Adana Lezzetleri

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
6,997
11,684
Adana deyince, aklımıza pek çok şey gelebilir. Sanatçısından kebapçısına, pamuğundan şalgamına, sarı sıcağından, portakalına kadar her şey…

Bu güzel şehir o kadar çok sanatçı yetiştirmiştir ki, saymakla bitmez. Burada konumuz sanatçılar değil de yemekler olduğu için, daha çok yemeklerinden bahsedeceğim.

Oto gardan çıkıp şehir merkezine doğru aracınız ilerlerken, bu bir bahar sabahı ise burnunuza mis gibi portakal çiçekleri kokusu dolarken ilerledikçe, daha ilginci ciğer kebabı kokusuna karışır bu güzelim çiçek kokuları. Bu özelliği başka hiçbir şehirde bulamazsınız. Hiçbir şehirde sabah sabah ciğer kebabı yiyemezsiniz de göremezsiniz de. Midenize güveniyorsanız bunları sabah sabah yiyebilirsiniz. Sabahın köründe ciğer kebabı yenir mi hiç demeyin.Bu iş artık burada bir gelenek halini almıştır. Her köşe başında bir kebapçı tezgahı vardır. Özellikle arasta denilen tarihi kazancılar çarşısında yer bulmak bir marifettir. Canı istemeyeni bile yükselen kebap dumanları bir anda sarar sarmalar. Öyle her ciğeri de pişirmezler ciğerci ustaları. Erkek koyun ciğeri olacak, lekesiz olacak rengi parlak olacak güvenilir kasaplardan alınacak. Yoksa müşterilerini kaybedeceklerini bilirler. Yani hile yok !!

Ciğer kebabı dışında şırdan dolmasına da düşkündür Adana’lı. Burada yaşayıp da şırdan dolması sevmeyen hemen hemen yok gibidir. Akşam saatleri yine sokak aralarındaki tezgahlarında, renkli ışıkların altında o güzelim baharat kokuları arasında pişen bu zahmetli ve zor yemekten mutlaka tadılır. Mutlaka o küçücük alçak taburelerde, önlerindeki küçücük masalarda zar zor oturulur. Garsonlar lüks lokantalarda çalışan garson edasıyla ciddi bir şekilde işini en iyi şekilde yapmaya çalışarak hizmet verirler. Yerel radyolarda buraların reklam cıngılları bile halk arasında espri konusu olmuştur. “şırdancı Cemil Usta, giderken solda… dönerken sağda” diye espriler kulaktan kulağa yayılır durur.

CAYKAHVE_DSCN1626dolmanohutlu.jpg


Yine zor ve zahmetli yemeklerden biri de bumbar (mumbar) dolmasıdır. Oldukça zahmetli bu yemeğe evlerde veya lokantalarda pişerken hayır diyecek bir kimseyi düşünemiyorum bile.

Bumbarın temizlenmesi ayrı bir özen ister. Saatlerce akan suyun altında yıkanır, temizlenir, ters çevrilir, tuzla ovulur, nar ekşisi ve limon içinde bir gece bekletilir. Ertesi gün yine yıkanır. Soğan, pirinç, baharatlarla doldurulur. İyice piştikten sonra afiyetle yenir. Bunun yanında mutlaka işkembe ve kırkkat dolması yapılır. Bu yemekler bir şölen havasında yenir. Yanında olmazsa olmazlarından şalgam suyu ve turşu mutlaka servise sunulur.

CAYKAHVE_DSCN0726iclikoffte.jpg


Bu zor yemeklerden sonra Adana’nın kral yemeği Adana kebabını anlatmadan geçmek bu şehre saygısızlık olur. En lüks lokantasından en sıradan sokak tezgahlarına kadar servis aynıdır. Hepsinde de masalar, üzerine konan salatalardan yeşilliklerden renk renk çiçek bahçesine döner. Sumaklı soğan salatasından, közde pişirilmiş üzeri nar ekşisiyle süslenmiş soğan salatasına, ezme salatadan çoban salatasına, turplardan nanelere, maydanozlara kadar ne ararsanız vardır bu masalarda. Bir de metrelerce uzunluktaki pideleri... Kebaplar gelmeden mideniz bayramını yapmış kendini bir güzel doyurmuştur bile. Sıra kebaplara geldiğinde de artık son nokta konulmuştur. Tabakta pişmiş domatesler, biberlerle servis edilen kebaba artık diyecek söz bulamıyorum. Tok insanı bile çileden çıkarır.

adanakebapzr9.jpg


Sözün özü, bu kadar sıcak bir memlekette bu kadar ağır yemekler nasıl yeniyor diye merak ediyorsanız, sorunun cevabını bulmak için gelip burada yiyeceksiniz…

adana-kebap.jpg
 

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
6,997
11,684
İÇLİ KÖFTE

GEREKLİ MALZEMELER:
(6 Kişilik)
Dışı İçin;
1 kg. bulgur
1 bardak irmik
2 bardak un
2 yumurta
250 gr. siyah dövme kıyma
İçi İçin;
1 kg. yağsız kıyma
750 gr. kuru soğan
Yarım paket margarin
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
Kimyon
İsteğe göre toz biber

İÇİNİN YAPILIŞI:
Kıyma, 1 bardak su ile biraz pişirililir. Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ilave edilir. Soğanlar sararıncaya kadar pişirilir. Salça, karabiber, kimyon ilave edilir. Soğutulmaya alınır (donması lazım).
DIŞININ YAPILIŞI:
Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur. Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir. Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur. (Tüm maharet, köfteyi incecik açabilmektedir.) Tamamı doldurulduktan sonra, kaynamış tuzlu suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir.

******

ŞIRDAN DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER:
(4 Kişilik)
4 adet şırdan
250 gr. kıyma
Yarım kilo pirinç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

TEMİZLENİŞİ:
İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
YAPIMI:
Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.
Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.

******

İŞKEMBE DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER:
(6 Kişilik)
2 adet işkembe
250 gr. kıyma
Yarım kilo pirimç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

TEMİZLENİŞİ:
İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
YAPIMI:
Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri. Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur. Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir. Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.

******
SARMISAKLI KÖFTE :

GEREKLİ MALZEMELER:
(4 Kişilik)
1 kg. bulgur
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 baş sarmısak
3 adet domates
Bir kaç sap maydonoz

YAPILIŞI:
*Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur. İçine yumurtalar kırılır, en son da un ilave edilerek iyice yoğurulur. Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır. Ortasına parmak ile bastılır.
*Kaynamış suya bir tutam tuz, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir. İyice kaynadıktan sonra suyu süzülür
*Dövülmüş sarmısak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur. Kavurulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir. Kıyılmış maydonozla süslenerek servis yapılır.

******

TIRŞİK

Malzemeler
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su

Yapılışı :

Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.

******

ÇAKILDAKLI

Malzemesi :
Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg dövme
Yarım kg nohut
2 tane patates

Yapılışı :

Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.

******

BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ)

MALZEME:

4 tane İri patlıcan
1 tanedomates
Soğan 2 baş
Limon suyu 1
Salça
1 çorba kaşığı Toz biber
Yeterince Yağ ve Tuz

YAPILIŞI:
Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır.

******
DUL AVRAT ÇORBASI

Malzemeler
2 su bardağı Un
Mercimek 2 s.b.
Limon
Kuru nane
Teryağ
Salça

YAPILIŞI:
Unu bir tepsi içine eleyin. Tuz ve su karışımı ile yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Bir süre beklettikten sonra, oklava ile 3 mm. kalınlığında yufkalar açın. Uzun şeritler kesin. Bu şeritleri üst üste koyarak, küçük küçük kıyın. Hamurların birbirine yapışmaması için yufkaların üzerine un serpin. Bütün hamuru bu yolla küçük kareler şeklinde pul pul kesip bir kenara ayırın. Öte yandan mercimeği suda haşlayın. Bir iki taşım kaynatın. Haşlanmış mercimeklerin içine kestiğiniz hamurları atın. Tuzunu ekin. Hamurlar pişince bir adet limon suyunu sıkıp ateşten indirin. Eritilmiş yağa biber salçası, nane karıştırarak, yaptığınız çorbanın üzerine dökün. Sıcak sıcak ikram edin.

******

Adana Mantısı

Malzemeler
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı sıvı yağ
Yeteri kadar su
İçi için:
350 gr kıyma
2 adet kuru soğan
Tuz, karabiber
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Pişirmek için:
2 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
Üzeri için:
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI:
Hamur malzemesi bir araya getirerek serte yakın hamur yapılır. Hamur yarım saat dinlendirilir. Bu arada iç malzeme hazırlanır. Kıyma yağsız olarak kavrulur, üzerine rende soğan katılır, 8-10 dakika birlikte piştikten sonra tuz ve karabiber katılır, ateşten alınır. Hamur 2 parçaya ayrılır. Her parça oklavayla olabildiğince ince açılır. Kibrit kutusu gibi dikdörtgan parçalar kesilir. Yeteri kadar kıymalı iç konur, rulo yapılır, sonra gül börek gibi bükülür. Diğer hamur parçasına da aynı işlemler uygulanır, kızgın yağda altın rengi kızartılır. Daha sonra mantılar tepsiye aktarılır. Üzerine tavuk suyu ve haşlanmış hohut konur. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında 15dakika pişirilir. Servis tabağına aktarılır. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt, sonra yalılmış tereyağlı pul biber gezdirilir.

Alıntıdır. savataged tarafından düzenlenmiştir.
 
Üst