bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Behiç PEK, (1957- )


10 Aralık 1957 tarihinde Samatya, İstanbul' da doğan Behiç Pek, lise eğitimi sırasında merak sardığı karikatür çizme hevesini, çalışmalarının ilk kez 1976 yılında Gırgır dergisinde yayınlanması üzerine mesleğe dönüştürmüştür. Bu arada Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nden de bu nedenle ayrılmıştır.

BehicPek02.jpg

Behiç Pek, bir buçuk yıllık bir Gırgır ve Fırt kariyerinden sonra bazı arkadaşlarıyla dergiden ayrılarak 68 sayı/hafta yayınlanan Mikrop adlı alternatif bir mizah dergisi çıkarmıştır. Yeniden geri dönen ekibe dahil olmuş ve sonraki yıllarda burada sayısız karikatürün haricinde Gırgır'da Biraz da Savaşalım, Muhlis Bey ve Fırt'da da Zalak Mahmut gibi tipleme ile köşeler hazırlamıştır. Bunlardan Muhlis Bey'i çizer arkadaşı Latif Demirci ile birlikte 1980'de yaratmıştır. Senaryolarına imza attığı Muhlis Bey bantlarını arkadaşı Demirci on yıl boyunca çizmiştir. 1980'lerin ortasından itibaren Fırt için hazırlamaya başladığı Zarzalak Sayfası adlı köşesinde geliştirdiği Zalak Mahmut Ailesi başlığını sonradan sadece Zalak Mahmut adıyla başlı başına bir bant haline getirmiştir. Bant formatlı maceralarında, iri yarı karısı Nermin'i bile gözetimi ve denetimi altına almış Mahmut'u ve onun en çok korktuğu Eko adlı ufak tefek, sinirli karakterin öykülerini çizmiştir. Kafasındaki tel tel saçlarına ve kaba saba görünümüne karşın asabi tavırlarıyla toplumda statü sağlamış olan Zalak Mahmut, kızı Müberra ve oğlu Vahdet ile birlikte sık sık dergi sayfalarında gözükmüştür.

Behiç Pek, 2 Mart 1990'daki ilk çıkışından itibaren uzun süre Pişmiş Kelle adlı mizah dergisini yöneten Engin Ergönültaş'a yardım etmiştir. Burada Zalak Mahmut, (arasıra Mümin Durmaz ve başka çizerlerin de yardımlarıyla) Muhlis Bey ve Yavlum Mithat başlıklarıyla kendi kahramanlarının yeni maceralarını çizmiştir. Pek, 1989'daki ilk yayınında Dıgıl dergisinde çalışmış ve 1990'ların sonundan itibaren ise L-Manyak dergisinde Mayıs 1997'den itibaren Toros ile Hamile başlığını hazırlamaya başlamış, ardından da Mayıs 2001'den sonra Zalak Mahmut ve Eko'yu bantlar halinde yeniden gündeme getirmiştir. Bir dönem E Dergisine karikatürler de çizen Pek, son olarak L-Manyak'da ilk macerası Ağustos 2001'de yayınlanan Yönetmen İkram Abi ve Asistan Yaşar başlığını yaratmıştır.
 
Üst