Şarap Kültürü

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,364
Şarap Kültürü
Kapak düzeni: Scanfan
57 sayfa, s/pdf


Sarapkultrukapak.jpg

(MediaFire)

Üretiminden, özelliklerine, tadımından sunumuna kadar şarap hakkındaki her şey bu kitapçıkta özetlenip toplanmış. Bazı şeyleri kitaptan okuyarak öğrenmek tabii ki mümkün değildir ama en azından böyle bir konuya da 'Fransız' kalmamak için bir göz atmakta yarar var. Mesela dostlar arasındayken masaya getirilen şarap hakkında "zengin gövdeli", "dolgun", "dengeli", "genç", "olgun roze", "yüksek tanenli", "sek", "meyvemsi", "aromatik" vb gibi yorumlar yaparak onları şaşırtabiliriz, ama oraya kadar. Konunun profesyoneli değilsek asla "şu yörenin, bu yörenin" "şu marka, bu marka" şarabı filan demeyip, geçiştirmemiz gerekiyor. Bu konunun uzmanı "Vedat Milor"dur ve bu konuda hiç yanılmaz. Bu gibi yargıları sayıları çok az olan Milor gibi profesyonel ve yetenekli insanlara bırakmalıyız.

Bir zamanlar hemen her arkadaş grubunda en az bir kere yapılmış bir şaka vardı: Pahalı bir şarap şişesine "köpek öldüren" tabir edilen ucuz bir şarap doldurularak 'şarap uzmanı' geçinen arkadaşa tattırılarak fikri alınırdı. Şakanın sonu malum.(Not: Benim tadarak hangisi olduğunu anlayabildiğim tek bir şarap markası vardı: Elazığ bölgesi üzümlerinden yapılan Tekel'in "Buzbağ" şarabı. Ayrıca aynaya bakarak da anlaşılabilirdi, zira dili mora boyardı bu uluslararası madalyalı şarap. Bu şarap İtalya ya da Fransa'da olsaydı tüm dünyaya pazarlanabilirdi kanısındayım. Şimdi halâ çıkıyor mu, aynı kalitede mi bilmiyorum)

Şaraplarla ilgili toplu bilgi veren şu levhayı da ekliyorum. Aslında her türden bilgilendirici levhaları barındıran ve izleyicilerinin katkılarıyla oluşturulmuş adlı siteden aldım. (Bu arada kırık olan kinkin de yenisini ekledim)

Sarapkultru_plans.jpg

 
Son düzenleme:

timed

Onursal Üye
19 Eki 2009
2,330
9,550
Bende öğrencilik yıllarımdan Mürefte , Mehtaplı geceler , Bizon gibi markaları hatırlıyorum.
Tam manasıyla "köpeköldüren" olan bu şaraplar tüm hayatımda şarabı içilmez kılan yegane unsurlar olmuşlardır. :)
Hala da en kral şaraptan dahi zevk almıyorum içerken.
Sevgi ve saygılarımla.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,061
75,937
hiçbiryerde :)
Elinize, zihninize sağlık,
keyifle okudum sunumunuzu
sevgili scanfan.
Şimdi de kitabı okuyalım,
dolgun, kekremsi tad bırakan
hangi şaraplar var öğrenelim:D
Hakikaten şu tanımlamaları
öğrenmek isterdim.
Bakalım, kısmet...
 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
97
165
denizci
Eline sağlık üstadım :)

Bu arada;

Kutsal Çizgi Roman şahidimdir ki; adamı ayık gezmekten nefret ettirenin üzümcesi Buzbağ şarabı hala var üstadım, 6 ay önce falan; Elazığ'lı bir arkadaş getirdi mekana, ayrı bir alemdi, rakının Kulüpçesi gibi :Ğ


imagescapfj31x.jpg
 

carson10

Aktif Üye
16 Ara 2012
388
1,155
"Yine bulutlar gelip çemenlerin başucunda göz yaşlarını döktü.BÖYLE BİR ZAMANDA GÜL RENGİ
ŞARAP İÇİLMEDEN YAŞANAMAZ.Bugün bu yeşillikler bizim seyir yerimizdir; ama yarın bizim top-
rağımızdan bitecek yeşilliklerde acaba kimler gezinecek?" ÖMER HAYYAM.
Bu ülke; Dünya'da şarap satışından en fazla vergi alınan, içenlerin alenen aşagılandığı, tıbbi
gerçeklerin ters-yüz edildiği bir ülkedir: Şarabın icat edildiği topraklar Anadolu.Saygılarımla.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,364
Kırık link yenilendi. Eskisi "dosya.co"ya aitti. Yenisi "dosya.tc"ye yüklendi. "dosya.co" bunu hep yapıyor, sanırım dosya 1 ay tıklanmazsa (üyelik alanlarda 90 gün) otomatik olarak kaldırılıyor. Eğer doğruysa "dosya.tc" kendisine yüklenen dosyaların asla silinmeyeceğini vaad ediyor. Bu durumda "dosya.tc"yi tercih etmek gerekecek. Bu arada konuya bir de planş ilave ettim.

edit@
Linkler ve resimler yenilendi. Bu da şunu tekrar ispat etti ki dosya barındırmada Mediafire ve Mega'dan, görüntü barındırmada da postimage'dan şaşmamalıymış.
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,364

buzba1950tarihliielera.jpg


"Buzbağ'ın bu şişesi tam 59 yaşında"

"Türkiye'nin ve uluslararası şarap yarışmalarının bol ödüllü şarabı Buzbağ'ın 15 Nisan'dan beri yürüttüğü "Buzbağ En Eski Etiket Yarışması" sonuçlandı. Yarışmayı Antalya Kaş Mavi Bar'dan Murat Kaytan isimli Buzbağsever kazandı. Murat Kaytan birinciliği, sakladığı 1950 senesine ait Buzbağ rekoltesi ile kazandı. Kaytan'ın sunduğu rekolte o dönemin Elazığ Tekel Fabrikası Müdürü tarafından onaylanıp doğrulandı. En eski etiketli şişesi ile yarışmayı kazanan Kaytan, Türkiye'nin ilk ve tek şarap akademisi olan Kayra Akademi'den ücretsiz eğitim hakkı ve birçok sürpriz hediyeler kazanmış oldu.

Anadolu'nun toprağından, yağmurundan, güneşinden beslenip yerinde üretilen ve şişelenen kırmızı şarap Buzbağ, yıllardır Doğu Anadolu Bölgesi'nin en eski ve en bilinen "Öküzgözü-Boğazkere" kupajından elde ediliyor. Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin anavatanı sayılan topraklarda, aromalarından, ve kalitelerinden hiçbir şey kaybetmeden Elazığ'daki tesislerde üretilen Buzbağ, olgun kiraz, vişne ve böğürtlen aromalarına sahip yumuşak, içimi hoş bir şaraptır. Buzbağ, özellikle kebaplar, soslu et yemekleri ve Anadolu Mutfağı ile mükemmel uyum sağlıyor. Uygun koşullarda 6-8 yıl kadar olgunlaştırılabilen Buzbağ şarapseverler tarafından büyük beğeni topluyor."

(Alıntıdır. Bu haberin tarihi: 17 Ağustos 2009)
 
Son düzenleme:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
97
165
denizci
Üstadım yapma böyle gözünü seveyim, içmeyeyim diye zaten kendimi zor tutuyorum yani, hem rivayete göre; saat 22.00 sonrası satılmıyormuş diyorlar, kim demiş, 24 saat açık, burası Çarşı :Ğ
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,369
141,814
Abi şarabı tek araziye çıkınca mecburiyetten içerdim, ama nasıl içiş gündüz 13-14:00 da başlar gece yarısı sona ererdi, elimde çay kupası içi şarap dolu.

Ne günlerdi be, özledim ya askerliği.

Teşekkürler dostum.
 
Üst