Yeni Martin Mystere Lal Kitap Bonelli Comics Sayı 164 Sıfır Boylamına Dönüş

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,189
"Sıfır meridyeni"ni merak ettim yine ve biraz araştırdım;
İlber Ortaylı’ya göre Doğu Roma İmparatorluğu döneminde dünyanın merkezi olarak Yerebatan Sarnıcı’nın önündeki "milyon (sıfır)taşı", İstanbul’u dünyanın merkezi olarak konumlandırıyor ve bütün dünyanın başlangıç ve merkez noktası olarak kabul ediliyormuş. Milyon Taşı (sıfır taşı) dünyayı Doğu ve Batı diye ikiye ayırırken, coğrafya biliminde kullanılan boylamların ilki olan sıfır boylam da Ayasofya’nın hilalinden geçiyor diye kabul ediliyormuş. Ta ki 1884 yılına kadar...
1884 yılında Washington’da Uluslararası Meridyen Kongresi adıyla bir toplantı düzenlenmiş, 24 ülkeden temsilcilerin katıldığı toplantıda Osmanlı’yı Ahmet Rüstem Efendi temsil etmiş. Sonuçta, Osmanlı’nın ‘şerhli evet’iyle başlangıç meridyeni Greenwich’e taşınmış. Böylece tüm dünya bir süre sonra, zaman ve konumun belirlenmesinde Greenwich’i başlangıç meridyeni ve saati olarak kabul etmişler.
Peki Bunun ne önemi var...
Haritalar buna göre çiziliyor, saatler buna göre ayarlanıyor, yön tayini buna göre yapılıyor. Bugün hava ve deniz trafiğinin yanı sıra tüm dünya borsalarının açılış kapanış saatleri bile buna göre ayarlanıyor.
İşte özetle sıfır meridyeni...
Maceramızda sıfır meridyeni İstanbul mu, yoksa Greenwich mi?
merak ettim doğrusu...
Paylaşımınız ve emekleriniz için teşekkür ediyorum kardeşim;
selam ve saygılarımı iletiyorum.

52308R.gif
 
Üst