Paul Berben & Bernard İselin - Kader Köprüsü: Remagen

oktayyapıcı13

Onursal Üye
29 Haz 2015
1,367
15,525
QvGQ4v8M_o.jpg




Mart 1945: Müttefiklerin İsviçre sınırından Kuzey Denizi'ne dek giriştikleri saldırı, doğal bir hendek olan ve yüzyıllar boyu Cermanya'ya engel vazifesi görmüş bulunan Ren Nehri'ne dayanıp durmuştu.

Kuşkusuz nehrin aşılması öngörülüyordu, fakat General Dwight Eisenhower'i, stratejik düzenini tekrar gözden geçirmek için yerinde saymak zorunda bırakıyordu.

İşte o sırada, 7 Mart sabahı 9'uncu Amerikan Zırhlı Tümeni'nden bir devriye kolu bir ormandan çıkınca aşağıda sapasağlam bir köprü gördü!

Ren Nehri birkaç saat sonra geçilecek; özellikle Remagen kasabası üzerine hemen saldırtılan Alman tümenlerinin zorlu karşı hücumlarına rağmen müttefiklerin kurdukları köprübaşı dayanacak ve durmadan genişleyecekti.

Hitler'in bu felâketi öğrenince gösterdiği öfke, dünyaca ün kazanmıştır. Nazi diktatörü Remagen Köprüsünün düşman tarafından ele geçirilmesinden sorumlu tuttuğu birkaç subayı, hemen yargılatıp kurşuna dizdirtmiştir.

Bu inanılmaz dâvanın bütün dosyalarını yeni baştan açan kitabın yazarları, bunun bütün sırlarını çözmekte ve gerçeği dakikası dakikasına açıklamaktadırlar.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,875
5,119

Sayın oktayyapıcı13 ;

Savaşlarda köprüler, uçak pistleri çok önemlidir. Hele uçak pistleri çok önemlidir. Var olan ülkede kullanılsın kullanılmasın tüm uçak pistleri ( pistlerin olduğu ülke ) onları gözü gibi korunur... Savaşta ait olduğu ülkenin onlara çok gereksinimi olur her zaman... Bu yargım bütün dünyadaki diğer ülkeler için bilincine varılmış bir bilgidir. Bir tek Türkiye için geçerli değildir. Düşünün dünyada 3. derecede beğeni almış İstanbul Atatürk Havalimanı yıkıma terk edilmiş diyeceğim ama bu bile doğru olmayacak... Kırıcı inşaat araçları ile pistler kırılmıştı ....... İnanılır gibi değil....

Gelelim savaş romanımıza ... Baskan Yayınları böyle tematik seriler yayınlamış ve bunu iyi yapan bir yayıneviydi...
Buradaki köprü o bölgenin kaderine mutlak etkisi olan bir köprü... Onun yıkılmaması o bölgedeki Nazilerin yenilgisine neden olmuştu. Bunlar sonuna dek doğru... Hitler'in korkunç gazabıı da kendi açısından normal... Ama Hitler şunu bilmiyordu ; O köprü yıkılmışta olsa yine yenilecektin... Doğuda Stalingrat'ta taş taş üstüne bırakmadığın savaşı mutlaka ve mutlaka kaybedecek ve oradan gelen yenilgiler Nazizmi dizili domino taşlarını devirir gibi devrile devrile sonunda intihar etmekten kurtulamıyacaktı ( ABD Normandiya çıkarmasını o kadar geciktirdiği halde ( Sovyetler Birliğini Naziler yensin diye ) sonucunu değiştirebildi mi????


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...








 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,839
28,011
2. Dünya Savaşında kaç kişi öldü?

27 milyon Sovyet,
10 milyondan fazla Çinli,
6 milyon Yahudi,
6 milyondan fazla Alman,
3 milyondan fazla Polonyalı,
2.5 milyon Japon ve
1.5 milyon Yugoslav

Sayın Üstat @dedo11 'in yerinde saptamasıyla 2.Dünya Savaşı aslında Alman-Sovyet savaşıdır.
 
Üst