ÇARŞAF sayı-19 ( 2 Mayıs 1984)

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,454
7,985
Dönemin Başbakanı Turgut Özal ve beraberindeki heyet, önceden planlandığı şekilde 28 Nisan 1984 tarihinde Tahran'ı ziyaret etti. Aynı günün sabahında Tahran Büyükelçiliği Sözleşmeli Sekreteri Şadiye Yönder ve eşi Işık Yönder, arabalarıyla Büyükelçiliğe giderken yolda motosikletli iki kişinin saldırısına uğradı. Şadiye Yönder yara almazken, başından yaralanan Işık Yönder hastaneye kaldırıldı. Katiller olay yerinden kaçarak uzaklaştı. AFP'nin Tahran Bürosunu arayan bir kişi, saldırıyı ASALA adına üstlendiğini belirtti. Hastanede ameliyata alınan Yönder kurtarılamadı ve Başbakan Özal'ın Tahran'a varışından iki saat kadar sonra bitkisel hayata girdi. 31 Mart günü Türkiye saatiyle 12.30'da öldüğü İran makamlarınca resmen açıklandı.

Saldırı sonrasında Türk heyetinin kaldığı otelin çevresi özel güvenlik bölgesi ilan edildi, Tahran'daki bütün gösteriler yasaklandı ve geniş çaplı bir arama başlatıldı. Katiller bulunamadı.


Mayıs ayında Turgut Özal, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Rafsancani ve İran'ın Dini Lideri Hamaney ile görüşür. Başbakan Özal Rafsancani ve Hameney ile yaptığı görüşmeler sırasında bir yandan ekonomik konulara değinirken, bir yandan da siyasi konular ele alındı. İran'ın her iki yetkilisi, ''İran-Irak savaşı'' konusunda "Hiçbir biçimde arabuluculuğa ihtiyaç duymadıklarını" çok net bir dille bildirdiler. Türkiye, savaşın sona erdirilmesinin bölge güvenliği açısından önemini Başbakan Özal'ın ağzından bir kez daha vurguladı. Cumhurbaşkanı Hameney ile görüşme sırasında ise, bölge sorunları ve ekonomik işbirliği konuları ele alındı. Hameney bir ara konuyu Türkiye'nin yapmayı önerdiği doğal gaz boru hattı projesine getirdi ve "Türkiye'nin siyasal görüşlerini biliyoruz. İran-Irak savaşı konusundaki düşüncelerinizi de biliyoruz. Ancak şunu söylemek isterim ki, sizin bize önerdiğiniz doğal gaz boru hattının gerçekleşmesi sizin bölgedeki tutumunuza bağlıdır" biçiminde konuştu. (Cumhuriyet Gazetesi, 1 Mayıs 1984 - Arşiv)


D4z4busXkAAjouI.png


Paylaşım için sonsuz teşekkürler.
 
Üst