Gaddar Davut

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
GADDAR DAVUT


Adıyla tamamen zıt anlamlı Gaddar Davut, insancıl kaygılar taşıyan, acıma duygusu aşırı gelişmiş, merhametli bir çizgiroman kahramanı olarak ilk kez 1974 yılında Gırgır dergisi sayfalarından yaratıcısı Nuri Kurtcebe tarafından çizilerek yayınlanmıştır.

Gaddar Davut, Kurtcebe'nin ifadeleriyle, "iyilerin koruyucusu, kötülerin korkusu, radyal gövdeli ve çift tabancalı sağlam bir kahramandır." Hiç yanından ayrılmayan canciğer ve gariban dostu Çulsuz ile sadık olduğu kadar akıllı atı Tıknefes'le birlikte mizahi unsurları bol maceralardan maceralara dolaşmıştır. Davut'un ince dal gibi vücudunu tamamlayan havalı, gür ve siyah saçlarına karşılık, onun yarı boyundaki sarışın Çulsuz karakteri, serideki mizahın tezatlıklar üzerine de kurulması için iyi bir malzeme olmuştur. Kurtcebe, karelere aksettirdiği hayvanlara da diyalog vererek arasıra fabl örnekleri de vermiştir. MÖ 1000'li yıllarda hayatta hiçbir şey olamadığı için Anadolu'daki Selçukistan adlı hayali bir ülkenin kahramanı olmak zorunda kalan bir delikanlı olan Davut; Bizanslıların, Haçlıların bolca arzı endam ettiği maceralarında zamanın değişik bölümlerinden pek çok gerçek ve hayali kişiyi de karelerine konuk etmiştir. Almanistan imparatoru Zitler, Selçukistan sultanı Aslan Kılıç, Haçlılarla birlikte gezen Maykıl (Michael Jackson), Aslan Yürekli Rişar bunlardan sadece birkaçı olmuştur. Bununla birlikte maceralarda olmadık mantık atlamaları da, fantezi dozu yüksek ilginçlikler de vardır. Örneğin: zaman yolculuğu yapan uzaylı gezginler, başlığın çizeri Kurtcebe'nin arasıra öyküde bizzat dahil olması, Aslan Yürekli Rişar'ın telefon kullanması, çalınan bir kapının dile gelmesi, Ian Anderson gibi bir XX. yüzyıl müzisyeninin konser afişinin duvara yapıştırılması ve konser vermesi, kot pantolonlu kızların ortada fink atması, başka bir çizgiroman kahramanının öyküde belirmesi (Tarkan), bazı karakterlerin günümüz argosuyla konuşması vesaire.

izgiromanAnsiklopedisi232.jpg


Milliyet Yayınlarından çıkan Gaddar Davut albümlerinden 5. sayının kapağı.

Kurtcebe'nin öykü hattı boyunca arka fonları boş veya fazla işlemeden bırakması, başlığın haftalık periyoda sahip bir mizah dergisi temposuna yakalanıp kalmasından kaynaklanmıştır. Ancak akıcı senaryo ve diyaloglar çoğu macerada bu eksikliğin gözardı edilmesini sağlayabilmiştir. Ayrıca 'Zaman Gezgini' adlı macerasında insanlığın şiddet ve savaşa karşı eğilimleri üzerine analizler yapılmış, hatta bu analiz önüne geleni kılıcıyla bertaraf eden bir karakterin ağzından yapılarak bir anlamda öz eleştiriye girilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi233.jpg


Haftalık Gaddar Davut dergisinin ilk sayısı.

Gaddar Davut başlıklı pek çok öykü yıllarca sadece Gırgır dergisi sayfalarından okuyucuya ulaşmış, 4 Ekim 1982'de yayına başlayan bir macerası Milliyet Çocuk sayfalarına yansımış, 1983 yılında ise Milliyet Yayınları bir albüm serisine başlamış ancak altıncı sayısında yarım kalmıştır. 1986 yılı sonlarında ise, 31. sayısından itibaren Limon dergisi sayfalarında yeni macerasıyla boy göstermiştir. 1992 yılında ise, Nuri Kurtcebe bir yayınevi kurarak başlığa ait maceraların yayınlandığı Gaddar Davut isimli haftalık bir yayın çıkarmış ancak bu seri de 7 sayı sonra noktalanmıştır.
 
Üst