ÇARŞAF sayı-18 ( 25 Nisan 1984)

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,454
7,985
38 yıl önce eski Kültür ve Turizm Bakanı Mükerrem Taşçıoğlu, "Çıplak denize girmek isteyen turist Türkiye'ye gelmesin" demişti. (Anavatan partisi kurucu üyesi)

(16 Nisan 1984) tarihinde söylediği bu sözü nedeniyle mizah dergilerinin ana konusu haline gelmişti. (Sözü söyledikten 9 gün sonra Çarşaf dergisinin kapağına konu olur)

Olay aslında şöyle cereyan ediyor: Turizm Bakanı Mükerrem Taşçıoğlu'na , üstsüzler, yani mayolarının sütyenini fora ederek denize giren, sahilde sere serpe yatarak güneşlenen turist kadınlar, kızlar soruluyor.

Devir, Turgut Özal'ın ANAP devri, Mükerrem Taşçıoğlu da Turizm Bakanı, kıyamet kopuyor: "Muhafazakâr bir partinin iktidarında böyle şey olur mu? Turizm Bakanı uyuyor mu?" gibi laflar söyleniyor.

Taşçıoğlu, "Bakan Olmak" adlı anılarında (Bilgi Yayınevi) kendi halini şöyle anlatıyor: "Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık, gel de işin içinden çık!''

Önce olmaz öyle şey!" diye kestirip atıyor, yani üstsüzlere karşı çıkıyor, sonra bakıyor ki pabuç pahalı, anasından emdiği süt burnundan gelecek, insanlar o terbiyeyle, o kültürle yetişmiş, Türkiye'ye gelince "Âdetini değiştir!" denilmez ki! Sayın Taşçıoğlu direksiyonu hafif kırıyor; önce Türk kadınlara arka çıkıyor, "Bunlara bakarak sutyenini atacak, onlar gibi azacak kadınımız yok!" diyor, daha sonra söylediklerini değiştirmeye mecbur kalıyor:" İsteyen çıplak, isteyen çarşafla (denize girer), bu herkesin kendi halledeceği konudur, bizi ilgilendirmez."diyor da ne oluyor, her kafadan bir ses çıkıyor.

Sayın Taşçıoğlu sonunda kestirip atıyor:" Zorla mayo üstü giydirmeyeceğiz. Biz milliyetçi ve muhafazakâr bir partiyiz ama gerici değiliz.... (Hasan Pulur, Milliyet Gazetesi- Bakan Olmak kolay değil adlı yazısından)

Paylaşım için sonsuz teşekkürler üstadım.


 
Son düzenleme:
Üst