Peyo (Pierre Culliford)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
PEYO
(Pierre Culliford) (1928-1992)



izgiromanAnsiklopedisi467.jpg

25 Haziran 1928 tarihinde Brüksel'de doğan Pierre Culliford ya da çizgiroman ve çizgifilmlerinden bilinen adıyla Peyo, dünyaca ünlenmesini sağlayacak mavi renkli minik Schtroumpfs/Şirinler'i kariyerine eklemeden çok önce, henüz bir delikanlıyken çalışmaya başladığı bir animasyon stüdyosunda çizgi gücünü artırmayı başarmıştir.

Peyo, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra çizgiroman üretmeye Ortaçağ Avrupa'sında yaşayan bir karakteri anlatan Johan serisiyle başlamıştır. Kısa süre sonra Spirou'da yayınlanmaya başlayan bu seri sırasında Peyo, Andre Franquin, Eddy Paape ve Morris ile tanışmıştır. Johan'ın sarı saçı bu arada siyaha dönüşmüş ve yanına Pirlouit adında bir de arkadaş katılmıştır. Johan & Pirlouit/Küçük Prens'in 1960'da yayınlanan bölümlerinden biri olan 'La Flute à Six Trous'da ilk kez garip, mavi cüceleri keşfetmişlerdir. Spirou'nun şef editörü Yvan Delporte potansiyeli hemen anlamış ve Peyo'yu bu tiplemeleri daha derinlemesine konu alan bir macera yaratması için ikna etmiştir.

medium_IMG_4891.jpg

Kısa sürede kazandığı parayla kendi stüdyosunu kuran Peyo, burada daha sonraki dönemlerin ünlü çizgiromancıların birçoğunu eğitmiştir. Bunlardan bazıları Walthery, Derib, Gos, Degieter, Benn ve Wasterlain'dir. Smurf'ların ya da diğer isimleriyle Schtroumpf'ların pazarlaması ise (yan ürünler, Schtroumpf dergisi ve kendi şirketi Cartoon Creation), ailesinin diğer üyeleri tarafından yönetilmiştir. Peyo, kariyeri sırasında Benoît Brisefer (ülkemizde ilk kez 1965'de Bilge Şakrak tarafından yayınlanan büyük boy Red Kit dergisinde Demirkıran başlığıyla yayınlanmıştır) ve Poussy gibi seriler de yaratmıştır. Ancak daima küçük mavi cüceleriyle hatırlanacak olan çizer, 24 Aralık 1992 tarihinde Belçika'da ölmüştür.
 
Üst