kraliçesi şerefine verilen suvareye -- kimler ve kimler çağrıldığı halde -- Akbaba davet edilmedi.

Otuz yıllık basın hayatımızda, pek çok vali ve pek çok belediye reisi gördük. Tek parti devrinin o sert idaresinde bile, kalemimizi onlara karşı daha insaflı kullanddığımızı sanmıyoruz.
Onlar da insandı. Onlar da bize kırılıyorlardı elbet. Ama, bu kırgınlık, hiç birisine resmi terbiyesini kaybettirmemişti.

Teesüf olunur. Fahrettin Kerim Gökay'ın meğer küçük olan yalnız boyu değilmiş!"

Dedo11 Yorumu : Bu satırlar başmakalenin yanındaki çerçeve yazısından aldım. Neden aldım?...
Partilerin vaadettiklerine değil ne olduklarına bakmalıyız. Düşünün CHP'nin birçok hatası vardı elbette ama ileride DP'yi kuracak olanlar
CHP'nin bütün hatalarına değil hatta dikta uygulamalarına , hatta ırkçı uygulamalarına değil en önemli konu olan "Toprak Reformu" istemeye başlayan CHP'ye karşı çıkıyorlar. Yani CHP topraksız köylüleri toprağa kavuşturmak istiyor. Elbette başka itirazları da var. Ama bana göre kendisi de toprak ağası olan ileride DP yi kuracak olan bu dörtlüler-beşliler temelde CHP'nin bu isteğinden rahatsız olup isyan bayrağını kaldırıyorlar... ( Amerikanın desteğini alacak bir çizgiyi savundukları konusunu da burada anlatmak yeri değil. )
En acısı ise ne biliyor musunuz? Toprak Reformuna konu olan köylüler DP'nin oy deposu ve baş destekçisi oluyor...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
365
1,981
Yazar burada bir yanlışlık yapıyor. Fahrettin Kerim Gökay Kral Pavlos ve Kraliçe Frederika için iki kere öğle yemeği vermiş. Akşam yemeklerinin tamamı ve balo Celal Bayar tarafından verilmiş. Vali Gökay'ın suare yemeği vermesi veya toplantı düzenlemesi söz konusu değil.

1br9qfyky3138fo1nda.jpg