Kalite Kontrol Listesi 1 (Kaptan Swing)

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,086
Kastamonu
Arkadaşlar merhaba.

Çizgi Diyarı'nda bulunan tüm çizgi romanların indirilebilen sayılarının, tarama ve düzenleme kalitesini kontrol etme amacıyla yapılan çalışmanın bir ayağını tamamladım; Kaptan Swingler'in sitedeki tüm sayılarını indirip, tek tek açarak kalite kontrollerini yaptım. Sonuç aşağıda...

Kaptan Swingler dışında, Teksas, Tommiks ve Tom Braks için de söz vermiştim. Bu çalışma gerçekten çok zaman aldığı için hepsini ne zaman bitirebilirim bilmiyorum ama birkaç hafta sürmesi olasıdır.

Listeyi kimin ne şekilde kullanacağı konusunda net bir fikrim yok. Bu çalışmanın yararlı olacağını Savok söylemişti; sanıyorum o gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.

Liste ile ilgili bildirmem gereken şeyler var. İyi, kötü, mükemmel, idare eder gibi göreceli kavramlar kullandığım için bunları açmam gerekiyor:

Mükemmel: Adı üstünde... Fasikülde herhangi bir işleme gerek yok.
İyi : Bu da belli. Yeniden taranmasına gerek yok. Mükemmel olmasa da kalitesi yeterli.
Kötü : Fasikülün yeniden taranması gerekiyor. Resimler kötü, yazılar okunamıyor, vb.
İdare eder: Tarama kalitesi yeterli, ancak (beyazlatma, tek sayfa haline getirme, bazı sayfalardaki eğrilikleri düzeltme gibi) düzenlemeler yapılabilir anlamına geliyor.

Aslında, bilgisayar veya tabletten okurken, çizgi roman karelerinin hafif gri bir zemin üzerinde olması daha hoş bir algı yaratabiliyor ama, doğru yapılmış bir beyazlatma da fena olmuyor. Beyazlatma üstadları, yazıları ve kenar çizgilerini iyice inceltmeden, resimlerdeki ince ayrıntıları yok etmeden nasıl beyazlatma yapılacağı konusunda kolay anlaşılır bir belge hazırlarsa, çok işe yarayacaktır.

Saygılarımla.

Listeyi şu bağlantıdan indirebilirsiniz:


 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,634
Kasımpaşa
Çok emek verilmiş bir çalışma..Birde kimin taradığı ve alıntı olup olmadığı, bunun yanında çözünürlüğü, yeniden tarama gerekip gerekmediği hususları olsa akademik çalışma olacakmış.. Muhakkak ki bu hali de çok yararlı olacaktır. Eline sağlık sevgili dostum.. Saygılarımla..
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,086
Kastamonu
...bunun yanında çözünürlüğü, yeniden tarama gerekip gerekmediği hususları olsa...
Çalışma, zaten bunun için yapılmadı mı? Giriş yazısında, "kötü" işaretlilerin yeniden taranması gerektiğini, "idare eder" işaretli olanların ise, yeniden taramaya gerek kalmadan, düzeltmelerle yeterli hale getirilebileceğini yazdım. Hatta, "idare eder" diye işaretlediklerimin bile, gri bir fon üzerinde okumayı sevenler tarafından yeterli bulunabileceğini ima ettim. :)

Eğer eklenmesi ya da düzeltilmesi gereken şeyler varsa yeniden gözden geçirebilirim. Bir iş yaptık, yarım olmasın...


Saygılarımla.
 

okan1964

Onursal Üye
27 Ağu 2012
689
933
Hadon arkadaşım ,özverili çalışman için çok teşekkürler. En azından ilk etapta kötü olanlar taranır , o bile çok çok önemli.
Mükemmel dışındakiler ise , bu işi iyi bilen arkadaşlar tarafından zaman içinde mutlaka elden geçirilecektir.

Diğerleri içinde bu çalışmanın yapılması , zaman içinde bir çok taramanın kolayca yenilenmesini de sağlyacaktır.

Müthiş bir emek vermişsiniz. Sağolun , var olun..
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,945
23,731
Kıbrıs
Hadon arkadaşıma teşekkür ederim.Bu çalışmaya benzer birşey ben
de önermiştim.İlk etapta İlhami Alpagut ve Ertuğrul Ürer Swing'lerini
ayırt etmemiz lazım.Alpagut fasiküllerinin iç kapaklarında 52 sayfa ve
basım tarihi var.Sayfaların da sağ alt köşelerinde orijinal seri numaraları var.Mesela fasikül 214.Baskı tarihi 20.11.1973.Hain Kim.
Orijinal 72.sayı.Bir tablo yapılıp bunlar yerleştirilebilir.Yalnız kapaksız
olanlarda sorun çıkabilir.Ben elimdekileri listelemeye çalışacağım.
Ertuğrul Ürer baskıları şimdilik dursun çünkü aynı kapak belki de
5 kez kullanıldı ve değişik maceralar yayınlandı.En azından Alpagutları
kayıt altına alabilirsek çok iyi olacak.Böylece eksik kapaklar ve kalitesiz taramalar da yenilenecek.
 

Mehmet Ali

Süper Üye
1 May 2009
3,351
53,655
TAM 35
Swing listesinde yaptığım taramaların idare eder kalitede olması sevindirici.Umarım bir gün bir arkadaş bunları mükemmel kalitesine çıkarır.
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,086
Kastamonu
Swing listesinde yaptığım taramaların idare eder kalitede olması sevindirici.Umarım bir gün bir arkadaş bunları mükemmel kalitesine çıkarır.
Eyvahlar olsun!...

Tamamen iyi niyetle ve gerçekten çok uğraşarak yaptığım işin herhangi bir olumsuz sonuç yaratabileceğini hiç düşünmemiştim. Ama 50 yaşına girmek üzere olan birinin, kaş yaparken göz çıkarabileceğini hesap etmesi gerekirdi.

İstedim ki benim için değeri büyük olan çizgi romanları, ciddi boyutta emek harcayarak tarayan, düzenleyen ve hepimizin okumasına sunan insanlara, bu şekilde teşekkür etmiş olayım.

Bu sitedeki Mehmet Ali, benim belleğime "kalite" imajıyla yerleşmiş bir isim. Sayfayı açıp imzasını gördüğümde, indirmeyi endişe duymadan, kontrol etmeden yaptığım birkaç arkadaştan biridir. Serileri indirirken ona içimden yüzlerce kez "Allah razı olsun" dediğime Allah şahittir...

Küçücük bir noktaya tekrar dikkat çekmek istiyorum: Benim listemde "idare eder" diye işaretlenenlerin yüzde 98'i, sadece (eğer isteyen olursa) beyazlatma yapılmasına gerek duyulabilecek olanlardır. Yani, o listeyi kullanarak düzenleme yapmak isteyenlere, "bunun kalitesi yeterli, yeniden taranmasına gerek yok, eğer istiyorsanız beyazlatın," anlamına gelmektedir. Zaten ön yazıda da belirtmiştim bunu.

Kaldı ki ben, beyazlatma olayına sıcak da bakmıyorum. Hafif gri bir zemin üzerinde hem gözü yormadan okunuyor, hem de kitaptan okunuyormuş hissi daha kolay alınıyor. Eğer bana indirebileceğim 2 farklı bağlantı sunulmuşsa ben mutlaka "ham tarama" diye işaretleneni indiriyorum. Doğru yapılmış bir beyazlatma hoş bir görüntü verse de, kötüsü çizgi romanın ruhunu yok ediyor.

:(
 

Mehmet Ali

Süper Üye
1 May 2009
3,351
53,655
TAM 35
Lütfen beni yanlış anlamayın yaptığınız çalışma gerçekten takdire şayan.Eğer yazdığım mesaj sizi üzdüyse özür dilerim.Zaten biliyorsunuz eski çalışmaları yenileme gayreti içindeyiz.Zamanında söz konusu taramalar kısıtlı zamanlarda parlatma ,eğri sayfaları düzeltme vb. bilgilerden yoksun olduğum zamanlara aitti.Birde listelerdeki kırmızıları bir an önce mavi yapma isteği takıntı boyutundaydı.Zaten özellikle Swing Hoz listesini tek sayfa taramalara çevirmek sevgili colinmccay ile benim hayalimizdi.Umarım bir gün bir arkadaş mükemmel seviyesine çıkarır derken bunu kastettim aslında çünkü benim artık eskisi kadar zaman ayırmam imkansız.Yaptığınız çalışmalara devam etmenizi rica ediyorum.
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,292
4,469
Ne güzel bir adresteyim.İnsanların birbirlerini incitmeye kıyamadığı,yanlış anlamalara neden olabilecek ifadeler için çok güzel ve rahatlatıcı açıklamaların yapıldığı ve herkesin birbirine saygı sevgi duyduğu mükemmel bir adres hatta bir yuva.
Sevgili dostlar hepinizi çok seviyorum,herbiriniz birer pırlantasınız.İyi ki de hepiniz buradasınız.
 

ilkhantok

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Ara 2010
1,981
29,025
Mersin
Hadon ustadan yükte hafif gibi görünen pahada agır müthiş agır bir çalışma bunu yapabilmek sabır emek ve müthiş özveri gerektirir, canı gönülden teşekkür ederim , artık bu açılan yollan tarama ustası arkadaşlar devam ederler inşallah
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,086
Kastamonu
...Eğer yazdığım mesaj sizi üzdüyse özür dilerim...
Rica ederim değerli kardeşim, özür dilemenize hiç gerek yok. Sizi bilmeden üzdüğümü düşünmüştüm. Yanlış anlamış olduğuma adeta seviniyorum şimdi. Kendisine imza olarak Köy Enstitülüler'i seçen bir insanı kırmaktansa kolumu kırmayı tercih ederim.

Saygılarımla.
 

İskenderunlu

Onursal Üye
29 Tem 2012
5,357
12,891
iskenderun-Hatay
Gerçekten de Hadon'un yaptığı uzun zaman isteyen özverili bir çalışma..2009-2010 yıllarında taranmış bir çok çizgi romanı büyük zevkle bilgisayarıma indirmiştim ama bunların dörtte biri okunamayacak kadar kötü taranmıştı, yazılar bile görünmüyordu, ben de indirir indirmez hemen geri siliyordum..Hadon'un çalışması bu anlamda rehber niteliğinde..
 
Son düzenleme:

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,945
23,731
Kıbrıs
Hadon bu 250 Swing'i bir listeden mi yaptınız?Forumda 5 tane Swing
listesi var.Daha önce yazdığım gibi en sağlıklı liste Hozcomics'in. Bu
liste Aksoy Yayıncılık'ın 28 sayısından sonra başladı.256 orijinal
sayıya ulaşınca 25 adet special yayınlandı.Sonra Aksoy'lar yayınlandı
ve en son da yerli çizim Swing'ler yayınlandı.Swing ile haşır neşir olmayan okurlar için bu ayrıntılar biraz karışık olabilir.
Forumdaki listeleri birkaç kez yazdım.Ben elimdeki Alpagut Swing'lerinin bir envanterini çıkarmaya başladım.Daha 5-10 tanede
256'lık listenin yanlışları ortaya çıktı.Orijinal 9.sayı olan "Vobak"
listede var.Bir de orijinal 243.sayıda var.Karışıklık Alpagut-Ürer
listelerinin karışık olmasından.
Bende olan Alpagutların çoğu maalesef kapaksız.Galiba Hadon'un
listelediklerinin çoğu da kapaksız.Kapaklar tamam olsa yayıcı adı
görülecek.Alpagutlar kapak iç sayfada yayın tarihi ile görülüyor.
Şimdi ne yapılabilir?Bir kere 281 sayılık orijinal Swing listesini
birisi internetten bulup yayınlamalı.Savok'un başlattığı"Hiç Yayınlanmamış Alpagut Serisi"yayın numaraları,macera isimleri ve hangi orijinal sayılara tekabül ettikleri saptanmalı.Türk işi Swingler
ayrı bir liste olarak verilmeli.Bunlardan forumda hiç örnek yok sanırım.Forumda yüklü olan Swinglerin eksik kapakları mümkün olduğunca (Alpagutlar)tamamlanmalı.
Gördüğünüz gibi oldukça yoğun,moral bozucu bir iş.Ben birşeyler
yapmaya başladım;bakalım nasıl olacak?
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,086
Kastamonu
Hadon bu 250 Swing'i bir listeden mi yaptınız?Forumda 5 tane Swing listesi var...
Bahsettiğiniz listelerden yararlanarak siteden indirdiğim fasikülleri tek tek açıp baktım. Bu liste böyle oluştu. Ancak sizin için önemli olabileceğini düşündüğüm 2 şeyi açıklamam lazım:

* Swing setinin ciddi bir parçasını yaklaşık 3 yıl önce indirdim. Sonra bu yıl, indirdiklerim arasında olmayanları indirip sete ekledim. Bunu şunun için söylüyorum; benim indirdiklerimden bazıları (çok sayıda olacağını sanmıyorum ama) daha sonra kırık bağlantı vb.nedenlerle değiştirilmiş ve daha iyi ya da kötü nüshalar eklenmiş olabilir.

* Kapakların ne kadar önemli olabileceğini yazınızı okuduktan sonra anladım. Ben listeyi hazırlarken kapakların gerçekten o sayıya ait olup olmadığını kontrol etmedim. En başta (bazılarında en sonunda), üzerinde Kaptan Swing yazan renkli bir sayfa varsa "Kapak var" diye işaretledim.

Saygılarımla.

 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,945
23,731
Kıbrıs
Palio'nun hazırladığı Savok'un düzenlediği"Hiç Yayınlanmamış Yepyeni
Maceralar " diye bir liste var.Listede yalnız 6 sayı "Uğursuz Ada"
mavi.Bu başlık kilitli olduğu için doğrudan oraya yazamadım.
Elimdeki ciltlerden bu listeyi düzenledim:
3-Ateş Kulesi-orijinal 116
4-Uğursuz Saat-orijinal 123
5-Şeytanın Dişleri-orijinal 136
6-Uğursuz Ada-orijinal 124
7-Mister Blöf'ün İhaneti-orijinal 141
8-Ölü Gömücü-orijinal 142
11-Kötülüğün Simgesi-orijinal 129
12-Kölelerin İsyanı-orijinal 130
Peki aradaki eksikler ne ola derseniz büyük ihtimalle onlar da var.
Arşivimi karıştırdıkça çıkacaklardır umarım.
İlginç birşey daha var.Alpagut normal haftalık fasikülleri yayınlarken
"Hiç Yayınlanmamış Yeni Maceralar" diye bir seri başlatmış!Buyurun
cenaze namazına!!!Ben bunları ayrı bir liste yapmayıp normal fasikül
kategorisinde değerlendireceğim.
 
Üst