Büyüleyici Madam Tussaud Bölüm-1 (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Büyüleyici Madam Tussaud Bölüm-1 (Çeviri & Balonlama)
The Fascinating Madame Tussaud (İngilizce Versiyonunun Başlığı)
Terreur (Fransızca Orijinal Versiyonunun Başlığı)


Çıkış Yılı: 2002
Senaryo: André-Paul Duchâteau
Resimleyen: René Follet
Çeviri & Balonlama: scanfan
Yayıncı: Dargaud-Lombard (Fr.) 2002-2004, iki cilt halinde yayımlandı.
Cinebook (En.) (2007)
53 sayfa (1.cilt), 94 MB, 2000 px, CBR
Fontlar:CCZoinks, Arial (kapaklar); CCWildWords (balonlar); Verdana (önsöz); ChopinScript (Günlük)


51916548317_d63f41c0d8_o.jpg

(MediaFire)



Albümlerin senaryosunu yazan 1925 doğumlu Belçikalı André-Paul Duchâteau 2020'de ölmüş. En ünlü eseri Ric Hochet'i (Bizdeki adı Yaman Gazeteci Rik) gedikli ressamı Tibet çizmişti. Ayrıca Sherlock Holmes serisinin 9 albümünü de o yazmıştı. Bu serinin bir kısmı bizde İnkılap kitabevi tarafından "Çizgi Roman Dedektif Serisi" içinde çıktı. Çok yönlü bir yazar olan Duchâteau'nün edebiyattan TV yapımlarına, radyodan tiyatroya kadar çok geniş bir yelpazede eserleri var.

Albümün çizeri 1931 doğumlu René Follet de Belçikalı ve o da 2021'de ölmüş. Onun da sayısız eseri var, onlardan biri de Jean Valhardi. Aslında Jije'nin 1940'larda yarattığı bu serinin 1980'lerde yeni albümlerini o resimlemiş.

Albümlerin ana karakteri Fransız Marie Tussaud (1761-1850) bal mumu heykel sanatçısıydı. Fransız İhtilali'nden önce önce Paris'te bal mumu portreleri firması kurdu. Voltaire, Rousseau, Benjamin Franklin gibi ünlülerin gerçekçi büstlerini ve bal mumu heykellerini yaptı. Sergileri çok ilgi görüyordu. Davet edildiği sarayda da uzun yıllar kaldı ve asillerin heykellerini yaptı. Saray sempatizanı olması ihtilalden sonraki "Terör Dönemi" sırasında tutuklanmasına yol açtı. Tam başı vurulacakken affedildi ve devrim kurbanlarının ölüm sonrası masklarını ve heykellerini yapması için işe alındı. Terör dönemi, devrimin 4. yılında iktidarı ele geçiren Jakobenlerin idaresindeki 10 aylık aşırı sert ve kanlı döneme verilen addır. Robespierre'in hükümetin güçlü adamı olduğu bu dönemde on binlerce insan karşı devrimcilikle yaftalanarak giyotinle idam edildi. Sonunda Jakobenlerin kendileri de giyotine gitti. Giyotine halk arasında verilen çok sayıda addan bazıları "Madam Giyotin" (muhtemelen kullanılmadığında üzerine geçirilen örtüden dolayı) ve "Ulusal Jilet"ti. İdamların yapıldığı Paris'in ikinci büyük meydanı olan "Concorde Meydanı"nın adı bu terör döneminde "Devrim Meydanı" olarak değiştirilmişti.

İşte bu albümdeki olaylar bu "Terör Döneminde" geçiyor (Albümlerin Fransızca adı da bu dönemin adından geliyor: Terreur) ve ön planda Madam Tussaud olarak anılan Marie Tussaud'nun icraatleri anlatılıyor. Önsözde anlatıldığına göre gerçeğe çok yakın bir hikaye anlatılmış. Madam Tussaud 1835 yılında Londra'da kendi adıyla anılan meşhur bal mumu müzesini açtı. Daha sonra çeşitli ülkelerde çok sayıda Madam Tussaud Bal Mumu Müzeleri açıldı. Bunlardan biri de İstanbul'da. Bu müzede birçok Türk ünlünün de heykelleri vardır.

Çok yakında ikinci cildi de sunmaya çalışacağım.
İyi okumalar,
Saygılarımla.


Ciltler şöyle:

Büyüleyici Madam Tussaud Bölüm-1. TÜRKÇE ÇEVİRİ & BALONLAMA (buradaki albüm)
Terreur-1.(2002) FRANSIZCA ORİJİNALİ
The Fascinating Madame Tussaud (2007) İNGİLİZCE

Büyüleyici Madam Tussaud Bölüm-2. TÜRKÇE ÇEVİRİ & BALONLAMA
Terreur-2.(2004) FRANSIZCA ORİJİNALİ
The Fascinating Madame Tussaud (2007) İNGİLİZCE

 
Son düzenleme:

DryKleon

Süper Üye
18 Eki 2020
2,268
5,512
Ellerinize sağlık çok teşekkür ederiz değerli üstadım. Elleriniz dert görmesin.
 
Üst