İndiana Jones Vakvak Amca'yı Tanır Mıydı? (Tempo makalesi)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Çizgi Roman-Sinema Etkileşimi
İndiana Jones Vakvak Amca'yı Tanır Mıydı?
Tempo Makalesi, 1988

Bu yazı haftalık "Tempo" dergisinin 1988 yılının Mart ayında çıkan 16. sayısından alındı. Yazıda "Steven Spielberg"ün 1981 tarihli "Indiana Jones, Kutsal Hazine Avcıları" filminin 1954 yılında çizilmiş "Vakvak Kardeşler"in "Cibola'nın Yedi Kenti" macerasıyla büyük benzerlik gösterdiğinden yola çıkarak, sinema ve çizgi roman arasında karşılıklı etkileşmenin çok uzun zamandan beri var olduğu örneklerle anlatılmış.

Vak_Vak_Indiana_Jones_TMPO_88_3_16_001.jpg

Vak_Vak_Indiana_Jones_TMPO_88_3_16_002.jpg

Vak_Vak_Indiana_Jones_TMPO_88_3_16_003.jpg


 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Uncle Scrooge - The Seven Cities Of Cibola

29 sayfa, 966x1414 px, 17 MB, CBR

Yukarıda bahsi geçen 1954 tarihli Walt Disney albümü "The Seven Cities Of Cibola"yı (Cibola'nın Yedi Kenti) konu bütünlüğünü bozmamak açısında burada sunuyorum. "Carl Barks" (1901-2000) yazıp çizmiş. Kendisi "Varyemez Amca" (Scrooge McDuck) karakterinin de yaratıcısı.

(MediaFire)

HaaPxY.jpg


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Değerli üstadım,
Yıllar önce yayınlanmış çok güzel makaleler bulup paylaşıyorsunuz.
Keyifle takipteyim. Teşekkürler.
 

Motion

Kıdemli Üye
31 Mar 2013
613
3,374
vjRdaz.jpg


Şimdi oturup iki sayfa yazı yazacaktım gecenin bu vakti ama vazgeçtim!

Tempo'da ki bu makalenin yazarı kim bilemiyorum ama tam bir fiyaskoya imza atmış!

Carl Barks tarafından 1954 yazılan "The Seven Cities Of Cibola" bir efsane üzerinden kurgulanan anonim bir hikayedir. Bu hikayeyi her yazar ele alabilir ve hikayenin gidişatında ki atraksiyonları farklılaştırarak kendi senaryosunu oluşturur.

Indiana Jones ve Kutsal Hazine Avcıları'da bu efsaneden payını almıştır hepsi bu!

Cibola efsaneye göre yedi altın şehirden biridir. Ciddi ciddi New Mexico'da bu tarih boyunca çok arandı ama bulunamadı... Daha neler neler de şu an yazma modumda değilim...

Zagor'un bile bu tip macerası bulunmaktadır. Zagor'da mı bu hikayeyi Carl Barks'dan aşırdı...

Ah Tempo ah...
Yemişsin Türk halkını yıllarca...

Çok iyi oluyor "scanfan" bunları paylaştığın...

Not :
Tempo bu yazıyı yayınladığı yıl olan 1988'de bile konudan bihabermiş lakin "Indiana Jones ve Kutsal Hazine Avcıları"nın başarısı üzerine WaltDisney, Türkiye'de bilinen adıyla Varyemez Amca'ya yeni bir seri yaptı ve bu seri TRT'de de uzun yıllar yayınlandı...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,043
20,201
Kamlançu

Not :
Tempo bu yazıyı yayınladığı yıl olan 1988'de bile konudan bihabermiş lakin "Indiana Jones ve Kutsal Hazine Avcıları"nın başarısı üzerine WaltDisney, Türkiye'de bilinen adıyla Varyemez Amca'ya yeni bir seri yaptı ve bu seri TRT'de de uzun yıllar yayınlandı...

İnternetin, bilgi paylaşımının bu kadar yaygın olmadığı 1988'de Tempo'da yazan arkadaşın böyle bir şeyden haberdar olmaması normaldir diye bakıyorum olaya. Yıl 2016 ve bu kadar bilgi bombardımanının arasında benim ve benim gibilerin de bilmemesi en azından bir fikir verebilir konuyla ilgili.

Neyse, şu notta verdiğiniz bilgiye göre tahminimce TRT'de yayınlanan Duck Tales çizgi filminden bahsediyorsunuz. Nette bir türlü bulamadığım çizgi filmi, o dönemde çok severek izlerdim. Bizde tv olmadığı için başlama saatinde komşulara giderdik. Güzel günlerdi. :)
Bu vesile ile elinde Duck Tales çizgi filmi olan varsa ve bizimle paylaşırsa sevinirim diyeyim. Selamlar...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Google'da "Indiana Jones" ve "The Seven Cities Of Cibola" birlikte aratıldığında çok sayıda site çıkıyor. Bunların tamamı da Tempo dergisinin yıllar önce (1988'de) yapmış olduğu ilişkilendirmeyi kurmuşlar. Bu internet sitelerinden birisi de adlı blog. Kare kare bu esinlenmeyi detaylandırarak açıklamış. Aslında internetin filan olmadığı bir dönemde bu bağlantıyı kurabildikleri için Tempo'dakileri kutlamak lazım, demek ki arşivleri sağlammış ya da dergi kitap karıştırıyorlarmış o zaman, literatür takip ediyorlarmış, ve de bence işlerini ciddiye alıyorlarmış. Tek hataları "Cibola" yerine "Cibole" yazmış olmaları bence (Belki de Anglosakson literatürü dışında bir kaynaktan alıntıladıkları içindir, kim bilir?). Şimdilerde değil arşiv karıştırmak, yazım kılavuzuna bile bakmaya üşenen dergi ve TV kanalları var. Daha önce yazmıştım; "Dublaj sanatçısı Ferdi Tayfur"dan uzun uzadıya bahseden bir TV programında süreli olarak "arabeskçi Ferdi Tayfur"un fotoğrafı ekrana yansıtıldı. Bir kez de değil, en az 3-4 kez.

 

Motion

Kıdemli Üye
31 Mar 2013
613
3,374
vjRdaz.jpg


Sevgili "Shoryuken" ve sevgili "scanfan";

Tempo'da ki bu makaleye itiraz etmeden önce bir an ben de düşündüm, makaleyi yazan arkadaşın hemen günahını almak istemedim ama sonradan tekrar düşündüm ve bu "7 altın şehir" ve dolayısıyla "Cibola" efsanesinin yüzyıllarca çok bilinen bir efsane olduğu, sayısız filme, çizgi romana esin kaynağı olduğu internet olmadan önce de bilinmekteydi.

Hadi herşeyi boşverin, en azından çizgi romanlar üzerine bir bilen kişiye danışıp, görüşünü alıp olayı daha detaylı araştırsaydı daha mantıklı sonuçlara ulaşabilirdi bu makaleyi yazan arkadaşımız.

Ama şu da var;
Ben de dergi editörlüğü yaptım ve sizden çok kısa sürede ilgi çekici bir makale istendiğinde "bırakın bilen kişilere danışmayı" araştırmaya bile vaktiniz olmuyor! O açıdan Tempo'da ki makaleyi yazan arkadaşa biraz haksızlık yapmış olabilirim. :-(

Benim itirazım;
Çok popüler olan ve hep aynı kurguyla yüzyıllardır anlatılan bir efsanenin (ama Türkiye'de pek değil gördüğüm kadarıyla) bilinmemesi.

Film ile çizgi roman arasında ki benzerlik işte buradan kaynaklanıyor;
Hiç kimse birbirini dava edemiyor!
WaltDisney'e ait bir senaryo "Steven Spielberg" tarafından kullanılacak da Disney'in avukatları devreye girmeyecek.

Kimse çıkıp bu senaryo bana ait diyemiyor sedece hikayenin ismi değiştiriliyor ve hepsi de aynı kurgu üzerinden gidiyor; hatta yine senaryosu aynı olan bir manga'da okuduğumu hatırlıyorum... ama aradım bulamadım şu an, bulursam buraya atacağım... Kimbilir ne zaman okumuştum...

Scanfan'ın link'ini verdiği blog'da işte bu yanılgıya düşmüş; olayın tarihçesine bakmamış! Sadece benzerlikleri sunmuş. Madem bir alıntı var ve bu kadar ortada niye WaltDisney dava açmamış diye sormamış!

Hadi Tempo'nun bu sayısı yayınlandığında internet yoktu, adam blog yapmış yine aynı yanılgıya düşmüş!

Çünkü tarih incelenmiyor! Böyle bir kavram yok!

Sevgili "Shoryuken";
Belirttiğin çizgi film'in (Duck Tales) arşivimde bir kaç bölümü olması lazım diye hatırlıyorum (Beta video kasetlerim arasında - TRT Türkçe dublaj) yakın zamanda yapacağım bir arşiv taramasında elime geçerlerse "çizgi diyarı" logosuyla burada yayınlayabilirim...

Youtube'da orijinal bölümleri olması lazım (İngilizce)...
Sevgiler...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,310
Adana
Bence bu makaledeki en güzel vurgu, ''çizgi roman sanatı ile sinema sanatının at-başı ilerlediği ve birbirlerinden çok iyi beslendikleri'' konusudur...
Bu güzel birliktelik günümüze kadar şahane bir şekilde gelişmiş, dal-budak sarmış ve iyi ki de böyle olmuş...
Harika paylaşım için, çok teşekkürler sevgili Scanfan...
 
12 Şub 2010
15,006
543,639
Cibola'nın Yedi Kenti, Altın Şehir efsaneleri Martin Mystere, Mister No, Zagor ve daha bir çok çizgi romanda işlenmiş konulardandır.
Bu üç kahramanın son yıllardaki hemen tüm maceraları film, roman, efsaneler, mitolojiden esinlenerek yaratılmıştır.
Bu kadarla da bitmez. Martin Mystere macerasında Zagor'a ve Mister No'ya, Nathan Never'da Martin Mystere' e, Zagor'da Solomon Kane 'e ve daha bir çok çizgi romanda başka çizgi roman veya film kahramanlarına sıkça rastlarsınız.
Aynı firmaya bağlı yazarlar bu nedenle bir telif sorunu yaşamak şöyle dursun, firmanın diğer çizgi roman kahramanının bedava reklamını yapmış olmaktadırlar.

KAPLAN_1966_012_001.jpg

KAPLAN_1966_014_001.jpg

KAPLAN_1966_013_001.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
Bence hiç mahsuru yok, konu ilginç olunca etinden sütünden kılından tüyünden yararlanmamak saçma olurdu.
Verdiğiniz bilgileri ilgiyle okuyorum ve sürekli arsızlık yapıp devam etmenizi diliyorum.
Çok teşekkür ederim arkadaşlar.:)
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Marc Dacier"nin de aynı adı taşıyan bir macerası varmış, şimdi farkına varabildim. Hem Fransızca orijinali, hem de Almanca versiyonunun kapakları aşağıda. Keşke "Karaca Yayınevi" "Marc Dacier"leri Türkçe olarak yayımlamayı sürdürseymiş.

Marc_Dacier_Cibolan_n_7_Kenti.jpg




 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,639
Sürdürmüş olsaydı bunu da zevkle tarardım. :)
Artık pas çeviri balonlamacı dostlarda!
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
Ben de Yedi Cibola kenti efsanesini Zagor sayesinde öğrenenlerdenim. Sevgili Scanfan, açtığınız bu ilginç konuyu bugün tesadüf eseri gördüm. Başta siz ve merhum Haluk ağabey olmak üzere üyelerimiz ne güzel katkılarda bulunmuşlar. Bilgi böyle bir şey işte, siz 2 sayfa paylaşırsınız yeri gelir o 2 sayfa 200 sayfalık bir kitaba dönüşür.. :) Teşekkürler..
 
Üst