Tillie the Toiler

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,311
49,928
NeverLand
TILLIE THE TOILER


Russ Westover
, Tillie the Toiler'ı, King Features Syndicate grubu için Ocak 1921'de yaratmıştır. Başlıktan da anlaşılacağı gibi Tillie Jones çalışan (ama çok değil) bir kızdır ve hem sekreterlik hem de Mr. Simpkins'in moda salonunda 'part-time' modellik yapmaktadır. Tillie'nin etrafında dolanan bir de mahzun yüzlü, bücür boylu, ağzı bir karış açık, taliplisi Clarence MacDougall (Mac) ve gözlerini üzerinden ayırmayan patronu Wally Whipple vardır. Wally, Macin ölesiye nefret ettiği rakibi konumundadır.

Tillie'nin zeka kapasitesi görünümüyle hiç uyuşmamıştır. Siyah saçlı, badem gözlü, ahu gibi bir güzel olan Tillie, devamlı kendi kendine çözdüğü bir sürü sorunla uğraşmıştır. Ayrıca kendisini, hep bir sürü alavere dalavereye bulaşmış, gönlünü altında hızlı arabası olan yabancı yakışıklılara kaptırmış ve her seferinde de son anda yetişen sadık ve aklı başında Mac sayesinde düze çıkmıştır. Tillie'nin diğer erkeklerle maceraları genelde flört seviyesinde kalmış ve zamanına göre masumca bir karakter sergilemiştir. Birkaç kez evlenmenin eşiğine gelmesine rağmen, bu ilişkiler çoğunlukla Macin kıskançlığını daha da körüklemeye yöneliktir.

izgiromanAnsiklopedisi585.jpg


Bir Tillie the Toiler karesi.

Tillie the Toiler, piyasada kendisine iyi bir yer edindikten sonra, Westover perde arkasına en iyi genç çizerlerden oluşturduğu bir takımla çalışmaya başlamış, yani bilinen tabirle 'gölge ressam'lar kullanmıştır. Genç çizer Alex Raymond da bunlara dahildir. Ancak bu formül bile serinin çizimlerini kaba sabalıktan kurtaramamıştır. Tillie the Toiler'ın popülaritesindeki etken aslında ne çizimler ne de senaryodur. Westover, moda dünyasını yakından takip edebilmek için batıdaki tüm moda dergilerine abone olmuş ve eserinin başarısı da bu moda faktörünün iyi kullanmasından kaynaklanmıştır. Çizgiroman serisi 1950'lerde bu yönden bocalamaya başlayınca Westover, Tillie the Toiler'ı Bob Gustafson'a devretmiştir. Gustafson, eserde epeyce bir değişiklik yapmasına rağmen, bu da pek fayda getirmemiştir.

Başlık, 1959 Nisan'ında uzun süredir çile çeken Macia evlendi(rildi)kten sonra, çizgiroman tarihindeki yerini almıştır. Serinin yayın haklarını elinde tutan grup yayından çekilme nedeni olarak Westover'in işi bırakmasını öne sürse de esas neden eserin artık iyice modasının geçmiş olmasıdır. Zira artık Tillie the Toiler'ın sıkıcı maceraları pek kimsenin ilgisini çekmemektedir.
 
Üst