Vahşi Batı:BatıSibirya ve Ruslar W. Bruce Lincoln

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,997
13,533
SLk5ybF.jpg

Sibirya, pek çoğumuz için uzak, gizemli ve soğuk bir ülkedir. Hatta Batılılar, dört yüzyıl bovunca kaynakları ve zenginliğiyle küçük Moskova Prensliğimi dünyanın en güçlü imparatorluklarından biri durumuna getiren Sibirya’yı, Soljenitsin’in zorunlu çalışma ve ölüm kamplarını anlattığı ‘Gulag Takımadaları’ dışında pek bilmezler bile. Ovsa, vahşi topraklarında Missisippi’den büyük dört nehrin aktığı Sibirya, bir imparatorluk yaratan çok büvük miktarlarda doğal zenginlikleri barındırır bünyesinde. Milyonlarca metrekarelik bu kara parçasının fethi, belki de tarihte eşi olmayan bir kahramanlık, sömürü ve zalimlik destanıdır.

Sibirya ve Ruslar, kanla yoğrulmuş bu destanı oluşturan olağanüstü insan serüvenlerini, askeri fetihleri, ekonomik güç çatışmalarını, coğrafi keşifleri ve Attila’nın Asya’dan çıkıp Avrupa’yı dehşete boğduğu günlerden bu yana, Avrasya’nın engin ormanlarında ve bozkırlarında ver alan ulusların öykülerini ayrıntılarıyla anlatıyor. Hem Cengiz Han ve Türk kabilelerinin hem de Rusya’yı büyük ve zengin yapan unsurların kökenlerine iniyor.

Bruce Lincoln, daha önce incelenmemiş kaynakları araştırarak, St. Petersburg, Moskova, Paris, Londra ve ABD’deki büyük araştırma koleksiyonlarından yararlanarak olağanüstü bir yapıta imza atmış. Sibirya ve Ruslar, bildiğimiz ‘altına hücum’ ve ‘vahşi Batı’ öykülerinin, filmlerinin tipik tadını taşıyor. Ama gerçekçiliğiyle insanın tüylerini ürpertiyor, şaşırtıyor ve düşündürüyor. ‘Altın post’ - kürk ticaretiyle Rusları bir mıknatıs gibi kendine, hatta Alaska ve ABD’ye kadar çeken Sibirya, zamanla insanlık onurunun volt olduğu bir sürgün yeri oluyor. Sonra kitlelerin devrimci ruhunu devrimci şahlanışa dönüştürüp, kapitalizmin çürümüş mirasını yok etmesi ve sosyalist düşün anıtı olması umut edilirken, yine bir ölüm ve vahşet makinesi oluveriyor. Sibirya adeta, doğal zenginliklerini iliğine kadar sömüren Rusya’nın insanını, kanını ve parasını emiyor. Ve nihayet, Sibirya bugün, insanlık tarihinin en büyük insan yapısı felaketlerinin yuvası olmaya aday. Nice katliamların ve insanlık dışı vahşetin yaşandığı Sibirya, toprağına karışan kan ve terin intikamını mı almaya hazırlanıyor? Büyük komşumuz Rusya’yı ve güçleniş tarihini, dünü, bugünü ve geleceğiyle tanımak için müthiş ilgiyle okunacak bir eser.


 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,896
5,239

Sayın ekenciz ;

Elbette ki sağ görüş ile yazılmış bir kitap. Sovyetler Birliği konusunda objektif olamazdı. Batının , ABD'nin gözü ile sosyalist sistemi yargılıyor. Ne denli doğru olabilir ki ?

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.



 
Üst