Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Akbaba Dergisi 1932 Sayı 024 (02 Haziran 1932 Vakit Gazetesi Eki)
Ben zenginliğimin ölçüsü olarak sahip olduğum kitap ve dergileri koyarım. Bu palavra değil. Laf değil. Örnek :
Cumhuriyet Kitap eki benim zenginliklerimden biridir. Nasıl mı ? Bakın bu gün itibarıyla ( 1 Şubat 2018 ) 1459 sayıyı verdi. Dile kolay 1459 haftadır. Yani 28 yıldır bu eki alıyorum. Yaklaşık 30 000 sayfa tutarında bir kaynak. Üstelik bunları satır satır okuyup notlar almışım. Üstelik asıl bu ekin kökeni olan kitap fuarları zamanı verilen sürekli olmayan bir kaç sayı ile sınırlı olan dergilerle başlamış. Yani bu dergilerin ataları onlar da var kitaplığımda.
Cumhuriyet Bilim Teknik eki için de böyle ( maalesef ) şimdilerde bu ek verilmiyor. Yazık ettiler. Bende bu dergilerin tümü var. Üstelik asıl bu dergilerin atası olan Cumhuriyet Gazetesinin 2 sayfasındaki "Bilim Teknik" bölümü vardı. Onları da kesip saklamışım.
Bunun gibi bir çok örnek verebilirim.
Bunları neden anlattım biliyor musunuz ? Sözü senin sunduğun Akbaba Dergisi'nin atası sayılacak sayfalara getireceğim.
Urfa-Ceylanpınar denilen küçük bir o zaman nahiye ( belde ) olan Ceylanpınar'da kitaba , gazeteye erişmek bir hayli güçtü. İşte bu ortamda Ortaokulda Selim Özel diye harika bir edebiyat öğretmeni ve müdürümüz sayesinde Güneydoğu Anadolu'nun en büyük kütüphanelerinden biri oluşturuldu Ceylanpınar Orta Okulunda. İşte bu kütüphaneye düzenli gelen birçok dergiden biri de ( Varlık dergisi de ) Akbaba dergileri idi. Düşünün yıl 1966-68 yılları. Biz bu dergi ile ve ünlü mizah yazarları ile ( Aziz Nesin , Adnan Vargel , Muzaffer İzgü vb. ) bu ortam sayesinde çok erken bir dönemde tanıştık. Sonra da olanaklarımız sayesinde son sayısına dek satın alıp okuduk.
Ama Yukarıda değindiğim dergilerdeki gibi bu dergilerin atalarına pek sahip olamadık. İşte sen bunu sağlamışsın. Yani bir gazetenin verdiği 2 ve sonradan 1 sayfalık ekler halinde verilişini kastediyorum. Ne büyük değer. Ne önemli değer. Bu dergilerin öncesini ve sonrasını da dört gözle bekliyorum. Başkalarını da beklerim. Amma da aç gözlü deme. Evet ben hiç bir konuda aç gözlü değilim. Bir konu istisnası var bunun. Ben kültür-sanat-uygarlık-bilim konusunda aç oğlu aç gözlüyüm...