bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
AKBABA MİZAH DERGİSİ

7 Aralık 1922 tarihinde kurucuları Orhan Seyfi Orhon ve Yusuf Ziya Ortaç tarafından yayınlanmaya başlayan Akbaba, Aydede ile birlikte Türk mizahına ve karikatür sanatına büyük katkılar sağlayan, başlangıçta haftada iki, sonra bir kere çıkan siyasi içerikli bir mizah dergisidir. Aralıklarla da olsa tam 55 yıl boyunca yayında kalarak bu alanda bir Türkiye rekoru kıran dergi, belli bir döneme damgasını vuran hemen tüm mizah yazarlarına ve karikatüristlere sayfalarında şans tanıyarak yetişmelerinde önemli bir pay sahibi olmuştur. Babasının ölümünden dolayı 1967 yılından itibaren kapanıncaya dek dergiyi Ergin Ortaç yönetmiştir.

Akbaba, ilk yayınlandığında 28x41 santimlik dev ebatlarda olan ve sadece iki yaprak, yani dört sayfadan oluşmuştur. Başlangıçta ciddi anlamda halktan yana olan tutumunu Cumhuriyet'in ilanından sonra da sürdürmüş, ancak çok partili hayata geçişle birlikte muhalif kimliğini iktidara karşı sivriltmiştir. Zaten dergi en ihtişamlı ve popüler günlerini de bu sıralarda yaşamıştır.

Tabii yeri geldiğinde tek partili rejime karşı da muhalifliğinden taviz vermeden çizgisini ve misyonunu korumayı bilmiştir. Akbaba'nın kuruluşundan itibaren görev yapan karikatüristlerden Ramiz Gökçe'ye 1935'den sonra Ratip Tahir Burak, Cemal Nadir Güler, Münif Fehim, İhap Hulusi ve Muhittin Etingü gibi çoğu afiş, kapak ressamlığı ve sonradan sadece çizgiroman çizecek, dönemin en bilinen isimleri katılmıştır. Hemen bir yıl sonra da bu kez bir başka çizim ustası olan Necmi Rıza Ayça, dergi kadrosuna girmiş ve Ramiz Gökçe ile Münif Fehim'den sonra dergiye kapak çizen üçüncü kişi olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi014.jpg


Akbaba mizah dergisi (1970'ler).

Ramiz Gökçe'nin 20 Kanunu Evvel 1924'de Bobi'nin Marifetleri başlığıyla çizdiği ilk denemeden yaklaşık otuz yıl sonra bu kez Nehar Tüblek tarafından 12 Şubat 1953'de çizilen Üstad isimli çalışmayla Akbaba'da çizgiromanlar da daha sık boy göstermeye başlamıştır. Bu esnada dergi Selma Emiroğlu, Semih Balcıoğlu, Altan Erbulak, Turhan Selçuk, Yalçın Çetin, Suat Yalaz, Suavi Süalp ve Mim Uykusuz gibi karikatüristleri de bünyesine katmayı başarmıştı. Bu çizerlerden birçoğu periyodik olarak yaptıkları siyasi içerikli karikatürler dışında zaman zaman çizgiroman çalışmalarına da imza atmıştır. Bunlardan Yalçın Çetin en çok çizgiroman başlığı hazırlayan isim olarak Akbaba tarihine geçmiştir. Yine de Akbaba deyince hatırlanan tek çizgiroman başlığı Turhan Selçuk'un ilk kez Temmuz 1960'da Hızlı Politikacılar ismiyle çizmeye başladığı ve Haziran 1963'e değin birkaç macerası yayınlanan Komiser Osman adlı karakterdir.

Dönemin alternatifsiz tek kanalı olan TRT'de yayınlanan dizi filmlerdeki ünlü karakterleri ti'ye alan çoğu birkaç sayfalık mizahi çizgiromanlar hazırlayarak oluşturduğu Akbaba çizgiroman geleneğinden nasiplenerek kendine has bir mizah ekolü oluşturan Suavi Sualp, bilinen tarzında gerçekleştirdiği yarım düzineden fazla çizgiromanı dergi için hazırlamıştır. Akbaba, iki kez üçer yıllık aralar vererek yayınına 1922-1930, 1949-1930 ve 1952-1977 yılları arasında devam etmiştir.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Akbaba" dergisinin reklamı "Hayat Mecmuası"nın 1960 Ocak sayısında çıkmış.

Akbaba_HAYAT_MEC_1960_1_Oca.jpg

 
Son düzenleme:
Üst