Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
12 Temmuz Ve Günler Yürümeye Başladı, Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi
Herbie MANN (d. 1930)
Amerika'nın en ünlü caz ustalarından biridir. Kendi orkestrası eşliğinde flüt
çalan bu büyük caz icracısı dünyanın hemen her köşesine gitmiş ve unu-
tulmaz konserler vermiştir. Mann. bu dünya turnelerinden birinde Türkiye'-
yi de ziyaret etmiş (1971) ve İstanbul. Ankara ve İzmir'de müzik ziyafet-
leri çekmiştir.
Herbie Mann. «Five Faces of Music Productions Şirketi- ile «Rupadia Müzik
Şirketinin» başkamdir. 1958 - 1964 yılları arasında, defalarca «Down-
beat» ödülünü kazanmıştır. 1958-1971 yılları arasında, -Jazz and Pop Readers
Poll» de Amerika'nın en iyi flüt icracısı seçildi. Ayrıca, bu değerli caz us-
tasının pek çok bestesi ve satış rekorları kıran plâkları vardır.
(Ara Güler)
Sergi kitabından alınmış olan bu biyografi notları bizzat fotoğraf sanatçısı Ara Güler tarafından ya fotoğrafı çektiği tahrihte, ya da sergiyi açtığı tarihte (1975) yazılmış olmalı. Çünkü anlaşılacağı gibi güncel değiller. İmlâsına dokunulmadan aktarıldı.
Amerikalı flüt ustası, cazcı "Herbie Mann" 1967'de "Ahmet Ertegün"ün sahibi olduğu Amerikan "Atlantic Records" plak şirketi için "Impressions of the Middle East" ("Ortadoğu İzlenimleri") adında bir albüm yapmıştı. Plağın yapımcısı ise "Arif Mardin"di. Herbie Mann 2003'te öldü.
Benim 1970'lerin başında (veya daha sonra) ilk aldığım "Türkiye'de üretilmiş" "hazır dolu kaset" buydu. Bu nedenle albümü hiç unutmuyorum. O tarihlere kadar piyasada sadece 45'lik ve 33'lük plaklar satılırdı. Boş kasetler ise yeni yeni çıkıyordu. Plakçılarda istediğimiz seçkileri makara bantlara doldurturduk. Bilahare aynı yöntemle boş kastlere de doldurma furyası gecikmedi. Ama yabancı dergilerde gördüğümüz hazır dolu kasetler ve araba kartuşları henüz bize gelmemişti (çünkü pazarı henüz oluşmamıştı). Benim satın aldığım "Herbie Mann"in "Impressions of the Middle East" hazır dolu kaseti Türkiye'de doldurulmuştu (belki dışarıdan getirtenler daha önce orijinalini de dinlemişlerdir). İstanbul "Tünel"de müzik aletleri de satan bir dükkandan almıştım. Kasetin kapağına da plak kapağının görüntüsü basılmıştı. Çalarken plak çıtırtıları da işitiliyordu (doğrudan 33'lükten çekildiği belliydi).
Milli Mimarlık Akımı'nın öncü temsilcisi, Mimar Kemaleddin Bey (1870-1927) 89 yıl önce bugün ölmüş. Filibe Garı, Eyüp'teki Sultan Reşat türbesi, Laleli'deki Tayyare Apartmanları, Ulus'taki Evkaf Apartmanı, Ankara Palas Konukevi, Gazi İlk Muallim Mektebi eserlerinden birkaçı. Hababam Sınıfı filmlerinin çekildiği Çamlıca Kız Lisesi'ni de o yapmış. 7 yıldır cüzdanlarımızda taşıyıp harcamakta olduğumuz 20 TL'lik banknotların arka yüzünde onun portresi vardır.
Serüvenci "William Walker"ın öyküsünü anlatan iki film var. Birincisi, Gillo Pontecorvo'nun yönettiği 1969 İtalya-Fransa ortak yapımı: "Queimada" (Amerika'da "Burn!", Türkiye'de ise "Kanlı Ada: İsyan" adıyla gösterildi). William Walker'ı Marlon Brando oynuyordu. Diğeri ise 1987'de ABD'de yapıldı, yönetmeni İngiliz "Alex Cox"tu. Filmin adı: "Walker". Fantastik western türündeki filmde Walker'ı "Ed Harris" oynadı. Anaakım filmlerine pek benzemeyen bu filmler mutaka seyredilmeli. Bugün olsa sinemalarda gösterim şansı bulamazlar. "Walker" bildiğim kadarıyla zaten bizde gösterilmedi. Ama ilki, yani Marlon Brando'nun "Kanlı Ada" filmi 1971 yılında bizde gösterim şansı bulabildi, üstelik birkaç hafta gösterimde kalmıştı. Şaşılacak bir şey.