Truman Capote - Tiffany'de Kahvaltı

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311
Tiffany'de Kahvaltı (novella)
Truman Capote
Dili: Türkçe
Türü: Novella (Kısa roman)
Kitabın adı: Tiffany'de Kahvaltı
Kitabın orijinal adı: Breakfast at Tiffany's
Yazarı: Truman Capote
Türkçesi: Meral Alakuş
Kapak düzeni: Ozan Sağdıç
Yayınevi: Bilgi yayınevi Sıra: 28, Roman Dizisi: 5
Basıldığı Yıl: Eylül 1966 (1. Basım)
Orijinal romanın yayın yılı: 1958
Fiyatı: 4 Lira
115 sayfa, 42 MB, s-pdf/A (tıpkıçekim)

Capt_Trmn_Tiffn_Kahvlt_kpk.jpg

(MediaFire)

Amerikalı yazar "Truman Capote"nin 1958'de yayımlanan bu kısa romanı, yazarın bizzat yaşadıklarından da izler taşır. Konusu 1943 ve 1944 yıllarında "New York"un "Manhattan" semtinde 'sosyete' çevresinde geçer. Henüz tek kitabını bile yayımlatamamış bir yazar adayı delikanlı ile apartman komşusu olan gizemli genç kızın biraz hüzünlü ilişkileri anlatılır romanda. Kırsaldan kaçarcasına gelip kapağı New York'a atan bu kızın herhangi bir işi yoktur ve içine girmeye çalıştığı 'sosyete' çevresindeki zengin erkeklerle para ve hediye karşılığı birlikte olmaktadır. Kızın sürdürdüğü yaşam tarzı görünüşte bir zevk ve sefa alemi gibi gözükse de, aslında altta yatan derin bir dram ve karamsarlık vardır. Kendi gibi bir kaybeden olan yazar komşusu ile belki de gerçek aşkı bulacaktır. Bu öykü kitap haline gelmeden önce ünlü "Esquire" dergisinde çıkmıştı.

Romanın 1961 yılında kendisi kadar başarılı bir sinema uyarlaması yapıldı. "Blake Edwards"ın yönettiği bu kült filmin başrollerinde "Audrey Hepburn" ve "George Peppard" oynadılar (Peppard'ı çokları "A-Takımı" dizisinden tanırlar). Bu film bizde sinemalarda "Çılgınlar Kraliçesi" adıyla gösterilmişti (ilk kez "Yeni Melek" sinamasında). Eskiden televizyonda da sıkça gösterilirdi. "Henry Mancini"nin bestelediği ve "Oscar" ve "Grammy" ödüllerini alan filmin tema şarkısı "Moon River"ı filmde bizzat "Audrey Hepburn" seslendirmişti. Romanın ve filmin adında geçen "Tiffany", New York'un ünlü mücevherat mağazası "Tiffany & Co." (veya kısaca "Tiffany's) den gelmektedir.


Romanın orijinal İngilizce baskılarının kapakları, film afişi, filmden sahneler ve soundtrack albümünün kapağı
Tiffn_Kahvlt_kolaj.jpg


Tema müziği "Moon River"ı filmde "Audrey Hepburn" seslendiriyor.
"HQ" kaydedilmiş klip şarkı sözlerini de içeriyor.



Bu kısa roman kitap haline gelmeden az önce "Esquire" dergisinin
Kasım 1958 sayısında 'eksiksiz olarak' yayımlanmıştı. O derginin kapağı.

Esqre_1958_Nov_kpk.jpg


Bilgi Yayınevi Kitapları Sıralı Listesi
 
Son düzenleme:

zagor-t

Onursal Üye
17 Eki 2012
1,464
20,854
Yine çok güzel bir tanıtım hazırlamışsınız. Sağolun.
Bu filmi ilk seyrettiğimde. George Peppard'ı o rolde görmek beni çok şaşırtmıştı. Kendisini bir TRT izleyicelesi olarak bir zamanların Banaçek dizisinden tanıyordum. Başka bir sürpriz de filimin yönetmeninin Pembe Panter filimlerinin yaratıcısı Blake Edwards olmasıydı benim için. Filmin posterleri bugün bile hala beğeni görür.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,850
5,011

Sayın scanfan ;

Uzun zaman oldu kitap diyarından kitap indirmeyeli. Sen de yabancı kitaplar sunman nedeniyle biraz uzak kalmıştım. Vitrine göz gezdirirken senin sunduğun bu kitaba rastlayınca inanamadım. İndirdim.

Hani bazı kitaplar filmin gölgesinde kalır ya. Bu kitap ta onlardan biri. Filmi o kadar öne çıktı ki. Kitap neredeyse silindi gitti diyeceğim. Hani yazarı Truman Capote olmasa tamamen unutulacaktı kitap.

Sunumun her zaman gibi harika.
Taramana ve eski kağıt dokusuna gelince ; Bu kadar mı kitaba benzer. pdf üzerinde ilerlerken neredeyse "kağıt kokusunu" duydum diyeceğim. Abarttınız diyeceksin. Ama inanın abartmadım. Bu taramaya az bile bu sözler.

Hani sen "scanfan" mührünü vuruyorsun ya ; gerçekten sen bir markasın bu konuda...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,045
75,448
hiçbiryerde :)
Truman capote özel yazarlardan biri.
"soğukkanlılıkla" kitabını okumuştum,
fena etkiliyordu insanı, ölmek, öldürmek,
bu yazarın tüm kitaplarını okumak gibi bir
hedefim var, umarım zamanım yeter ve okurum...
Sevgilerimle...
 
Üst