Ceylan Dergisi

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
CEYLAN


(1) İlk kez 8 Şubat 1955 tarihinde yayınlanan ve bünyesindeki çizgiromanlarla dikkat çeken çocuk dergisi. Erdoğan Egeli tarafından kurulan Ceylan Yayınevi adına yayınlanan ilk dergilerden bir tanesi olan Ceylan, on altı sayfalık içeriğinde hemen her tür çizgiroman örneğine yer vermiştir. Kısmen renkli olarak basılan Ceylan'da Mehmet Tekdal'a ait Ertuğrul Gazi döneminde geçen Beyaz Atlı Sipahi ve Esir Yusuf adlı iki tarihi çalışma ile başlayan çizgiromanlar; mizahi türdeki Tekir ile Fındık ve Kemal Yörenç'in Cingöz Avrupa'da adlı başlığıyla zenginleşerek, ilk sayının oluşumunda göze çarpar. Bu arada kare ve karealtı yazıların kullanıldığı Can'ın Maceraları adlı bir diğer başlık da Belçikalı Paul Cuvelier'in Corentin/Korentin adlı çalışmasından kopya edilmiştir. Corentin, alkolik dayısından kaçan ve gizlice bindiği geminin batması sonucunda Hindistan'da çeşitli maceralar yaşayan öksüz bir çocuğun öyküsünü anlatır. 1946'da yayına Tintin dergisinde başlayan Corenten, oldukça başarılı bir çizgiromandır ve son macerasının yayınlandığı 1973 yılına değin bu önemli Avrupa dergisindeki varlığını korumuştur.

Ceylandaki diğer çizgiroman başlıkları ise şunlardır: Walt Disney'den Donald Duck/Vak Vak Kardeş; acemice kopyalanmış bir Tarzan macerası olan 'Zimba Harabelerinde'; hem konu hem tipleme açısından Flash Gordon'dan esinlenerek Şahap Ayhan tarafından çizilen fantastik temalı ve Karabulut adlı bir kahramanının macerlarını içeren, arka arkaya yayınlanan üç öyküsü: 'Ateşten Ülke', 'Kavgalar Ülkesi' ve 'Gökleri Yenen Adam' bir western olan Kara Süvari; A.Koçer'in çizdiği bir spor bantı olan Şampiyon; Fatoş ile Bobi adlı bant; Tekir ile Fındık adlı mizahi bir bant; Mamo ile Papo adıyla geçen ve bir maymunla bir papağanın komikliklerini yansıtan bant; Başka Dünyalarda başlıklı bir bilimkurgu; Deniz Dibi Korsanları; Dakota Jim; Tomris; vikingleri konu alan Şimal Ejderi; efsanevi İtalyan westerni Küçük Şerif/II Piccolo Sceriffo; Tarna-Ormanların Çocuğu; Arizona Bil; Sihirli Keman; Denizler Hakimi; Barbaros Kardeşler; ingiliz kaynaklı başka bir bilimkurgu çizgiromanı olan Gökler Fatihi; Kanada Kartalı-Davy Crockett; Mısır incileri; Pasifik Arslanı; Çölde iki Türk Gazetecisi; Thomas Edison başlığında ünlü alimin hayatının anlatıldığı bir çizgiroman; Korkusuz Jak; Bizans Hazineleri başlığı altında yayınlanan bir macerada Türkiye'de ilk kez boy gösteren Fransız çizgiroman kahramanı Nasdine Hodja (senaryosunu Niyazi Ahmet Banoğlu yazmış, uyarlamış görünüyor); Fırtına Kaptan; Ali ile Aylin; Bil ve Bos ve Cecil Jansen'in fırçasından çıkan Pire Nuri.

izgiromanAnsiklopedisi118.jpg


Ceylan dergisinin 1955 tarihli serisinde yayınlanan bir bilimkurgu çizgiromanı olan Başka Dünyalarda ve Ceylan'daki westernlerden biri olan Kara Süvari.


Ceylanın Ocak 1956'da çıkan 52. sayısında derginin kimler tarafından ve nasıl hazırlandığı anlatılmıştır, ki bu tarz bir derginin ilk kez ressamlarından yayıncısına değin pek çok kişinin fotoğraflarıyla okuyucularının karşısına çıkması anlamına gelmiştir. 14 Ağustos 1956'da yayınlanan 80. sayının ardından Ceylan Yayınları dergiyi farklı bir içerikle sunacağını duyurmuştur. 21 Ağustos 1956 tarihinde serisini yeniden 1. sayısından başlayan Ceylan, bu dönemde ise maceraları önceki seriden devam edenler hariç olarak Mehmet Tekdal'ın Türkler Geliyor başlıklı tarihi çizgiromanını ön kapak içinde sunarak okuyucularına merhaba demiştir. Vehip Sinan'dan Nasreddin Hoca bantı; Kahraman Yüzbaşı; Şahap Ayhan'dan Dracula'nın öyküsünün anlatıldığı Hortlak başlıklı çizgiromanlar derginin sayfalarından sunulmuştur. Bu serileri sonraki sayılarda Küçük Onbaşı adlı konusu Vahşi Batı'da geçen bir çizgiroman; Walt Disney imzalı Çomar; Vahşi Ülkelerde ve Profesör Çokbilmiş'in Maceraları izlemiştir. Aynı yılın Kasım ayında yayını tamamen biten derginin tüm kapaklarını genelde olduğu gibi Samim Utkun çizmiş, iç resimlerde ona Vehip Sinan katılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi118-1.jpg


Şahap Ayhan'ın Bram Stoker'ın ünlü Dracula'sından esinlenerek çizdiği Hortlak'dan bir sayfa.

(2) Aynı yayınevi tarafından bu kez 22 Ocak 1966 tarihinde on altışar sayfalık nüshalarla yayınlanan karma çizgiroman dergisi.

Ceylan Yayınlarının uzantısı olan Haber Ajansı ve Editions Lug adlı yabancı kuruluşun işbirliğiyle Türk okuyucusuna sunulan Ceylan, yayınlandığı andan itibaren Erol Simavi'nin çıkardığı 1001 Roman adlı dergiyle kıyasıya bir rekabete girişmiştir. Ebat ve formatına varıncaya dek birbirine benzeyen iki dergi de, ağırlıklı olarak ingiliz çizgiromanlarına yer vermiştir.

Bir adada film çevirirken şirketinin paralarıyla ortadan kaybolan bir rejisörün öyküsünün anlatıldığı Felaket Adası; mizahi kalıplarda bir western olan Lorel Hardi Kızılderililere Karşı; Polis Köpeği Mick; iki arkadaşın icat ettiği bir robotla yaşadıkları heyecanlı maceraların anlatıldığı Robot Ali (Orijinali: Robot Archie); bilimsel bir deney sonucu yaşanan moleküler bir küçülme vakasının işlendiği Canavar Harbi; içtiği bir ilaçla istediği şekle girebilen Harika Kaptan Jack; Gizli Ajan Barraküda; pek çok süper kahramanın cirit attığı Kara Okçu; Viking dünyasında geçen heyecanlı maceraları sunan Deniz Kurtları; And Dağları'ndaki bir buz mağarasına mecburi iniş yapan ve buradaki gizli bir ülkenin toplumu tarafından sınavlara sokulan gençlerin serüvenlerini işleyen Öfkeli Gençler başlıklı çizgiroman tefrikalarıyla ilerleyen Ceylan dergisi sayılarında başka çalışmalar da yer almıştır. Bunlardan, savaşta Almanlara esir düşen babalarını kaçırdıkları bir tank ile kurtarmaya çalışan üç çocuk ve akıllı bir maymunun öyküsünün anlatıldığı Fareler Devriyesi; yediği gizemli bir ot sayesinde süper bir atlet olan gözlüklü botanik bilgininin serüvenlerinin resmedildiği Müthiş Atlet; atletizm merakı üzerine kurulu bir çalışma olan Çılgın Çocuklar adlı çizgiromanlar en dikkate değer olanlarıdır. Ancak Ceylan dergisindeki en şöhret kazanan çizgiroman başlığı Örümcek Adam'dır. Sürekli büyük soygunlar peşinde olan süper bir antikahraman olan Örümcek Adam, zamanla sahip olduğu üstün yetenekleri dünyaya zarar verecek süper yaratık ve robotlara karşı kullanmaya başlayacak kadar klişeleşecektir. Örümcek Adam'daki en önemli yan karakterler ise, yapacağı bir soygun için hapisten kurtardığı kasa uzmanı Roy Ordini ve Profesör Pelham'dır. İlk dönem maceralarında adamlarına yönelik çok sert yöntemler uygulamasıyla dikkat çeken Örümcek Adam, sivri kulaklıdır ve ilginç giysisi dışında yapışkan bir ağ fışkırtan özel tabancaya sahiptir.

izgiromanAnsiklopedisi119.jpg


Ceylan Yayınlarının aynı adı taşıyan haftalık dergisinin 1966 ve 1969 serilerinden iki sayı.

Ceylan, bilimkurgu çizgiromanlarına sayfalarında fazlaca yer veren bir dergidir. Bu nedenle bünyesindeki çizgiromanlarında işlenen konu genelde dünyanın maruz kaldığı tehlikelerde kilitlenir. Ancak tehlike iki yönlüdür, ya uzaydaki kötü niyetli yaratıklardan beklenir ya da enteresan buluşlarla dünyayı ele geçirmeye çalışan deli bilimadamlarından gelir. Ceylan'da yayınlanan diğer başlıklardan biri olan 10.000 Felaket'de düşman dünya dışındandır. Canavar Gargantua ise, zekaları gelişen ve silah kullanmaya başlayan gorillerle ilgilidir. Ölüm Saçan Yosun ise atom bombası denemelerine karşı bir tepki niteliği taşımaktadır sanki. Dergi, 3 Şubat 1969 tarihli 159. sayısıyla yayınını noktalamış diye bilinse de sitemizde Sayın Av. Haluk YÜCESOY beyefendinin değerli arşiv katkısı ile sunulan 160. sayı ile 10 Şubat 1969 tarihinde yayınına son verdiğini görmekteyiz, ancak sonrasında Ceylan dergisi logo değişikliği yapmış ve hiç ara vermeden 17 Şubat 1969 tarihinde bugün 4.seri olarak adlandırdığımız seri ile yeniden 1. sayıdan başlayarak yayınına yarım kalan başlık ve maceralarla devam etmiştir.
(3) İlk sayısı 17 Şubat 1969'da çıkan Ceylan, bir önceki serisindeki tüm çizgiroman başlıklarına kaldıkları yerden devam etmiş, üstelik Çılgın Çocuklar adlı yeni bir öyküyü de ilk sayısında özel olarak adedi otuz ikiye çıkan sayfalarına eklemiştir. 2 ve 3.sayılarda sayfa sayısı 24’e düşmüş, sonrasında klasik 16 sayfalık yapısına dönerek yayınını sürdürmüştür. Bu serinin bir özelliği de Ceylan Yayınları tarafından periyodik yayınına başlanacak olan Tex/Teks dergisinin promosyon nüshasının derginin ilk sayısıyla beraber okuyuculara sunulması olmuştur.

Ceylan, daha önceki serisinde de yayını süren Örümcek Adam'ı, Harika Örümcek adı altında ve Ölümsüz Adam, 10.000 Felaket, Rory MacDuff, Robot Ali/Robot Archie, Fareler Devriyesi, Korkusuz Kahramanlar başlıklarını sayfalarına taşımıştır. Bunlarla birlikte derginin sonraki sayılarında Gargan, Sihirli Taş/Kelly's Eye, Mumyacı, Harika Adam, Müthiş Atlet, intikam Alevi gibi dizilerle 28 Temmuz 1970'da çıkan 76. sayısında noktalanmıştır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

İsmail Ufuk

Yeni Üye
7 Ara 2009
2
0
Bir tarihte elimde devasa sayfa sayılı A4 ebadında bir süper cildi geçmişti, içinde 10.000 felaket ve Morbius'un (yaşayan vampir) maceraları yer alıyordu. Ne yazıkki başka bir yayınına erişemedim ve 10.000 felaketin devamı ve sonu nasıl bitti hiç öğrenemedim.
 
Üst