Salih MEMECAN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,311
49,928
NeverLand
Salih MEMECAN, (1952- )


salih-memecan.jpg

1952 yılında Tirebolu'da doğan Salih Memecan, karikatüristliğinin yanı sıra bilhassa Sabah Gazetesinde yarattığı Sizinkiler adlı popüler bantla öne çıkmıştır.

Salih Memecan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nünden mezun olduktan sonra, Pennsylvania Üniversitesi'nde doktora çalışması yapmıştır. Karikatürleri 1968'den başlanarak Umut, Barış, Özgür İnsan gibi gazete ve dergilerinde yayınlanmıştır. Amerika'da The Bulletin, Phiadelphia Inquirer gazetelerinde karikatürleri yer almış, yurt içinde ve Pennsylvania Üniversitesi sanat galerisinde ve New York Türk Evi'nde kişisel sergiler açmıştır. 1990'ların başından itibaren Sabah Gazetesinde pek çok karikatür çizmiş, ayrıca Bizim City gibi bir karikatür köşesi yaratmış ve Sizinkiler başlığında çizdiği bant çizgiromanı gazetenin en popülerlerinden biri haline gelmiştir. Sizinkiler başlığında çizdiği Limon ile Zeytin adlı biri civciv diğeri karga yavrusu iki karakter aslında uzun süreli araştırmaları sonucunda yaratmıştır. Çizgiromanda fabl türüne daha yakın olan Memecan, bu başlıkta bir tavuk ailesinin yaşam kesitlerini sergilemiştir. Ancak bu kesitlerde yer alan tüm olgu ve eşyalar insana özgü karakter ve davranışlar sergilemektedir.

Yaratımlarının televizyonda animasyon versiyonlarını ve kendi başlığını taşıyan periyodik dergilerini de yayınlatma başarısı gösteren Memecan, bu konularda haklı ve önemli bir kariyerin de sahibi olmuştur.


 
Üst