Çelik Blek Hakkında Seçtiklerim

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Çelik Blek Hakkında Seçtiklerim


Çelik Blek hakkında okuyucu yorumları:
Teksas'ın kahramanı Çelik Blek ve arkadaslari Rodi ve Profesör Oklitus bir avcı kasabasında yaşarlar ve kırmızı urbalılara karşı direniş yaparlar.Bostonda yaşayan Avukat Konoli Amerikan bagımsızlık savaşında istasyon şefi olarak görev yapmakta, arasıra Çelik Blek'i ziyaret ederek ona gizli ve tehlikeli görevler vermektedir.

Çelik Blek ve arkadaşlarının maceraları Kuzeydoğu Amerika'nın dağlık, ormanlık coğrafyasında geçtiği halde bu seriye Türkiye'de neden "Teksas" isminin verildigini anlayabilmiş değilim... Hani olaylarda kovboylar filan olsa neyse... Eeee, o da yok !
Bunları bir kenara bıraktığımda Çelik Blek serisi, ilgimi çeken serilerin üst sıralarında yer almıştır... Fakat, Profesör Oklitus'un, Avrupa üniversitelerinde kariyer yapmak varken neden Amerika'nın yabanlarında kendini maceradan maceraya attığına şaşırmışımdır... Kimbilir, belki de yaş haddinden re'sen emekli edilmiştir de benim haberim yoktur (yaşı da pek göstermiyordu ama...)

Teksas çizgi romanı 1954 yılında İtalya'nın EsseGesse çizim-stüdyosu tarafından geliştirilmiştir ve Il Grande Blek
adı altında 13 yıl süreyle çizilmeğe devam etmiştir. EsseGesse
stüdyoları, ismini kurucuları olan üç çizerin soyadlarından almıştır:
Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon ve Pietro Sartoris (S.G.S. yani
İtalyanca okunusuyla EsseGesse). 1954 -1967 yılları arasında EsseGesse Teksas çizgi romanını 650 fasikül halinde yayınlamıştır. Türkiye'de ise ilk olarak 1956 yılında Erdoğan Egeli'nin (1925-1983) sahipliği altındaki Ceylan Yayınları tarafından yayınlanmaya baslamıştır. Kapaklarını Samim Utkun'un çizdiği bu çizgi romanın aslında Teksas'la hiçbir ilgisi yoktur. İtalyanca ismi Teksas değildir. Kahramanının ismi de Teksas degildir ve konusu Amerika'nın Teksas eyaletinde geçmez. Teksas 'ın kapaklarını çizen Samim Utkun bu ismin daha ilgi çekeceğini düşünerek çizgi romana Türkiye'deTeksas adını vermiştir. Daha sonraki yıllarda Teksas, Tay yayınları, Ecem ve Aksoy Yayıncılık tarafından siyah-beyaz haliyle 2002 yılına kadar basılmağa devam etmiştir. 2004 yılından beri de Hoz Comics tarafından renkli ve kuşe kagıtta yayınlamağa başlamıştır.

Bu türden çizgi romanların İtalyan stüdyolarında hazırlandıklarını öğrendiğimde bir zaman ben de çok şaşırmıştım... Söz konusu olan yalnızca Teksas da değildi üstelik... Bildiğimiz, sevdiğimiz pek çoğu vardı listede...
Bilmem katılır mısınız ama, sanki bu ürünler İtalyanların değil de Amerikalıların elinden çıkmış olsa belki de bu kadar cazip olmayacak ve bu kadar ses getiremeyecekti... Aslında bu cümleyi kendi beğenilerimi hesaba katarak söylüyor, bu sebeple de subjektif oluyorum bir miktar... Amerikan "comics"lerini beğenemedim bir türlü, beğenmiyorum da halen... İtalyan işi çizgiler ve öyküler bana daha gerçekçi, daha sıcak, daha samimi geliyor ve biraz dikkatlice değerlendirince, yazar ve çizerlerin tarih ve coğrafya bilgilerinin hiç de yabana atılır cinsten olmadıklarını görüyorum...
Yukarılarda yazmışım bir zamanlar, Teksas'ın adına itirazım var, sebeplerini de sıraladım... Bu çevirenlerin hatasıdır, geçiyorum... Dikkat çekmek istediğim bir husus var: bu romanlar öyle iddia edildiği gibi zararlı değiller!!! Kesinlikle değiller!!! Üniversitede Nazif Kuyucuklu Hoca "koloni dönemi Amerika'sı"nı anlatırken, koloni dönemi ile ilgili ilk bilgileri Çelik Blek'in maceraları sayesinde öğrendiğimi hayretle fark etmiş ve bunun faydasını görmüştüm... Yüzlerce karede işlenmiş bir olay, bir süreç benim zihnimde en somut haliyle yer almıştı artık...
Ya da Tom Miks (Capitan Miki) maceraları sayesinde Nevada diye bir eyalet olduğunun, Rio Grande ve Rio Bravo'nun, bazı kızılderili kabilelerinin farkına vardık çocuk yaşlarda... Örnekler çoğaltılabilir...
İtalyan stüdyolarından konu buralara geldi... Hülâsâ; "essegesse" başta olmak üzere bize bu ölümsüz eserleri armağan eden İtalyan çizim stüdyolarını bir de bu açıdan değerlendirelim diyorum...Raymond-Anılarım.net


Teksas Kimdir?
Teksas (Il Grande Blek) 1956 yılından beri Türkiye'de yayınlanan ve kardeş yayın olan Tommiks (Capitan Miki) ile birlikte çocuklar ve gençler arasında çok büyük ilgi görmüş İtalyan yapımı bir çizgi romandır. Bu romana olan ilgi o dereceye varmıştır ki Türkiye'de bütün çizgi romanlar Teksas-Tommiks adıyla anılmaya başlanmıştır.

Teksas çizgi romanı
1954 yılında İtalya'nın EsseGesse çizim-stüdyosu tarafından geliştirilmiştir ve Il Grande Blek adı altında 13 yıl süreyle çizilmeğe devam etmiştir. EsseGesse stüdyoları, ismini kurucuları olan üç çizerin soyadlarından almıştır: Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon ve Pietro Sartoris (S.G.S. yani İtalyanca okunuşuyla EsseGesse). 1954-1967 yılları arasında EsseGesse Teksas çizgi romanını 650 fasikül halinde yayınlamıştır. Türkiye'de ise ilk olarak 1956 yılında Erdoğan Egeli'nin (1925-1983) sahipliği altındaki Ceylan Yayınları tarafından yayınlanmaya başlamıştır. Kapaklarını Samim Utkun'un çizdiği bu çizgi romanın aslında Teksas'la hiçbir ilgisi yoktur. İtalyanca ismi Teksas değildir. Kahramanının ismi de Teksas değildir ve konusu Amerika'nın Teksas eyaletinde geçmez. Teksas 'ın kapaklarını çizen Samim Utkun bu ismin daha ilgi çekeceğini düşünerek çizgi romana Türkiye'de TeksasTeksas, Tay Yayınları, Ecem ve Aksoy Yayıncılık tarafından siyah-beyaz haliyle 2002 yılına kadar basılmağa devam etmiştir. 2004 yılından beri de Hoz Comics tarafından renkli ve kuşe kağıtta yayınlamağa başlamıştır.

Konusu
Teksas çizgi romanı 1770 yıllarında Kuzey Amerika'da İngiltere'ye ait kolonilerin bağımsızlık savaşı vererek Amerika Birleşik Devletleri'nı kurmasını konu alır. Başlıca kahramanları Çelik Blek isimli bir genç savaşçı, Rodi isimli ergenlik çağındaki bir erkek çocuk ve Profesör Oklitus'dur. Romanın kahramanı Blek İngilizcedeki Black kelimesinden gelir. Önceleri Essegesse Black kelimesini İngilizce şekliyle kullanmıştır. Ancak İtalyan okuyuculara zor geldiği için okunduğu gibi Blek şeklinde yazmağa başlamıştır. Romanın konusu aslında Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde değil Boston ve Portland gibi kuzeydoğudaki New England bölgesinde geçer.
Teksas'ın kahramanı Çelik Blek ve arkadaşları Rodi (Rody) ve Profesör Oklitus (Occultis) bir avcı kasabasında yaşarlar ve kırmızı urbalılara (İngiliz askerleri) karşı direniş yaparlar. Boston'da yaşayan Avukat Konoli (Connoly) Amerikan bağımsızlık savaşında istasyon şefi olarak görev yapmakta, arasıra Çelik Blek'i ziyaret ederek ona gizli ve tehlikeli görevler vermektedir. Bu çizgi romanın kahramanları hayal ürünü olmakla beraber tarih açısından gerçekçi bazı kişi ve olaylara da yer verilir. Örneğin Amerikan bağımsızlık savaşının önderi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı George Washington ve gene Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucularından biri olan bilim adamı Benjamin Franklin bu çizgi romanın bazı maceralarında yer alırlar.
Teksas çizgi romanı kesin bir şekilde Amerikan yanlısıdır. Romanda İngilizler kötü, beceriksiz ve zalim olarak gösterilirler. Çelik Blek ciddi, cesur, becerikli ve akıllı bir kişidir. Romanda romantik aşk konularına değinilmez. Profesör Oklitus ve Rodi'nin en büyük zaafları yemek yemek, ve özellikle turtaları mideye indirmektir

Türk kültürüne etkisi
Teksas çizgi romanı İtalyan yapımı olmakla birlikte genelde Amerikan kültürünü tanıtan ve o kültürü olumlu bir bakış açısıyla yansıtan bir çizgi romandır. Bu bakımdan Türkiye'de sağ görüşe uygun geldiği düşünülebilir. Ancak Emperyalizme karşı olan temaları işlediği için sol görüşe de uygun düşen yönleri vardır. Soğuk savaş yıllarında ve Türkiye'de büyük sağ-sol çatışmalarının yaşandığı bir dönemde gençler arasında çok ilgi gören bu çizgi romanın kültürel açıdan gençlik üzerinde ne gibi bir rol oynadığı ilginç bir araştırma konusu olabilir.

Alttaki resimlerde EsseGesse çizmeyi bıraktıktan ve bazı İtalyan ve Fransız çizerlerinden sonra eski Yugoslavya'da Kerac cesurca serüvenler çizmiştir.Kırık Kalp adlı (1982)serüvende Çelik Blek yerli bir kızla aşk yaşar ve evlenir o kızla...EsseGesse çizimlerinde aseksüel yaşayan kendini bağımsızlık savaşımına adamış, utangaç Blek yerine aşk yaşayan, sevişen ve evlenen başka bir Blek vardır artık...İşte Kırık Kalp serüveninden kareler...Zamangezgini.


Tanıttığın alışılmadık Blek esseGesse sonrası bilebildiğim Blek'ten bile oldukça şaşırtıcı geldi bana... Ama ben yine de çocukluğumda alıştığım eski Blek'i tercih ederim. Recocore'nin yorumundan....

2aqnq.jpg


2yjv40x.jpg
,
3s.jpg


3aeqe.jpg


022jnj.jpg
,
1aoqo.jpg


4a.jpg


4z.jpg
,
4bhb.jpg

Resimde görüldüğü üzere Blek'in bir gözü kız için dövüştüğü yerlinin ise iki gözü morarmış...

ilgrandeblekcopertinagigante205bignotti.jpg


ilgrandeblekcopertinagigante81busetti.jpg



Çizgi roman kahramanları

vardiya nöbetlerinde
geceleri başucumda bekleyip
beni kötülüklerden koruyan,
rüyalarımda yalnız bırakmayıp
maceradan maceraya koşturan,
sırdaşlarım,
çizgi roman arkadaşlarım.
çelik bilek Teksas,profesör Oklitus
dikkat Mandrake geliyor,hokus pokus
şimdi de karşınızda yandaşları
avukat Koloni ve yakın arkadaşım Rodi,
sıra sizde haydi,
yüzbaşı Tommiks,konyakçı,doktor
binbirsurat ve albayın kızı Suzi.
bıkılır mı senden
bacaksız gazeteci Tenten,
Turnusol,kaptan
Dupond kardeşler,ellerinde baston.
şirin ve akıllı köpek Boncuk,
Red Kit,Düldül,
aptal köpek Rin tin tin,
baltalı ilah Zagor,obur Çiko
kaptan Swing,gamlı baykuş
komşu çocukla yapılan değiş tokuş
sonrası tanışılan
Süpermen,Teks Viller,Kit Karson
Otsukarcının oğlu Kaan
en sadığı Altaydan gelen yiğit
gözüpek çapkın Karaoğlan,
Baybora,Bayırgülü,Balaban
sessizce çekip gittiniz dünyamdan.
yıllar ne çabuk geçti
ne çabuk büyüttünüz beni.

Nevzat Özkan


ZAMANGEZGİNİ_BAYHUN ÖNTÜRK_VARÜLKE'DEN
 
Son düzenleme:

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,294
4,476
Canım kardeşim,Çelik Blek'in bu kareleri çok ilginç.Hiç görmemiştim işte şimdi sayende gördüm,kimbilir daha neler göreceğim.Çok teşekkürler.İyi akşamlar dilerim.
 

okan1964

Onursal Üye
27 Ağu 2012
689
933
Ben de ilk defa görüyorum. Bunların da bir sürü çakması var. Neyin ne olduğu iyice karıştı.
Derleyenlerin ellerine sağlık, kolay gelsin..
 
Son düzenleme:

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
587
3,700
istanbul
belki de enerjisini bu şekilde boşaltamadığı için kırmızı urbalı dövmeye sardırmıştır. sanırım evlenmiş bir blek çok daha halim selim bi arkadaş olarak hayatına devem edecektir ne dersiniz?
 

albay

Süper Üye
14 May 2010
1,143
4,913
teksas çizgi romanıyla fazla bir alakam yok ama evlendiğinide daha yeni öğrenmiş bulunuyorum. o macerasını okumayı isterdim. varmı sitede aceba o sayı ? güzel bir yazıydı eline sağlık.
 

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,132
20,709
bilseydik nikah şahitliği bile yapardık ama oğlu olursa rodi kıskanırmı
bilmem?. profesör de artık sık sık rahatsız edemez. maceraları
bitiriyorlarmı nedir.ben de albay gibi o macerayı okumak isterim :)
 

kral27700

Kıdemli Üye
20 Nis 2012
131
195
GAZİANTEP
Türk kültürüne etkisi
Teksas çizgi romanı İtalyan yapımı olmakla birlikte genelde Amerikan kültürünü tanıtan ve o kültürü olumlu bir bakış açısıyla yansıtan bir çizgi romandır. Bu bakımdan Türkiye'de sağ görüşe uygun geldiği düşünülebilir. Ancak Emperyalizme karşı olan temaları işlediği için sol görüşe de uygun düşen yönleri vardır. Soğuk savaş yıllarında ve Türkiye'de büyük sağ-sol çatışmalarının yaşandığı bir dönemde gençler arasında çok ilgi gören bu çizgi romanın kültürel açıdan gençlik üzerinde ne gibi bir rol oynadığı ilginç bir araştırma konusu olabilir.

1976 yılında ben 9 yaşında çocuktum. Teksas (Çelik Blek)benim için bir kahraman, İngilizler ise haindi. Maceralarında Vatansever, Yurtsever, Milliyetçiler diye kelimeler geçerdi ve bir avuç avcıların İngiliz sömürgecilerine karşı verdiği bağımsızlık mücadelesini hayranlıkla okurdum. O yıllarda Sağ-Sol akımı vardı bende Çelik Blek ve Ontario kurtları sayesinde sıkı bir sağcı olmuştum :Ğ Bu okuma ileriki yıllara kadar devam etti. Bazı arkadaş ve akarabalarım beni uyarırlardı. Teksas okuma onun içinde Milliyetçi kelimesi var size Milliyetçiliği aşılıyorlar :Ğ derlerdi. Sanırım Teksasın bana en büyük 2 ödülü var. 1. Milliyetçiliği aşıladı, 2. İngilizlere karşı nefreti aşıladı. Gerçektende yer yüzünde İngilizler kadar insanlığa kötülüğü yapan bir millet daha yeryüzüne gelmemiştir. Sömürgecilik, İşgalcilik, Asalaklık (Ülkeleri sümürerek vergi adında haraç toplama), dünyada en çok konuşulan İngilizce okullarda zorunlu ders vs. hep bu ülkenin başının altından çıkıyor. İngilizlere haddini, 1700-1800 lü yıllarda Çelik Blek, 1900 lü yıllarda da GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK fazlasıyla vermiştir.
 
Son düzenleme:
Üst