National Geographic - Türkiye Yolculuğu 100 Fotoğraf 1909-2003

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
522
2,684
"EskiKitaplarım"a çok katkı sağlamış yıllardır tanıdığım "Kütüphaneci" nin Facebook gruplarında bugünlerde paylaştığı bu eser sanırım henüz ÇizgiDiyarı'nda yok. Ya da ben göremedim






National Geographic in yazarlarının Türkiye İzlenimleri ve Fotoğrafçıların Görev Başında Yaşadıkları


snd2did.jpg

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,014
5,985
Çok önemli bir paylaşım. Tam bir @kemalettin paylaşımı. Hafta sonu olduğunu dostumuz @kemalettin paylaşımlarını görünce anlıyorum !! National Geographic dergisinin Türkiye konusunu, üstelik fotoğraflarla işlediği bu sayı aradığım sayılardandı. Darısı Geo ya da benzeri dergilerin , Türkiye konulu yabancı dilden yayınlanan sayılarına demiş olayım.

Teşekkürler @kemalettin .
 
Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,166
6,885
Bu güzel özel sayı için çok teşekkürler değerli @kemalettin.
Uzun yıllar boyunca, Türkiye'de yayımlanmadan önce İngilizcesine, sonra ise Türkçesine abone idim National Geographic dergisinin. Fotoğrafları, dergiyle birlikte verdikleri büyük boy haritalar vb. mükemmel ötesiydi. Ama nedense sonradan gönlüm geçti. Belki Soğuk Savaş'ın bitmesiyle birlikte bazı şeylerin fazla göze batar hale gelmesindendir, bilmiyorum...
Aşağıda, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Tuğba Taş'ın kaleme aldığı, National Geographic'te yayımlanan Türkiye ile ilgili yazı ve fotoğrafların Amerikan dış politikası bağlamında değerlendirildiği ilginç bir makale yer alıyor.
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
522
2,684
Paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum sn @Calligrapher

Ben de komşumun atmaya çalışırken ilgilendiğimi görünce bana verdiği 100 lerce National Geographic dergisini (benim için de taşınması imkansız hale geldiği için) ben de taşınmadan önce çevredeki kütüphaneler, komşulara vermeye çalışmıştım
Tüm alternatifleri denememe rağmen kimse istemedi ve elden çıkardım Çok üzüldüğüm bir durumdu.

Bir zamanlar National Geographic e abone olunca yaşam boyunca size tekrar abonelik ücreti ödemeksiniz basılı dergilerini yollamayı taahhüt ediyorlardı.

Son sıralarda ise sanırım yeni sayı basmamaya karar vermişler sadece online olarak yayınlarına devam edeceklerini söylemişlerdi.

Bu linkini paylaştığım


Türkiye özel sayısının ilk yazısı bile bana inanılmaz bilgiler sundu:

----------------------------------
Yayımlanmaya başladığı 1888 yılından bu yana oluşan fotoğraf arşiviyle dünyanın görsel bir tarihini gözler önüne seren National Geographic'in Türkiye'ye olan ilgisi, 20. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ortaya çıkmıştı. Değişim, her zaman National Geographic yazarlarını ve fotoğrafçılarını mıknatıs gibi ülkemize çeken en büyük etken oldu. il. ...Türkiye'nin iki kutuplu dünyada alacağı yeni konuma, dergi editörleri, Türkiye'nin içinden geçtiği tarihsel ve toplumsal süreçleri mercek altına almaya istekJi oldular. National Geographic'te 1909'dan 2003'e ülkemizle ilgili ya da
ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyayı konu alan 120 kadar makale yayımlandı.
-----------------------------------
Şark ı Keşfetmek
Rick Gore
Türkiye'ye ilk gelişim apar topar olmuştu; 17 Ağustos 1999 depremini yazmam için National Geographic beni bir gece içinde buraya yolladı. 200l 'de İstanbul üzerine yazmak için tekrar gelmem söz konusu olunca fırsatı kaçırmadım. İşte o zaman

"Türkiye'nin National Geographic tarihinde nasıl derinlere kök saldığını keşfettim.
Boğaz' da yelken açtığımız arkadaşım Boğaziçi Üniversitesi'ni göste
rerek,
"İlk editörünüz bu okuldandır" demişti.
"Onun İstanbul' da büyüdüğünü bilir miydin?"


Gilbert H. Grosvenor, dergiyi bizim bugün tanıdığımız haliyle yaratmakla birlikte, National Geographic'in ilk editörü değildi. 1875'te İstanbul' da doğmuştu.

Babası Edwin A. Grosvenor 20 yıldır (1971 'de Boğaziçi Üniversitesi'ne dönüşecek olan) Robert Kolej' de tarih öğretmeniydi.

Grosvenor, 20. yüzyılın başlarında kitleleri etkileyen büyük olayların baş gösterdiği bir yer olduğu için de Türkiye'ye özel ilgi gösterdi. Dergide böylesine ayrıntılı biçimde incelenen az ülke vardı. Ancak editörlüğünün ilk 20 yılında anlattığı Türkiye başka bir yerdi.
Grosvenor'un çocukluk hayatı ve muhtemelen babasının duyguları, Türkiye'ye yönelik yayın politikasını etkileyerek National Geographic'te benzeri görülmeyen taraflı bir tutum sergilemesine neden oldu. Grosvenor Türkiye'yi uygarlı
ğın beşiği ve en zengin tarih hazinelerinin sahibi olarak görür ve bu mirasın yıkılan imparatorluğun baskıcı ve yozlaşmış rejimi tarafından talan edildiğine inanırdı.
Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı ona, Osmanlıların kusur ve kötülüğü olarak gördüğü her şeye sert eleştiriler yağdırma fırsatı vermişti.
Bu duyguları onun en önemli yayın ilkelerinden birini, "herhangi bir ülke ya da halk hakkında sadece iyi niyetli şeyler yayımlama" ilkesini ihlal etmesine yol açtı. Kasım 1912'deki başmakaleye
"Türk Atlılarının Geçtiği Yerde Ot Bitmez"
başlığını koydu.
Temmuz 1918'deki başmakale de bu tutumunu özetliyordu:
"Türklerin Ayakları Altında: Geçmişi Parlak, Bugünü Kötüye Kullanılan Fırsatlar Ülkesi".

.... Türkiye'nin değişen yüzüne ait benzersiz bir arşivi bu ülkeye duyduğu sevgi sayesinde koruyordu
-------------------------------------------------------
Türk bayrağının ne güzel olduğunu farketmiş miydiniz?
O bayraktaki yıldız batan bir yıldız değil Sabah yıldızıdır;
hilal ise yeni aydır.
- Howard S. Blues, 1909
-------------------------------------------
Diinyanın en modern limanlarından Izmir, tuhaf tezatlarla dolu bir yer.
Sütçüler sütü kapınıza orijinal anbalajında, Keçiyle getiriyor.
William Ramsay 1922
----------------------------------------------------------
Türkiye'de yayımlanmadan önce İngilizcesine, sonra ise Türkçesine abone idim National Geographic dergisinin.
National Geographic'te yayımlanan Türkiye ile ilgili yazı ve fotoğrafların Amerikan dış politikası bağlamında değerlendirildiği ilginç bir makale yer alıyor.
 
Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,166
6,885
Sanırım dergilerin kaderi bu, taşınma vb. durumlarda ilk elden çıkarılmak zorunda kalınan şey genellikle dergiler oluyor. Benim de defalarca başıma geldi, National Geographic başta olmak üzere, pek çok derginin onlarca yıllık birikmiş sayılarını yalvar yakar dostlarıma vermiştim.
Yukarıda alıntıladığınız Rick Gore'un yazısında da belirtildiği gibi, National Gegraphic'in ilk editörlerinden Gilbert H. Grosvenor'un, babasının görevi nedeniyle İstanbul'da dünyaya gelmiş olması ve uzun yıllar bu topraklarda yaşamış olması nedeniyle dergide İstanbul ve Türkiye ile ilgili sık sık yazılar yayımlanmıştır. 1950'lere kadar yazılar daha olumsuz bir tonda iken, Türkiye'nin Nato'ya üye olmasının ardından hava birden değişmiş ve daha olumlu yazılar çıkmaya başlamıştır. Yukarıda paylaştığım makaledeki şu satırlar durumu özetlemektedir:

"İkinci Dünya Savaşı sonrası National Geographic Magazine’in Türkiye ile ilgili söylemi Amerikan sosyal bilimlerindeki eğilimler ve Amerikan dış politikasıyla örtüşmüştür. Dergide Türkiye, Amerika'nın ideallerinin gerçekleşmesinin bir örneği olarak sunulmuştur. Bu idealler, modernleşme kuramıyla koşut olan demokratikleşme ile toplumsal ve teknolojik gelişmeyi içermektedir. Böylece bu ideallerin ve teorinin doğruluğu ve evrenselliği Türkiye örneği üzerinden onanmıştır. Dergide, Türkiye Batılı olmayan ülkeleri modernleştirmek ve komünizm düşmanından korumak için Amerikan iktisadi ve askeri yardımlarının kullanılması durumunun başarıya ulaştığının da bir örneği olarak sunulmuştur. Bunun pratikteki hedefinin Amerikan halkını, vergilerinin iyi bir amaç için kullanıldığı konusunda ikna etmek olduğu söylenebilir. Derginin Amerika’daki genel eğilimlerle koşut bir yayın politikası benimsemesinin nedenlerini ülkenin karar mekanizmalarıyla ilişkilerinde aramak gerekir. Hükümetin genel olarak medyayla samimi ilişkilerinin olduğu bir ortamda yine hükümetle ve orduyla iyi ilişkileri olan bir derginin “objektif” bilgi üretmesi beklenemez. Nitekim National Geographic Magazine de objektif olduğu iddiasına karşın Amerikan hükümetinin dış politika söyleminden ve onunla iç içe geçmiş olan dönemin sosyal bilimler eğiliminden bağımsız bir bilgi üretmemiştir."

(Bu arada, konudan bağımsız olarak, Gilbert Grosvenor'un babası Edwin A. Grosvenor'un yazmış olduğu "Constantinople" adlı kitap, İstanbul üzerine yazılmış en yetkin kitaplardan biridir. İlginçtir, bu kitaba "rakip" olabilecek bir başka İstanbul kitabı "Strolling Through Istanbul"u da yine iki Robert College / Boğaziçi Üniversitesi hocası, Hilary Sumner-Boyd ve John Freely, kaleme almıştır. Ülkemiz, kentlerimiz ve hatta dilimizle ilgili en yetkin kitapları yabancıların yazmış olması düşündürücü. Bilindiği gibi, Türkçe'nin en geniş söz varlığını kayıt altına alan da James W. Redhouse'tur ki, modern anlamda ilk Türkçe sözlük diyebileceğimiz "Kamus'u Türki"yi hazırlayan Şemsettin Sami'nin Redhouse'un sözlüğünden yararlandığı bilinmektedir.)
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
522
2,684
(Bu arada, konudan bağımsız olarak, Gilbert Grosvenor'un babası Edwin A. Grosvenor'un yazmış olduğu "Constantinople" adlı kitap, İstanbul üzerine yazılmış en yetkin kitaplardan biridir. İlginçtir, bu kitaba "rakip" olabilecek bir başka İstanbul kitabı "Strolling Through Istanbul"u da yine iki Robert College / Boğaziçi Üniversitesi hocası, Hilary Sumner-Boyd ve John Freely, kaleme almıştır. Ülkemiz, kentlerimiz ve hatta dilimizle ilgili en yetkin kitapları yabancıların yazmış olması düşündürücü. Bilindiği gibi, Türkçe'nin en geniş söz varlığını kayıt altına alan da James W. Redhouse'tur ki, modern anlamda ilk Türkçe sözlük diyebileceğimiz "Kamus'u Türki"yi hazırlayan Şemsettin Sami'nin Redhouse'un sözlüğünden yararlandığı bilinmektedir.)

-Çok teşekkür ediyorum bu muhteşem bilgi paylaşımınız için sn @Calligrapher

-"Constantinople" kitabından haberim yoktu. Bilindik ortamlarda rastlarım sanıyorum

-Strolling Through Istanbul un bende baskısı vardı, aynı şekilde Redhouse larım da vardı bir zamanlar ama birkaç yıl önce onları da bir şekilde elden çıkardım.

-Paylaştığınız makaleyi de çok aydınlatıcı buldum. Henüz tümüyle okuyamadım
 
Son düzenleme:

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
522
2,684
16GB National Geographic Dergisi (İngilizce)
100+ Yıllık Arşiv -(1888 deki İlk Sayısı Dahil)
İndirme Linkleri


https://www.cizgidiyari.com/forum/k...llik-arsiv-1888-deki-ilk-sayisi-dahil.177989/



------------------------------------------------------------------------------------------------
Alıntı:

National Geographic Dergisi 135 Yıl Süren Basılı Yayın Macerasını Sonlandırdı​

------------------------------------------------------------------------------------------------

National Geographic basılı yayın hayatına veda ediyor. Bilim, keşif ve araştırma dergisi 135 yıl süren matbuat macerasını noktalayacağını açıkladı.​


13 Şubat 2024

Kaynak:


National Geographic Dergisi Sona Eriyor



National Geographic dergisi de dijitale yenilen mecralar arasına katıldı. Dünyaca ünlü bilim dergisi, son yaşanan işten çıkarmaların ardından tüm kadrolu yazarlarıyla yolları ayırdı. Dergi gelecek yıla kadar yalnızca bağımsız çalışanların içeriklerine yer verecek ve önümüzdeki sene matbu yayın serüvenini bitirecek.

1888 yılında kurulan ve yıllar içerisinde devasa bir markaya dönüşen National Geographic; günümüzde The Walt Disney Company çatısı altında yayın yapıyordu. Geçen yıl Türkiye özel edisyonunun artık yayımlanmayacağı açıklanan dergi, şimdi de İngilizce baskısıyla vedalaşmaya hazırlanıyor.

Şirketin sözcüsü dün yaptığı açıklamada National Geographic‘in dijital ürünlere odaklanacağını, yalnızca özel baskıların gazete bayilerinde satışa çıkarılacağını aktardı. Dergiden yapılan açıklamaya göre dergi güncel olarak 1,8 milyon aboneye sahip.

National Geographic Dergisi Son


Dünyanın en köklü dergilerinden olan ve sırtını küresel bir medya devi olan Disney’e dayayan National Geographic de mali gidişat nedeniyle matbu yayınına veda etmek durumunda kalıyor.

National Geographic Dergisi 100 Yılı Aşkın Süredir Basılı Yayın Yapıyordu​

Dünyanın dört bir yanından renkli fotoğraflarıyla tanınan dergi, bir asırdan uzun bir süre önce bilim ve keşfi destekleyen National Geographic Society tarafından kurulmuştu. Dergi, aralarında Alexander Graham Bell’in de bulunduğu akademisyen, bilim insanı ve maceraperestlerden oluşan bir vakıf tarafından yönetilmişti.

Derginin kontrolü son on yılda iki defa değişti. Mecra önce 20th Century Fox‘a satıldı, ardından Fox’un 2019’da 71 milyar dolar karşılığında Walt Disney olarak bir kez daha el değiştirdi. Şirket bu süreçlerde bir dizi işten çıkartmaya da şahitlik etti.

National Geographic yazarı Craig Welch çarşamba günü paylaştığı bir Tweet ile son gelişmeyi okurlara duyurdu. Derginin yeni sayısının eline ulaştığını belirten yazar; dergide kıdemli yazar olarak 16. ve son yazısını kaleme aldığını duyurdu. “NatGeo tüm çalışan yazarlarını işten çıkarıyor,” ifadesini kullandı.

Bununla birlikte dergide “yazar” unvanına sahip kimsenin kalmadığı, yeni hikâyeler için dışarıdan kişilerle yıl sonuna dek çalışılmaya devam edeceği açıklandı.

National Geographic Dergisi


Tüm bu düzenlemeler, nisan ayında yaşanan yeniden yapılanma sonucunda gerçekleştirildi. Süreç içerisinde kaç kişinin işini kaybettiği ise açıklanmadı.

Kalitenin Düşmeyeceği Vurgulandı​

Sözcü Chris Albert ise şunları kaydetti:

“National Geographic, kültürel etkiye sahip olağanüstü çok platformlu hikâye anlatımına adanmış aylık bir dergi yayınlamaya devam edecek. Personel değişiklikleri bu işi yapma kabiliyetimizi değiştirmeyecek, aksine bize farklı hikâyeler anlatmak ve okurlarımızla farklı platformlarda buluşmak için daha fazla esneklik sağlayacaktır.

“Son değişikliklerin dergiyi ya da hikâye anlatımımızın kalitesini olumsuz etkileyeceği yönündeki imalar kesinlikle doğru değildir.”

Basılı dergi satış zirvesine 1980’li yılların sonunda ulaşmıştı. ABD’de 12 milyon aboneyi bulan dergi; dünya çapında da milyonlarca okur tarafından takip ediliyordu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Üst