Tebeşir Çizgisi (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Tebeşir Çizgisi (Çeviri & Balonlama)
Trazo de Tiza (İspanyolca)
Trait de craie (Fransızca)
Streak Of Chalk (İngilizce)

Çıkış Yılı: 1992 (İsp); 1993 (Fr); 2017 (ABD)
Senaryo/Resimleyen/Renk: Miguelanxo Prado
Çeviri & Balonlama: scanfan
Yayıncı: Norma (İsp); Casterman (FR); NBM (ABD)
80 sayfa, 100 MB, 2000 px, 300 dpi, CBR
Fontlar: Brush Script (kapak); CCWildWords (balonlar);
Arial (ara yazılar); Garamond (bölüm başlıkları) Joker (Grafiti)


52455013882_51d96c2bc8_o.jpg

(MediaFire)


"Tebeşir Çizgisi" İspanya tarihindeki en çok ulusal ve uluslararası ödül alan çizgi romanmış. Angoulême, Alph-art, Saló del Còmic, Amadora, Hyeres vs gibi festivallerde ödüller almış. Eisner ve Harvey gibi ödüllere de aday gösterilmiş.

Raul adında bir genç bir fırtına atlattıktan sonra küçük yelkenlisiyle okyanusun ortasında navigasyon haritalarında gösterilmeyen çok küçük bir adaya gelir. Adada fazla bir şey yoktur, çalışmayan, bakıcısı bile olmayan bir deniz feneri ve tek bir ev vardır. Bir de denize doğru adeta bir tebeşir çizgisi gibi uzanan, betondan beyaz devasa bir iskele vardır (albümün adı buradan geliyor). Bu duvarın üzerine tuhaf mesajlar bırakılmıştır. Orta yaşlı bir kadınla oğlunun yaşadığı bu evde ara sıra adaya uğrayan teknelerin sahiplerine dükkan, restoran, otel olarak hizmet verirler. Raul'den daha önce sarışın, gizemli bir genç kadın da teknesiyle mendireğe demirlemiştir. Buraya çok seyrek gelenler bazen yolları kesişen melankolik ruhlar gibidir. Üçüncü bir tekneyle iki adam daha gelir. Gerisi albümde.

Yazarının da albümde son söz ve ara sözlerde belirttiği gibi hikaye çok gizemli ve kafa karıştıran bir okuması var. Ona göre iki kere okunmalı ve değişik anlamlar çıkartılabilmelidir. Hikaye hem basit hem de gizemlidir. Mistik bir aşk hikayesi, melankoli, gizem ve uyumsuzluk hikayesi olarak okunabilir. Bilim kurgunun kodlarına sahip olmasa da bu alana yatkın bir grafik roman. Kitapta da denildiği gibi: "Bu ada, sizi normal koşullarda inanmayacağınız şeylere inanmaya yatkın hale getiriyor." Bu nedenle kitapta gördüklerimizin gerçek olduğundan emin olamıyoruz. Karakterler tuhaf ve her şeyde bir gizem havası var. "Ada, elle tutulur ve mümkün olan arasında beyaz ve belirsiz bir sınır haline gelir." Rüya gibi, garip, gizemli ve büyüleyici bir atmosferde geçen hikayede karakterlerin geçmişleri anlatılmaz. Okuyucu nereden geldiklerini, nereye gideceklerini, kim olduklarını, ne iş yaptıklarını bilmez. Ama bunun bir önemi yoktur. Kahramanların melankoli, izolasyon ve yalnızlığı iyi vurgulanmıştır. tüm karakterlerin başkalarının acılarına biraz kayıtsız kalmasına neden olan duygusal sorunları vardır.

Bilgisayarların bu alanda pek kullanılmadığı 1992 yılında yapılmış bu grafik albüm fikrimce elle çizilmiş. Tekniğini çözemedim, ama pastel, renkli kalem, guaj (veya bunların birlikte kullanımı) olabilir. Renk paleti açısından Monet'in tablolarına benziyorlar, bazı eleştirmenler panelleri empresyonist tablolara benzetmiş. Renklerin oyunu muhteşem: Panellere, günün saatine bağlı olarak, gökyüzünün rengi denizin rengiyle, çimenlerin ve ağaçların rengiyle karışır. Mavi, mor, yeşil, her panel kendi içinde adeta empresyonist bir tablo. Karakterler ve manzaralar çok iyi işlenmiş. Grafik stili muhteşem ve şiirsel. Eleştirmenler büyülü gerçekçilik yakıştırmasını da yapmışlar. Büyük perspektifli manzaralar göz alıcı.

Birkaç adet siyah zemine yazılmış ara yazısı var, son sayfa zannedilip okumayı bırakmamalı. Grafik roman 80 sayfa. Bu bir spoiler sayılmaz, ama şunu ekleyeyim: Biterken Raul'u mendireğe grafiti yazarken görürüz (s.77), halbuki adaya ilk geldiğinde aynı grafiti yine aynı yerde mevcuttur (s.10).(Yazarın ikinci okumanızda farklı şeyler göreceksiniz dediğini şeylerden biri de bu galiba)

Bazı çıplaklık, şiddet ve diğer çarpıcı yetişkin görüntüleri olduğu için (aslında pek rahatsız edici değil ama) 18+ ibaresi koydum.

İyi okumalar,
Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

fosil

Süper Üye
7 Ara 2015
1,188
3,563
Bilecik
Sayın scanfan,
Teşekkür ederim.
Her zamanki gibi güzel bir çalışma,
ayrıntılı, ilgi çekici ve etkileyici bir açıklama ile birlikte...
 

HIZIRKOYLU

Yeni Üye
27 Eki 2020
91
270
Sanırım 1995 olmalı, Milliyet tarafından yayınlandı .
Emeğinize sağlık, teşekkürler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

HIZIRKOYLU

Yeni Üye
27 Eki 2020
91
270
Hardcover olarak yayınlandı, evde var; gidince bakarım yayın yılına emin olmak için.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

HIZIRKOYLU

Yeni Üye
27 Eki 2020
91
270
NBM hala basmaya devam ediyor en son 2020 baskısına rastlamıştım. Sanırım gerekli şeylerde çok değerli bir eser, kaçırmayın! Mutlaka okunmalı.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
Evet, haklısınız sevgili "HIZIRKOYLU". Milliyet yayınları 1997'de albümü "Okyanusta Beyaz Bir Nokta" adıyla yayımlamış.
Elinde olan varsa ve paylaşırsa sevinirim. Acaba sayfa çıkardılar mı, yoksa olduğu gibi mi bastılar merak ettim şimdi.

Not: Ismarlarım diye şimdi şimdi baktım, D&R, Kitapyurdu gibi büyük kitapçılarda baskısı yok. Nadir Kitap'ta 4 adet var, ama uçuk fiyatlar koymuşlar (188 ila 100 TL arasında.)

 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,766
İstanbul
Yalan söyleyemeyeceğim; ilk okumamda bu eserin neden İspanya tarihindeki en çok ödül alan çizgi roman olduğunu anlayamadım. Ama bunu, hiç alışık olmadığım halde bu saatte aldığım bir kadeh rakının etkisine bağlama kolaycılığına kaçacağım. :) Ve yine ama muhakkak en azından bir kez daha okumam gerektiğini anlayabiliyorum. Issız ada, yalnızlık... Edebiyatta sık kullanılıyor. Nadir abi'nin şu çalışmasının beni epey etkilediğini hatırlıyorum. Göz gezdirilmesini tavsiye ediyorum. İletişim Yayıncılık tarafından da yayımlandı. Sonra Amin Maalouf'un "Empedokles'in Dostları" isimli son romanı geliyor aklıma. Önceki kitapları kadar başarılı değildi belki ama yine de okunabilir bir romandı.

"Tebeşir Çizgisi"ni bir kez daha okuyacağım. Okumalı ve anlayamadığım şeyi anlamalıyım. :)

Tabi bu arada scanfan üstadımın bu işinin de diğer çalışmaları gibi eşsiz olduğunu söylemeyi unutmamak gerek.
 
Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,869
5,100


Sayın scanfan ;


Yine ilginç bir eser ve olağanüstü tanıtım ve değerlendirme yazısı ...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ...

Hayranınız dedo11 saygılarını sunar ...


 

veryabsurd

Çeviri & Balonlama
3 Ara 2014
463
5,767
Teşekkürler üstat.
Okudum, ikinci defa okumaya gerek duymadım.
Çok zeki olduğumdan sanırım. :D
Olay Dark*'a döndü ya.


*Netflix dizisi olan
 

a.lee

Kıdemli Üye
12 Mar 2015
108
218
yine tez gibi sunum, yine büyük emek.. şimdiden sizin nezdinizde tüm diyar sakinlerinin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum üstad.. cümleten sağlıkla.
 
Üst